TV3 lebih mementingkan RM dari kepentingan sosial

00 BYE BYE TV3MENGAPA KLIP BERITA MH370 DIPADAM SEMUANYA?

Ramai pembaca yang bersungut kerana klip video update berita tentang MH370 yang kami paparkan kini semuanya telah tidak dapat ditonton. Kami sahkan memang ianya telah dipadam atas arahan pihak TV3.

Pembaca yang merasa hairan mengapa tergamak dipadam klip berita yang tidak melibatkan unsur komersial dan ekploitasi, tiada edit tambahan dan logo tv3 pun tidak di’usik’ ini?.

Ada golongan yang tiada kesempatan untuk mengikuti perkembangan semasa atas sebab tugas dan sebagainya. Mereka ini perlukan sumber berita yang ‘seharusnya sohih’ dari saluran rasmi. Ini bukan bahan hiburan yang boleh dikomersialkan? Mengapa berita tragedi sedih begini pun tidak diizinkan? Apa sebenarnya yang tv3 cari? Apa sebenarnya matalamat tv3 dalam bersiaran?

PENGALAMAN BERSAMA TV3

Sejak 1995 lagi pengasas RPWP dan jemaahnya telah bekerjasama dengan TV3. Banyak sekali program jemaah telah dijadikan bahan berita dan rencana khas tv3 untuk menarik penonton. Tiada satu pun program yang melibatkan personaliti dan jemaah itu yang dibayar atau menerima sebarang royalti kerana kesemuanya bermatlamatkan kepentingan agama dan masyarakat umum belaka. Semua rakaman itu masih tersimpan hingga kini.

Sesetengah rancangan bersama tv3 memerlukan kami tidak tidur malam, pernah berkampung di kompleks tv3 sejak 6 pagi hingga 12 tengahari untuk mengisi slot khas sepanjang pagi. Bila ada klip penggambaran luar, kami terpaksa membuat persiapan khas yang melibatkan persediaan pakaian, tempat, PA system, jamuan dan sebagainya. Semua rakaman menjadi hak tv3 tanpa sedikitpun royalti maupun sumbangan kos persediaan dari tv3.

Sejak RPWP ditubuhkan banyak juga kami kesan rakaman video kami yang diguna oleh TV3 samada untuk klip iklan khidmat sosial, motivasi dan sebagainya. Kami juga mengesan banyak topik rencana dan fakta dapatan hasil R&D kami yang digunakan untuk mengisi program khas seperti Nona, Wanita hari ini dan slot dakwah. Ada olahan fakta yang kami 100% pasti didapati dari video dan artikel kami, samada secara langsung mahupun tidak.

Sebenarnya bukanlah tv3 ini ada kualitinya sangat di mata masyarakat. Jolokan tv ‘3 suku’ itu sudah menjadi biasa dan sangat popular pun. Sepatutnya tv3 bersyukur kerana Warga Prihatin masih ‘sudi’ memetik berita dari tv3 berbanding dari begitu banyak channel berita lain seperti Bernama, RTM, Astro Awani dan sebagainya. Bukan klip itu dijadikan filem, movie dan dijual pun!..

Ramai juga yang mendesak kami menjelaskan kepada masyarakat perkongsian mereka tentang LAPUKNYA program yang disajikan oleh tv3 ini, namun kami simpan sahaja permintaan itu atas dasar kita ambil yang baik, kita tapis yang buruk. Contohnya, Drama Melayu yang sudah tidak menggambarkan ciri Melayu dan Islam sama sekali. Walaupun untuk berlakun boleh ke ‘beromen’, berseksi seksa keterlaluan begitu? Paling ramai lagi yang bertanya apakah rasional paparan begitu banyak drama filem Filipina yang menjijikkan tidak habis-habis? Ia merosakkan umat terutama anak-anak. Sudahlah bahasa tidak difahami, mesej langsung tiada, pakaian pulak dedah sana buka sini, dah macam filem lucah rupanya?

00 lucah tv3.jpeg2
Contoh kedua ialah rungutan tentang unsur lucah oleh pembaca berita dan para pengacara. Penonton merasa hairan bagaimana boleh terjadi pengacara yang sedang merungkai gejala sosial tetapi pakaian dan gaya gedik mereka sendiri pun ‘macam sial’ aura lucahnya. Gaya dan pakaian para tetamu yang dijemput juga kadang-kadang lebih kepada menggalakkan maksiat, bukannya memadamkan gejala itu.

