Misi Bantuan Kemanusiaan Membantu Ibu Tunggal dan Warga Emas

00 kaseh 1LAWATAN KASIH KE RUMAH CHENTA KASIH DAYANA

Assalamualaikum sahabat Prihatin yang Prihatin. Kami ingin maklumkan mengenai kejadian rumah seorang rakan FB kita, Chenta Kasih Dayana yang dihempap pokok durian sehingga menyebabkan kerosakan pada rumah beliau. Beliau adalah ibu tunggal yang sangat berjiwa prihatin, berhenti kerja hanya untuk menjaga anak-anak dan nenek yang terlantar sakit tua.

Bumbung di bahagian tempat tidur beliau rosak teruk. Kejadian berlaku hanya beberapa saat selepas beliau dan anak-anak beralih dari tempat tidur. Kita bersyukur Allah selamatkan beliau dan anak-anak. Tiada lelaki dewasa tinggal dirumah itu untuk membantu beliau.

Bahagian yang rosak tidak boleh dikemas kerana bumbung patah dan masih tergantung bertindih batang pokok yang besar dan berat. Warga Prihatin akan membawa peralatan yang termampu untuk mempercepatkan kerja pembaikan semampunya. Sekurang-kurangnya kita dapat bantu naikkan semula bumbung agar rumah beliau tidak dibanjiri air setiap kali hujan lebat turun.

Kami suka mempelawa rakan FB yang berkelapangan dan berkeinginan untuk bersama kami dalam misi bantuan ini. Bagi yang ingin berkonvoi bersama, kami akan bertolak dari Kajang sekitar jam 5 pagi. Bagi yang mahu terus ke rumah beliau mungkin kita boleh bertemu sekitar jam 10 pagi di sana. Bawalah peralatan pertukangan sendiri seadanya. Yang paling penting kita dapat bersuai kenal, memupuk jiwa prihatin dan berkasih sayang sesama insan di sana.

Kepada sesiapa yang sudi menghulurkan bantuan seikhlasnya, bolehlah berbuat demikian melalui akaun beliau, Haroul Masdayana, Maybank 162759062626. Atau boleh juga melalui akaun Warga prihatin (ada di menu alamat www.prihatin.net.my), atau datang terus ke rumah beliau seperti di alamat tertera (sila lihat poster).

Semoga sumbangan dari jemaah sekelian dapat meringankan beban beliau. Disamping itu, jalinan ukhwah di alam maya ini dapat kita realisasikan secara nyata. Inilah masanya kita buktikan, ber’facebooknya kita bukan sekadar suka-suka dan membuang masa. Semoga kedatangan kita ke sana, menambah erat tali persaudaraan dan sekaligus menyuburkan lagi ‘Jiwa Prihatin’ sesama kita.

Rijal akan membaiki rumah dan mengemas kawasan. Ibu-ibu akan gotong royong memasak juadah. Anak-anak rijal dan nisak yang besar juga akan ikut bekerja mengikut kesesuaian. Yang kecil kita atur program keluarga yang sesuai untuk mereka. Sebarang pertanyaan bolehlah diajukan didalam FB ini ataupun WA / SMS di talian 013-5858460 (Ibu Irawanty) atau 013-5858789 (Mak Long Werda).

Tarikh : Selasa, 26hb November 2013 (sehari sahaja)
Masa bertolak : 5.00 pagi (dari RPWP)

“Yang Jauh Kita Dekatkan, Sudah Dekat Kita Eratkan Kasih Sayang”.

Semuga Misi Mendidik Anak Memanusiakan Manusia ini mendapat redha Allah. INSYAALLAH

Warga Prihatin.