RPWP Kini Milik Semua

2

SUBHANALLAH. ALHAMDULILLAH, LA-ILAHAILLALLAH, ALLAHUAKBAR.

Ramai Folower Warga Prihatin yang memberitahu mereka mengambil masa hampir sebulan untuk mentelaah sebanyak mungkin artikel lama kami yang mereka terlepas pandang. Ada pula artikel yang terlalu berat. Mereka terpaksa baca berulang kali. Ada yang terpaksa ambil inisiatif merujuk kepada Quran dan Hadis untuk membenarkannya.

Minggu lepas ada yang memberitahu beliau terlalu asyik, sehingga tidak tidur sampai subuh membaca artikel kami sebaik saja dapat tahu dari seorang rakan dan amat terkesan dengan kesemua artikel kami. Dikatakan idea dalam artikel kami sangat FRESH bukan jenis RECYCLE yang dipenuhi pelbagai rujukan dan “cut and paste” yang bercelaru di sana sini. Ada juga kami terserempak posting `saja-saja’ yang tanpa isu mengatakan KAMI DOKONG WARGA PRIHATIN sebagai tanda terkesan. Sila lihat di gambar print screen yang dipaparkan.

Ironinya, ramai dari kalangan ustaz guru sekolah (bukan Ustaz Penceramah Umum) yang tidak berkepentingan dan juga tok imam dan jawatankuasa masjid yang mula menyatakan sokongan. Banyak juga Page rasmi MASJID yang jadi folower kami dan Admin atau AJK Masjid sendiri merujuk kepada kami bagaimana cara untuk mendidik anak dan menggalakkan anak-anak muda ke Masjid.

Ada dari mereka adalah jiran sekampung kami sendiri, guru-guru sekolah dan Ustaz anak-anak kami. Ada sebahgian telah sering bertamu dan menjadi Likers Page kami sekian lama. Mereka ini tahu akan pengiktirafan masyarakat terhadap akhlak anak-anak RPWP di kedua-dua cawangan kami. Selain dari kempen mulut ke mulut oleh Ketua Kampung, ADUN dan AJK Masjid, mereka juga nampak sendiri pekerti Anak-anak Prihatin, khususnya ketika di Sekolah, dalam majlis dan Masjid. Namun mereka tidak pernah tahu rupanya banyak penemuan pedoman mengurus keluarga cara Islam yang bagi mereka sangat istimewa, mudah dan efektif ada di Prihatin itu boleh meraka ikut amalkan. Mereka hanya sedar setelah kami aktifkan semula Page dan blog kami sejak Julai tahun ini.

KENAIKAN VIEWS YANG MENDADAK

Sebelum meninggalkan PC untuk perbincangan mingguan keluarga sekitar Jam 9 malam semalam, admin agak terkejut melihat sekitar 22,000 pembaca sedang online di Page Warga Prihatin. Sekitar Jam 3.30 pagi, Usai berdipan-dipan selepas bergotong royong melakukan kerja, Admin lihat tidak banyak jumlah itu menurun. Sedangkan semalam tiada isu yang viral dalam artikel kami dan bukan pula masa “high traffic” di internet, yang biasanya sebelah pagi waktu pejabat. Sebelum ini jumlah tertinggi “on-line viewers” dalam satu satu masa pernah yang direkodkan adalah sekitar 3-6 ribu saja, itupun bila ada artikel yang sangat hot dan viral.

Tidak yakin dengan statistik di FB, pada waktu begini, kami cuba lihat statistik di blog. MASYAALLAH…, kami amat terkejut yang jumlah visitor semalam hampir 7,000 sehari. Ini terlalu jauh melebihi statistik view biasa bagi kebanyakan blog kekeluargaan, keagamaan yang termasyhur. Ia juga mengalahkan jumlah view blog selibriti yang biasanya sekitar 3,000 sehari. Alhamdulillah, ada juga kami terjumpa satu posting yang mengajak seseorang ke KARAOKE lewat malam telah dijawab, “AKU SEDANG MENTELAAH PAGE WARGA PRIHATIN”. Sehingga jam 3.30 pagi ini saja sudah ada 1,651 view (maknanya dalam masa 3.30 jam di awal pagi ini). Semuga mereka tidak melupakan SOLAT MALAM kerana asyik membaca artikel kami.