Ibubapa yang sedang tertekan dengan gejala sosial anak-anak juga ramai yang merungut. Tatkala masyarakat kelam kabut untuk mencegah gejala itu, tv3 pun ikut melapurkan dan konon ingin ikut mencegah. Malangnya tv3 sendiri lebih banyak menekankan program hiburan melampau tanpa memikirkan sensitiviti dan tekanan mendidik yang dihadapi oleh para ibubapa. Program agama hanya alah kadar dan untuk tutup mata sahaja, semuanya bercampur aduk dengan begitu banyak program maksiat.

PANDANGAN KAMI

Pandangan kami tentang siri filem dan drama Filipina, Indonesia dan lain-lain filem yang berbentuk ‘sampah’ itu hanyalah kerana di sebelah petang atau waktu-waktu tertentu itu kurang penonton. Oleh itu tv3 hanya sajikan apa sahaja bahan tangkap muat asalkan MURAH. Soal kesan baik buruk kepada masyarakat itu tiada dalam peduli mereka.

Tentang program maksiat dan hiburan yang berunsurkan lucah itu tidak lain adalah untuk menarik perhatian penonton. Lumrah bagi nafsu manusia itu memang sukakan hiburan. Untuk menaikkan rating penonton, mereka terpaksa gunakan sajian seperti itu. Soal anak gadis akan dinoda, soal bayi akan terbuang, soal anak muda jadi liar itu bukan urusan mereka. Yang penting dapat banyak sponsor dan tv3 boleh untung.

Tentang klip berita yang dipadam ini juga mudah sahaja analisisnya. Jika tv3 ikhlas untuk berbakti kepada masyarakat, mereka seharusnya gembira sebab kami tolong sebarkan bahan berita itu untuk maklumat umum. Mereka tidak habis-habis mencegah masyarakat agar jangan dengar berita yang tidak sah, konon berita mereka yang paling sohih. Mereka mahu kita semua terpacak depan tv jika mahu mendapatkan berita terkini, tinggal kerja, tinggalkan urusan keluarga.

Kita semua tahu yang sebenarnya tiada masalah dengan klip berita biasa. Tindakan bermula bila Warga Prihatin mula mengajak masyarakat memerhati dengan mata hati ulasan teknikal “bersulam tauhid” oleh Kapten Norudin mengenai misteri MH370 ini. Klip itu yang pertama dipadamkan. Tidak susah untuk mencari sebab meengapa yang lain turut dipadam bukan?

Tidak mengapalah, kerana banyak lagi saluran berita lain untuk kita tatap. RPWP sudah tutup terus channel tv3.

Kami tidak langsung berniat untuk bermusuh. Pendirian kami tidak ada siapa yang baik semua dan buruk semua. Lumrah orang yang mengejar duit akan hanya nampak duit. Yang mengejar nama akan hanya nampak nama dan pujian semata-mata. Kami juga ada rakaman dan bukti apa yang kami dakwa.

Ada orang menang kerana dia kaya dan banyak harta, boleh ambil lawyer dan guna kuasa atau pengaruh yang ada. Jangan lupa lebih ramai lagi yang menang kerana mereka hanya ada KEBENARAN DAN BUKTI NYATA. Kebenaran itu ada pada Allah dan Allah hanya berserta dengan orang yang BENAR.

Kita orang kerdil dan miskin memang ibarat timun yang nak melawan durian. Tapi jangan lupa doa orang teraniaya. Masih ingat bagaimana rakyat bangkit apabila penganiayaan sudah melampau batas? Contohnya apabila anak yatim di herdik dan dihina seperti di link berikut,

https://www.facebook.com/wargaprihatin/posts/10152479050497786

Walaupun kami hanya ada sekitar 78,000 FOLOWER, namun posting ini mendapat respond seperti berikut,

27,168 SHARE,
21,695 LIKES,
6,181 KOMEN dan
1,821,696 VIEW

Bakinya kami serah kepada minda waras anda untuk mencerna dan menimbang. Semuga pengurusan tv3 masih ada hati dan masa untuk memperbaiki polisi hidup dan amal mereka sebelum semuanya ‘terlambat’.

Tumpuan kita ialah untuk teruskan berdoa agar misteri MH370 ini segera berakhir dengan baik.

#PRAY4MH370 #PrayForMh370 #MH370 #DoaUntukMH370 #doakanMH370

WARGA PRIHATIN.