Fenomena Jutawan Ali Baba Pemusnah Ekonomi BUMIPUTERA

ALIBABABanyak sudah usaha di buat untuk membantu Bumiputera. Semalam diistiharkan lagi. Jika masyarakat bumiputera sedar diri, sudah lama ekonomi jadi sekata. Masalah utama bumiputera ialah ALI BABA, peniaga PERCENT dan JUAL IC…

APA MASALAHNYA? pemberian projek MEGA kepada INDIVIDU BUMIPUTERA semakin menjauhkan jurang ekonomi, bukan semakin merapatkannya. Jika 1 projek mega bernilai RM 1 Bilion di berikan, katalah keuntungan sekitar 40 %. Bumiputera Penerima Award dan “middle man” atau kaki lobi akan dapat maksima 5%,  dapatlah agihan RM 50 juta ke poket ekonomi bumiputera.

Alhamdulillah… Bertambahlah 2-3 orang lagi JUTAWAN SEGERA Bumiputera secara kongsi-kongsi. Memang nampak gah serta mewahlah mereka dan keluarganya berlagak kaya dengan kereta dan rumah besar, makan di hotel, melancung sana sini, bahkan ada yang tambah bini lagi….

Pada masa yang sama ada RM 350 juta, 7x ganda lagi pertambahan ekonomi non-Bumiputera. Ada siapa perhati? Ada siapa peduli? Bilakan jurang ekonomi nak mendekat? di mana silapnya? silapnya ialah FENOMENA ALI BABA & JUAL IC.

Sakit hati sang Usahawan Bumiputera yang punya jati diri, yang tidak suka meminta-minta melihat perangai sang Ali Baba ini….

Hampir 10 biji kereta mewah memenuhi laman rumah besar. Perut buncit cakap berapi. Beli Datokship guna politik dan duit non-Bumi. Habis semua pak menteri kena lobi. Anak muda kampung semua jadi balaci, jadi drebar free, diajak keluar malam untuk clubbing tinggalkan anak isteri, bawa pegawai kerajaan dan pak menteri untuk melobi. Di pejabat, Masyaallah, duduk saja baca suratkhabar, tiada peranan sama sekali.

Perangai Melayu memang nak cepat kaya, kurang bersemangat waja. Tapi BUKANLAH SEMUA. Alhamdulillah apa yang kerajaan bagi dulu ada juga TEMPIAS nya. Ramai sudah anak jutawan Melayu Ali Baba yang dah ada upaya. Tidak kurang juga yang punah ranah kerana terkejut dapat harta percuma. Sebalik itu, ramai juga anak Melayu yang dulunya tidak merasa, kini mula buka mata dan gigih berusaha. Bantulah mereka.

Jika selama ini Melayu Ali Baba kan projek kerana tiada ilmu, berilah ilmu. Jika tiada jentera laburkankan dana untuk sediakan jentera, biar mereka sewa, hasil sewa laburkan semula untuk menambah dana membantu mereka. Jika tiada arkitek dan jurutera, apa salahnya ditaja satu BADAN KOPERASI yang memayungi, MEMILIH dan MEMBIMBING usahawan Melayu yang perlu dibantu. Yang benar-benar usahawan atas lapangan, bukan usahawan ATAS TANGAN. Ramai anak Melayu yang mampu jadi pemandu kren dan bulldozer, yang membancuh konkret dan mencurahkannya. Yang mereka tak mampu ialah membeli jentera dan membayar jurutera..

Selalu sangat tukar pekej bantuan yang berbagai rupa hanya akan membuatkan Non-Bumiputera semakin LOYA dan SAKIT MATA. Tapi fenomena Ali Baba juga akan membuatkan golongan mereka 7x ganda lebih kaya…. SEMAKIN JAUH MENINGGALKAN BUMIPUTERA.

Fikir-fikirkan juga apa yang ditulis oleh Saiful Nang dalam soal ini ini.

Jika setuju, sila LIKE & SHARE mesej ini, supaya selepas ini kita tidak lebih jauh menambah jurang.

WARGA PRIHATIN