Apapun yakinlah, majlis ilmu adalah taman syurga. Menuntut ilmu dan melawan nafsu adalah JIHAD AKBAR.

TOPIK YANG JADI TUMPUAN VIEWER WP

View pada topik Parenting Tips yang Muhkamat (bersifat lansung), khasnya yang ada demo melalui VIDEO,  dan juga isu kemelut politik sangat menjadi tumpuan. Malangnya artikel berbentuk ilmiah yang memerlukan sedikit tumpuan hati dan akal amat kurang diminati. Antaranya adalah siri Sains Puasa, Sains Fatihah, Sains Syahadah, Sains Jihad Dengan alQuran dan lain-lain. Ketahuilah pembaca sekalian, kami dapat mengenalpasti dan meniru pekej perlaksanaan holistik dari pelbagai Sunnah-Sunnah Rasul juga melalui penelitian “applied science” dari pembacaan al-Quran dan Sunnah itu sendiri.

Ya, Selama ini kami sangat yakin melaksanakannya dan Alhamdulillah dapat merasai sedikit nikmat dari kejayaannya kerana kekuatan fakta “Applied Science” pada alQuran & Sunnah itu sendiri.

Oleh itu kami cadangkan, jika anda serius untuk mencari dan mencuba sendiri carahidup Islam mengikut kaedah Allah dan perlaksanaan Sunnah Rasulullah SAW, anda juga harus ambil masa dan cuba ikut meneliti. Bacalah beberapa kali jika anda dapati sukar memahaminya kerana apa yang kami nukilkan adalah dari bahasa perlaksanaan kami sendiri. Kami ambil masa bertahun-tahun untuk memahami dan mencari kaedah perlaksanaan yang terbaik (bagi kami lah!). Oleh itu, jika anda belum ikut melaksana, mungkin agak sukar memahaminya. Namun kami dapat banyak juga maklumbalas dari mereka yang berjaya memahami praktikaliti artikel itu secara holistik setelah membaca 2x atau 3x.

Subhanallah… Paling menggembirakan kami adalah apabila ramai yang maklumkan bahawa sejak mengikuti artikel kami, mereka jadi berminat membaca terjemahan alQuran dan meneliti Hadis-hadis. Mereka katakan seolah-olah Prihatin telah menampakkan kaedah, membuka mata, minda dan hati mereka bagaimana cara terbaik membaca alQuran dan hadis.

Anda tahu mengapa?

Kerana penemuan dan pendirian Warga Prihatin adalah, SELURUH isi alQuran dan SUNNAH adalah merupakan satu PERINTAH Allah dan Rasul. Semua ayat dan hadis ada unsur “strategi yang hebat”, menjadi panduan untuk kita laksanakan. Quran Bukan sekadar satu penceritaan kosong seperti sebuah NOVEL CINTA yang biasa kita baca. Tidak ada sebab Allah nak ceritakan “kisah itu dan ini” sekadar memberitahu Allah mampu buat itu dan ini semata-mata. Allah mahu agar kisah-kisah dalam alquran itu menjadikan pembacanya mendapat pelajaran, mampu meneliti dan secara holistik melaksanakannya langkah demi langkah, ayat demi ayat dan berjaya mengulangi kejayaan apa saja yang diceritakan dalam wahyu Allah itu.

