Abid Anak Prihatin.

ISTIQOMAH MENJANA UMMAH GEMILANG.

Di awal sekolah menengah. Beliau mula memerhatikan rutin kerja para pendokong RPWP. Pada masa yang sama mendengar segala perbincangan keluarga besar RPWP, meneliti sikap dan semangat para pendokong RPWP. Ini menyerap di hati beliau dan kesemua anak-anak para pendokong yang lain sehingga turut menanam tekad untuk turutsama menyumbang dengan segala keupayaan yang ada. Turut menanam tekad untuk menyambung usaha murni para pendokong RPWP sebagai generasi pelapis.

Sejak kecil beliau terkenal dengan sifat berjimat cermat, jujur dan ikhlas. Wang saku sekolah dikumpul sehingga melebihi seribu ringgit dalam tabung peribadi beliau. Beliau istiqomah untuk tidak meminta-minta samada pakaian, makanan dan mainan sepertimana kebanyakan anak-anak zaman ini. Setiap kali cuti sekolah beliau akan tetap istiqomah di rumah membantu apa saja kerja bagi meringankan beban ibu bapa di RPWP.

Dapat kita lihat di foto ini, jari beliau berpelaster, malah darah merecik-cerik mewarnai kulit kompang, namun semangat diteruskan. Itulah semangat MENGGALANG dengan ‘blood, sweat and tears’, yang ada dalam jiwa beliau.

Sewaktu Tingkatan 5, beliau memenangi hadiah tunai RM2,000 sebagai JOHAN ‘Peraduan Khat peringkat Nusantara’ anjuran UTUSAN MALAYSIA. Para pemberita terkejut apabila beliau nyatakan akan menyerahkan keseluruhan hadiah tunai itu untuk RPWP. Sebulan selepas itu, kumpulan beliau bersama 3 anak-anak lain mewakili RPWP sekali lagi memenangi hadiah tunai RM1,500 dalam pertandingan AGRORACE di Melaka. Kesemua anak-anak RPWP dalam kumpulan itu sebulat suara turut menyerahkan hadiah tersebut sebagai sumbangan dana pembangunan RPWP.

Ketika anak-anak lain sibuk melancung dan berihat sepuasnya selepas penat belajar menghadapi peperiksaan SPM, beliau istiqomah mengambil peluang untuk menambah kemahiran diri, sama-sama bekerja sebagai buruh binaan, bengkel kenderaan dan pembantu tukang cat kenderaan. Turut sama mendidik adik-adik di RPWP, menguruskan program kem cuti sekolah, mengajar kawad, kompang, silat, PA SYSTEM, Nasyid, dan akademik adik-adik. Di RPWP, beliau terkenal dengan pakar fabrikasi ‘fibreglas’ dan tulisan jawi dan seni khat.

Dengan keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM, beliau melanjutkan pelajaran memasuki Matirikulasi. Masih terbayang betapa sadisnya mengetahui yang beliau membawa pakaian seadanya saja, bahkan ada yang terkena cat dan simen ke kolej.

Kini beliau sedang mengambil kursus Ijazah BioMedic di Universiti Malaya. Sepanjang pembelajaran, beliau istiqomah tidak meminta-minta wang belanja. Dana PTPTN diatur sebaiknya agar cukup sebagai belanja. Berkat disiplin yang di tanam di RPWP, beliau bijak memilih program dan aktiviti di Universiti. Mampu memimpin pelajar dalam persatuan dan tidak terjebak dengan aktiviti negetif yang terlalu banyak waktu ini.

Itulah MOHD ABID BIN MASJUKI. Salah seorang dari anak pengasas RPWP. Tahniah UTIH. Terima kasih atas sumbangan mu dan kami doakan kejayaan selanjutnya.

Hasil pengabdian DI RPWP, Mengagungkan Allah seagung-agungnya. Hari-hari kami baca Fatihah mencari hidayah. Ihdinas Siroot al-MUSTAQIIM – Tunjukki, hidayahkanlah kami kaedah yang harus kami ISTIQOMAHKAN. Siroot al-lazina An’amta Alaihim – Seperti kaedah orang yang telah dapat nikmat atas mereka.

Alhamdulillah mula menampakkan hasil. Nikmat yang tidak boleh didustakan. Nikmat mendapat anak yang Soleh, yang sentiasa menunjukkan Islah, perubahan pembaikan hari demi hari.

INSYAALLAH AKAN KAMI KONGSIKAN BANYAK LAGI BIOGRAFI ANAK-ANAK LAIN SEBAGAI TESTIMONI PENDIDIKAN RPWP dari masa ke semasa.

SILA like, share dan tunjukkan kepada anak-anak kita. Semuga boleh dijadikan contoh yang baik untuk anak-anak lain.

Perkongsian Inspirasi oleh
WARGA PRIHATIN.