SAINS FALSAFAH DI SEBALIK SYURGA DAN KAITANNYA DENGAN ILMU

00 SYURGA TAMAN ILMUSAINS FALSAFAH DI SEBALIK SYURGA DAN KAITANNYA DENGAN ILMU:

Mari teliti mengapa Rasulullah SAW sabdakan bahawa “syurga itu taman ilmu”, terletak di antara Taman Raudah, pangkin tempat baginda berdipan-dipan dengan mimbar baginda.?

Mengapa Allah ulang berkali-kali syurga itu terdapat sungai-sungai yang mengalir di bawahnya.? Apa kaitan aliran sungai syurga dengan aliran ilmu?

Mengapa Rasulullah SAW katakan yang kunci gedung ilmu ialah tanya menanya, Allah pula berfirman “di dalam syurga mereka saling tanya menanya”..? Apa kaitan tanya menanya dengan ilmu dan syurga?

Renungan tambahan hujung minggu ini untuk merumus artikel tentang keperluan mendidik anak melalui kaedah TANYA MENANYA yang kami kongsikan baru-baru ini.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152596243457786&set=a.201867952785.170933.176792972785&type=1&theater

Secara logiknya,

Tanya menanya akan menerbitkan suasana harmoni dan mesra dalam rumahtangga. Habit itu akan mengalirkan maklumat, menambah kefahaman ahli keluarga dan mengurangkan salahfaham yang mencetuskan suasana neraka antara satu dengan yang lain. Itulah rumahku syurgaku, “Baiti jannati”.

Tanpa ilmu kita akan menjadi orang yang JAHIL. Hidup dalam keadaan jahil akan porak peranda, itulah kehidupan JAHILIYAH.

Tanpa tanya menanya kita akan hidup seperti haiwan dan boneka yang saling berlaga antara satu sama lain. Salah faham dan pertengkaran menjadi amalan jika tanya menanya tidak berlaku.

ITULAH PUNCA NERAKA DALAM RUMAHTANGGA.

Kudap Hujung Minggu
WARGA PRIHATIN