Hadis dan Quran banyak menceritakan pelbagai strategi membangun agama, membaiki akhlak serta strategi dan kaedah perjuangan orang terdahulu. Banyak kisah tentang pengorbanan, amanah, semangat juang, akhlak terpuji dan pelbagai kemenangan hasil perjuangan mereka. Itulah hakikat bagaimana ilmu Allah telah dihubungkan (SILAH) kepada Nabi melalui Malaikat untuk menunjukkan contoh perlaksanaannya kepada manusia. Kerana itulah kita harus hubungkan dan merujuk carahidup kita pada sunnah baginda. Kita harus cari, tuntut, gali, pelajari dan teliti cara nabi dan ahli keluarga baginda diurus.

Itulah hakikat sains gunaan dalam konsep SOLAT (perhubungan dengan Allah melalui kitabnya) dan SOLAWAT (perhubungan dengan Rasul melalui perlaksanaannya). Itulah yang kita lafazkan dalam TAHIYAT, penutup SOLAT kita.

“Allahumma Solli ala Sayidina Muhammad, Wa’ala ali Muhammad”
“Kama Sollaita’ala Ibroohiim, Wa’ala Alii Ibroohiim”.
“Wabaarik ‘ala Muhammad, Wa’ala Ali Muhammad”
“Kama Baarokta ‘alaa Ibroohiim, Wa’ala Ali Ibroohiim.”

Islam sangat menitikberatkan kesejahteraan keluarga, asas pengeluaran sebuah generasi IMAMAH dan watan warga negara yang baik. Sebab itu jika kita mampu faham Fatihah, kita akan sedar bahawa surah-surah selepasnya adalah tentang akhlak sebuah isi KELUARGA.

InsyaAllah jika kita faham Sains Solat dari wudu’ sampai salam, kita akan mampu mendapat kesejahteraan dan keberkatan dalam keluarga sepertimana telah dinikmati oleh Rasulullah SAW dan keluarganya, sepertimana telah berjaya dinikmati oleh Nabi Ibrahim A.S. dan keluarganya. Barulah kita dapat menampakkan SALAM pada golongan kanan, ahli keluarga kita (dikatakan WAJIB), bahkan jika mahu, kita mampu mensejahterakan golongan lain yang masih berhaluan kiri (dikatakan sunat).

RUMAH PENGASIH WARGA PRIHATIN KINI JADI MILIK SEMUA

AWAL mula usaha kami dalam urusan penulisan adalah sekadar update status, memaklumkan apa yang sedang berlaku di RPWP, siapa yang datang melawat dan sebagainya.

Entah bagaimana ia kini menjadi satu perkongsian ilmiah pula. Ia bermula bila kami terpaksa menjawab pelbagai persoalan yang diutarakan oleh para pembaca.

Sejujurnya Kami sendiri adalah golongan yang buta huruf dalam bidang agama dan penulisan. Cuma kami terlalu bingung memikirkan gejala sosial dan nasib generasi ini. Kami berusaha keras mencari pedoman terbaik dan melaksanakannya. Asal Kami jahil kesemuanya, tidak pandai membaca kitab dan hadis, bagaimana mungkin kami pandai menulis, kerana itu bukan bidang kami. Kami tidak pandai berbahasa “standard penulisan”, tambahan pula menyentuh isu-isu yang berkaitan secara lansung atau pun tidak dengan soal agama.

Sebab itu apabila ramai penerbit yang melamar untuk membukukan kesemua artikel kami, khasnya sejak akhir akhir ini, kami tidak terima walaupun dijanjikan dengan royalti dan biaya. Tidak kurang juga TERLALU RAMAI motivator yang melamar kami untuk ikut buat business sebagai motivator kepada pelajar dan ibu bapa.

MENGAPA KAMI TOLAK SEMUA LAMARAN ITU?
KAMI INGIN KESUCIAN ALQURAN TERPELIHARA.

Hasil penelitian Quran dan Hadis, kami dapati terlalu banyak perselisihan pendapat dan perpecahan umat antaranya juga disebabkan terlalu banyak kitab yang ditulis. Akhirnya alquran itu sendiri ditinggalkan. Ada pula yang tegas menyarankan, jangan baca alquran tanpa merujuk KITAB, tafsir itu dan ini, ULAMAK itu dan ini.

