Pilu di sebalik Takbir Eidul Fitri Prihatin

Takbir raya kami tahun ini disulami kesedihan pemergian adinda co-founder kami Allayarham Khairi. Kurang lah seorang dari 20 orang antara kami tetapi saf diisi oleh anak-anak kami yang masuk dewasa. Apa-apapun, perjuangan beliau tetap kami teruskan bersama-sama dalam pembinaan sarana fizikal dan yang lebih penting pembinaan akhlak anak-anak kami di sini. Seperti biasa, hari raya adalah hari perpisahan kami sementara. Selama 1 minggu hari raya itulah seminggu yang membosankan bagi co-founder yang telah biasa memerah keringat saban malam bersama-sama membangunkan sarana fizikal RPWP dan diteruskan dengan sessi dipan-dipan sehingga awal pagi. Seminggu beraya, tiadalah dipan-dipan, tiadalah kerja-kerja pembinaan, tiada lagi tangis ketawa anak-anak, tiada laungan ikrar pagi anak, tiada deruan forklift, tiada hangat konkrit dan semua itu adalah kesunyian kami seminggu ini.

Tetapi jangan khuatir, kami tetap cuma meneruskan menemani anda khalayak pembaca di facebook dan laman web ini.

Itulah makanan harian kami, itulah hiburan kami dan merekalah saudara-saudara kami. Kami berpisah kekal dengan Allayarham Khairi tetapi Kepiluan takbir apabila kami berpisah sementara dengan yang lainnya dan berdoa kepada Allah agar kembali semula dalam keadaan yang baik untuk meneruskan kerja-kerja yang kini semakin kurang orang mahu lakukannya.

Sudah 8 tahun kami bersama-sama. Meninggalkan Ramadhan penuh barokah juga satu kepiluan terbesar. Meninggalkan 1 bulan yang romadh (panas) dengan segala isu yang kami dipan-dipankannya dan kami kongsikan hasilnya kepada semua khalayak pembaca di laman web kami www.prihatin.net.my dan di fb ini. Pada waktu itulah al-quran diwahyukan semula (bukan dari malaikat Jibril pada kali ini tetapi dari himpunan wahyu dalam Al-Quran yang selepas raya ini bakal mengumpulkan debu dan habuk selama setahun lagi).

Semoga kita diketemukan lagi dengan Ramadhan yang satu lagi. VIdeo ini kami kongsikan sekilas dari aktiviti sebelum hari raya seperti mantai dan juga sekilas dari kerja-kerja yang kami lakukan sepanjang tahun.

Selamat Kembali Fitrah dan keberkatan (Eid Mubarak) dan selamat istiqamahkan fitrah yang telah dikembalikan itu.

WARGA PRIHATIN.