Ziarah Tarbiah 2 – Abu Zafeerah (Shauqi)

00 abu zafeerah sup

Alhamdulillah. Hajat untuk mengimarahkan suasana kekeluargaan dengan rakan FB sempena raya korban ini tercapai juga akhirnya.

Ibu Siti Baya antara yang paling awal, datang bersama suami dan anak anak yang disayangi, siap tolong menyembelih dan memasak lagi… ALHAMDULILLAH.. Merasa juga anak-anak RPWP merasa masakan AIR TANGAN IBU SITI BAYA.

Kemudian diikuti oleh rombongan Cikgu Badriah Ramli serta keluarga masing-masing… Rombongan guru Sekolah Presint 14 ini bertembung pula dengan Rombongan YDP PIBG Sekolah Presint 14 tanpa dirancang. Turut bertandang, khariah masjid Bukit Mahkota, Masjid Mat Saman, Country Height juga beberapa penduduk setempat yang ramai dan tidak sempat kami senaraikan semua. Mungkin Admin lain boleh update nama-nama yang tidak sempat disenaraikan di ruang komen nanti.

Beryukur juga kami kepada Allah hari ini sekali lagi Warga Prihatin dapat lagi bersilatulrahim dan bermuzakarah dengan lebih dekat dan santai dengan Abu Zafeerah. Kali ini beliau hadir bersama keluarganya. Berbunga-bunga hati kami melihat anak-anak beliau bermesra dengan kakak-kakaknya di RPWP. Hajat untuk melihat Zafeerah bermesra dengan kakak orked juga terlaksana.

Ikuti catatan ZIARAH TARBIAH 2 hasil dari lawatan yang ini. Semuga kita sama sama mendapat hidayah darinya. Salam EidulAdha dari kami di RPWP buat rakan FB semua.

 

ZIARAH TARBIYYAH 2

 

Alhamdulillah..tetamu sudah pulang semuanya.. jadual agak padat sepetang ke malam hari..bermula dengan ziarah tarbiyyah #2 ke RPWP dari jam 3.00 ptg hingga 7.00 malam

Bezanya lawatan kali ni disertai isteri dan anak-anak sekeluarga..meriahnya sambutan yang diterima..itulah mahabbah yang terpancar dari hati seluruh warga RPWP yang kami sayangi..sungguh!..berputiknya cinta ini atas nama Allah..bertemu kerana-Nya..berpisah kerana amanah-Nya..

ziarah ke sana bukan sekadar pergi makan dan pulang dengan perut yang kenyang..sebaliknya pergi dengan harapan akan pulang dengan dada yang penuh dengan bekalan..maka nasihat saya..andai dipilih Allah untuk sampai ke sana..perkemaskanlah dada untuk terima segala tarbiyyah yang ada..kosongkan minda seketika..biar hati yang berbicara..kerana di sana hati yang jadi raja sehari..tadah saja dulu ilmu..balik nanti biar akal yang fikir dari mana nak mula berubah kepada lebih baik!

alhamdulillah..hajat mahu buat kejutan..tak dapat kami buat kerana belum parking kereta..dah ada yang sedar keberadaan kami di luar premis …seperti biasa..sebelum parking kereta, tawaf dulu untuk memberikan ‘worldview’ pada isteri..apa yang RPWP milki di sekitar premisnya (macam pergi ziarah & umrah dah ni)

keperluannya..supaya isteri lebih memahami..apa yang sedang RPWP sedang usahakan..perlunya memahami apa yang ada..apa yang tiada dan kehadiran kita di sana..untuk menolong diri sendiri dengan apa yang kita tiada – ILMU…kalau dengan segala sarana begini..pagar sentiasa terbuka 24 jam..dgn serba kurang dan sederhana – mereka masih mampu membentuk anak-anak soleh dan cerah hati tunduk pada al-quran dan menghidupkan sunnah…soal semula di mana kita tinggal?..serba mewah dan lengkap – kenapa anak masih menoleh dari melihat agama!… (kenal dulu luarannya..kemudian bersedia untuk kutip apa yang di dalamnya!)

alhamdulillah – sempena eid mubarak ini..Allah temukan kami sekeluarga..suka si kakak Zafeerah..bermain dengan kakak-kakaknya yang baru..dapat juga bertemula kakak Orkednya, moga ukhuwwah si anak kecil ini..mampu membina gerombolan angkatan al-fateh di masa depan..inilah generasi yang bakal membentuk dunia Islam selepas kita..kepada merekalah kita bakal serah kunci akhirat kita..maka zuriat inilah yang perlu diberi perhatian..pelengkapkan dengan sarana ilmu dan tarbiyyah..supaya mereka bersatu mengutip bekalan tinggalan kita..

kita ibubapa berjuang hidup di dunia ni..meredah segala aktiviti dunia dengan sanggup meredah traffik jam..terpacak paling awal di pejabat..paling lewat punch out..menjadi hamba pekerjaan..malah sami’na wa ato’na kita juga pada majikan..semua itu semata-mata mahu membesarkan anak-anak dan memastikan cukup didikan dengan pengiktirafan sijil tertinggi..tapi di mana tahap IMAN mereka ketika bersama kita?..kepada Allah..kecintaan pada Rasulullah..dan rindu mereka pada syurga Allah..????

sungguh! kalaulah kita semua tahu betapa dahsyatnya realiti semasa..sedar akan masa depan agama..kepincangan akhlak dan sosio budaya yang semakin melingkupkan anak-anak kita..pasti kita sanggup tinggalkan semua kesusahan kita hari ini DEMI mahu anak-anak besar di depan mata..dan menjadi penjamin syurga kita!

moga isteri saya mendapat petunjuk dan tarbiyyah yang dia inginkan..saya memperoleh makrifat yang saya dambakan..dan anak saya memiliki tali dan ikatan yang selamanya disimpul kemas dengan anak-anak RPWP untuk menjadi angkatan ilmuwan dan pencetus fikrah agama di masa depan..

terima kasih daun keladi saya ucapkan kepada seluruh warga prihatin yang sangat kami sayangi dan kasihi..tiada galang ganti dan balasan yang boleh kami sediakan kecuali titipan doa dan harapan..semoga semakin utuh dan kukuhnya ‘foundation’ yang dibina..

moga bertemu lagi di masa akan datang..in shaa Allah..dengan kemesraan dan jalinan ukhuwwah yang akan sentiasa bertambah!

p/s: tak sempat ambil gambar sepanjang peristiwa kehadiran kami sekeluarga..gambar hiasan – sup tulang yang dijamu RPWP

SELAMAT MENYAMBUT EIDUL ADHA SELAMA 3 HARI NI! dari kami sekeluarga