Apa yang kami dapati adalah sebaliknya. Kami mudah kenal hadis itu palsu atau sahih, kitab itu tepat atau tersasar, penceramah itu berilmu atau merapu dengan merujuknya kepada alquran. Quran saja yang telah dijamin ketulinannya untuj dijadikan rujukan. BUKAN QURAN PULA YANG HARUS DIRUJUK KEPADA MEREKA.

Kami tidak mahu PATRI MATI fakta dan hujah dalam artikel kami. Apabila penulisan itu sudah dibukukan, ia akan menjadi satu buku, satu kitab dan ketetapan. Ini amat merbahaya. Dikhuatiri ada ketidaksempurnaan hujah kami di sana sini yang perlu dibaiki. Kami tidak sanggup menanggung dosa dan laknat Allah. kami lebih suka ada yang terpanggil dan ikut sama berusaha menyempurnakan R&D yang telah kami mulakan. Itu lebih murni dan selamat. Sekadar paparan di FB dan blog boleh kami baiki selalu apa bila ada keperluan, kerana ia berbentuk soft data.

Sedangkan hadis dan kisah yang didengar lansung dari lisan Nabi lagikan Nabi larang menulisnya. Inikan pula cetusan biasa dari insan jahil lagi kerdil dan hina dina macam kami. Cuba baca mukaddimah naskah terjemahan alquran anda, kebanyakkan terjemahan ada memasukkan hadis tentang “larangan menulis hadis” ini.

Dalam al-Quran juga melarang kita menulis kitab dan komersialkan wahyu Allah (QS, 2:79). Jika didapati apa yang kami kongsikan dari apa yang telah kami praktikkan itu bersih dari bidaah dan syubahah, Anda bebas untuk ikut mencuba dan meyakininya.. Jika tidak, anda bebas menolaknya dan mengkaji semula. Jangan sampai apa yang kami coretkan dijadikan HUKUM dan anda ikut buta-buta begitu saja.

Cukuplah kitab agung alQuran jadi pautan dan tunggak rujukan kita bersama.

KAMI YAKIN PRINSIP INI MAMPU MEMBERSIHKAN TERLALU BANYAK PERSELISIHAN PENDAPAT DARI BERBAGAI-BAGAI KITAB DAN CETUSAN PRIBADI OLEH TERLALU BANYAK GOLONGAN ILMUAN DI PASARAN.

Jika setiap Muslim mengambil inisiatif MEMBACA & MEMAHAMI alQuran dan meneliti Hadis dengan penuh minat, lama kelamaan InsyaAllah kita semua akan mampu menyucikan apa saja kekeliruan dan kesilapan orang terdahulu yang telah menyebabkan ummat berpecah. Inilah faktor utama yang telah menyebabkan Islam yang sepatutnya semakin hari semakin maju, semakin gagah, kini jadi semakin berpecah, semakin lemah dan jatuh tersungkur.

NASIHAT & TEGURAN DIALU-ALUKAN

Tiada siapa yang maksum dan sempurna tanpa bersatu dan usahasama. Kerana itu jugalah kami sangat berbesar hati dengan teguran-teguran. Ada yang menyalurkannya secara tertutup melalui inbox dengan penuh hormat dan berbudibahasa. Bagi yang terlibat, sesungguhnya kami sangat berterima kasih.

Ada pula yang menegur secara terbuka samada secara sedar atau tidak. Walaupun ini bukan adab menegur yang baik namun kami masih berterima kasih dan bersangka baik. Ada juga artikel yang kami edit semula, atau kami delete sekalipun atas nasihat ramai.

Malangnya ada beberapa kerat yang bersifat jagoan, “Keyboard Warrior”, pakar “Cut & paste” atau pelajar agama, atau mungkin golongan “Imam Muda”yang baru nak menempa NAMA, tanpa segan silu terus memaki hamun secara terbuka dengan lagak dan carut marut yang nauzubillah sukar diterima sama sekali. Untuk folower sedemikian, kami tidak teragak-agak untuk BAN kerana akhlak buruk anda akan mengeruhkan suasana usrah. Kata-kata anda pencetus suasana neraka dalam rumah maya kami. Sejujurnya, kami tidak perlukan folower yang “arrogant” dan tidak berbudi bahasa seperti ini. Biarlah follower kami sedikit tetapi berakal dan berakhlak, kerana pembinaan akhlak adalah sasaran kami.

BIAR SEDIKIT ASALKAN YANG SEDAR DIRI & INGIN MENCARI

Islam kuat bukan dengan jumlah yang ramai, tapi golongan sedikit yang berkualiti. Telah Allah tetapkan “Tidak menerimanya kecuali sedikit, “Illa Qoliila”. Siapa golongan yang sedikit ini? mereka adalah golongan yang sudah berumahtangga. Khususnya ibu bapa yang sudah pening, sudah bingung. Isteri sukar dinasihati, suami tidak berfungsi, anak sudah lari atau buang bayi, tabiat anak kecil tidak dimengerti dan macam-macam lagi. Masalah maksima melanda biasanya sekitar umur 40, bila anak sudah meningkat remaja. Tidak kurang juga pasangan muda yang 2 minggu selepas kahwin sudah huru hara.

YAHUDI DILAKNAT KERANA MEMENTINGKAN BANI ISRAEL SAHAJA
ISLAM PULA BERSIFAT MERAHMATKAN ALAM, TIDAK KIRA KAUM

Ramai Non-Muslim ikut berprogram dengan kami, ada yang sampai ikut INFAK BULANAN atau tahunan kerana mereka dapat mengesan keberkesanan satu sistem kehidupan. Ramai juga yang membawa seluruh keluarga mereka untuk bersama anak-anak kami kerana mereka rasa banyak yang harus anak-anak mereka pelajari di rumah ini. Hampir kesemua mereka mengatakan ujud tahap ketenangan ibarat SYURGA di rumah ini. Ada yang posting “WE JUST GOT BACK FROM HEAVEN”, Subhanallah.

Oleh itu, walaupun kami sangat sibuk dengan kerja pembangunan, Kami cuba juga memenuhi permintaan pembaca. Sedaya upaya dan secara PERCUMA kami cuba cari masa menulis untuk kongsikan serba sedikit pedoman yang kami rasa baik dan selesa. Kenapa kami kata baik?, kerana ia adalah sesuatu yang telah kami laksanakan melalui kajian khusus secara berjemaah dan istiqomah sekian lama. Ada juga perkongsian berupa rumusan dari hasil PEMERHATIAN HALUS yang kami dapati sepanjang kami menjalankan projek pembangunan insan secara praktis selama ini.

Sejujurnya, KAMI masih belum cukup baik untuk mengatakan kami sudah berjaya. Oleh itu, Jika kami tidak kongsikan pun rasanya tidak mengapa.

Kami semua yang dahulunya menghadapi berbagai-bagai masalah keluarga dan perangai anak-anak yang bermacam-macam Alhamdulillah telah dapat merasakan sedikit nikmat ketenangan SYURGA melalui fenomena “Rumahku Syurgaku” ini. Demi kasih sesama insan, demi semangat persaudaraan dan demi menunjukkan rasa syukur kami kepada Allah atas hidayah Nya, maka kami kongsikan pengalaman kami. Kami ingin anda semua turut merasainya.

Ilmu hanyalah di sisi Allah dan perkongsian terbuka ini adalah sebagai tanda kami amat bersyukur dapat merasa nikmat ilmu itu. Itulah adat berjiran, jika durian itu sedap dan dapat dihidu baunya oleh jiran, hulurkanlah seulas dua. Itu yang sedang kami cuba. Sesungguhnya, sokongan dan minat anda telah menambah minat dan semangat kami. Terima kasih sekali lagi. KAMI SAYANG ANDA SEMUA.

LUAHAN SYUKUR DARI
Warga Prihatin.