TidBid 29 – Bedtime Story

00 BEDTIME

TID BIT : Bed Time Story Cipta Anak Sehebat Sultan Muhammad Al-Fatih?

Nampak gaya bercerita kepada anak semasa mereka sedang mahu tidur itu seperti cara orang Nasrani pula kan? Baguskah jika kita buat juga? Atau kerana orang Nasrani Kristian dah buat, kita tak boleh nak buat? Orang nasrani juga datang dari ajaran nabi Isa yang telah dipesongkan. Cetusan asal mereka juga dari Allah. Mudahnya apa sahaja yang baik semuanya dari Allah. Yang jadi buruk itu kerana salahnya olahan manusia.

Mari kita lihat kebaikan dalam amalan bedtime story ini. Jangan ambilnya secara jumud dengan bercerita hanya semasa tidur. Pokok ceritanya ialah BERCERITA dengan cerita-cerita yang mempunyai kandungan motivasi, aspirasi dan nilai murni.

Sultan Muhamad Alfateh juga dari kecil sudah dibawa ibunya ke tebing menghadap Kota Constantinople dan baginda secara konsisten mengatakan kepada Al-Fateh bahawa Al-Fateh akan menawan kota itu satu hari nanti. Kata-kata aspirasi itu dah jadi seperti ulangan–ulangan saban hari sehingga terpahat dalam hati Al-Fateh kemahuan yang sangat kuat untuk meroboh tembok Kota Byzantine itu.

Walaupun pokok ceritanya ialah “BERCERITA” tetapi masa yang paling sesuai untuk bercerita ialah pada saat semuanya tenang sekali. Pada waktu sebelum tidur, ia adalah waktu yang paling sesuai. Anak dah buang air, basuh kaki, gosok gigi dan pakai baju tidur dan bersedia di katil mereka. Si Ibu pula sudah bersiap sedia juga untuk menidurkan anak. Dalam keadaan pemberi dan penerima sedang bersedia, di situlah keberkesanan penceritaan itu berlaku.

Jadikan memori cerita waktu tidur anda sebagai cerita yang anak terbawa dalam mimpi sebagai salah satu “halo effect”. Pilihlah cerita yang memberi tauladan dan sampaikanlah kepada mereka harapan anda kepada mereka dengan penuh kelembutan dan kasih sayang.

APA PILIHAN SELAIN DARI BERCERITA?

Bergantung kepda umur dan situasi anak itu sebelum tidurnya. Bukanlah semestinya kita berada di sisi anak dari kecil sampai besar. Falsafah disebalik bercerita sebelum tidur ini ialah menanamkan satu inspirasi ke minda anak dalam keadaan tenang untuk mereka bawa halo effect nya ke dalam tidur SECARA ISTIQOMAH.

Bagi anak yang sudah meningkat dewasa, AMALAN bertemu ibu bapa bagi meminta izin untuk tidur juga boleh dijadikan ganti kepada amalan bercerita ini. ketika itu ambillah peluang menanamkan sesuatu keminda anak. Dakapan dan kucupan mesra sebelum mereka berpisah untuk masuk tidur boleh dijadikan penguat kepada penerimaan mereka.

Di RPWP, kami telahpun praktikkan perkara ini dan ternyata kami mendapat satu perbandingan ketara di antara anak-anak yang melalui proses bedtime story atau izin sebelum tidur ini pada kebanyakan malam berbanding dengan anak-anak yatim yang baru masuk menjadi penghuni. Anak yang biasa dengan bedtime story ini sangat mudah dibentuk dan sangat mendengar kata. Seolah-olah aspirasi dan harapan kita kepada mereka telah sebati masuk dalam hati mereka dalam satu tempoh yang lama dan berterusan.

Ibu-ibu dan bapa-bapa sekalian, kerosakan akhlak anak-anak sudah susah nak dibendung pada waktu ini. Jika dahulu kita dengar anak dara umur 17 tahun selepas SPM hamil luar nikah, tetapi sekarang anak dara sunti kita berumur tak sampai 10 tahun pun dah ada yang hamil. Yang belum sampai 10 tahun pun dah merasai seks walaupun belum cukup umur untuk hamil. Nauzubillah.

Tanamkanlah pada anak-anak ini harapan anda dan gunalah sepenuhnya waktu tenang sebelum tidur anak anda untuk anda sampaikan harapan itu.

Dalam kajian kami, memasangkan alunan ayat quran semasa anak hendak tidur mampu memberikan ketenangan kepada anak-anak dan mudah mereka tidur lena. Dari kajian kami pula, habit itu hanya sekadar menenangkan untuk tidur TETAPI tidak mampu memberi pelajaran. Seruan kami ialah, jika anda mahu pasangkan alunan bacaan quran itu, pastikan juga anda jabarkan maksudnya sekali dan ceritakan kepada anak anda pelajarannya. Lebih baik sepotong ayat yang anda jabarkan dari seluruh juzuk anda putarkan yang langsung tidak difahami oleh anak itu.

Sering Allah ulang-ulangi … “Pada kisah-kisah mereka itu terdapat pelajaran”. “Kami ulang-ulangi berbagai perumpamaan (contoh dan misal) supaya manusia ambil pelajaran”. Falsafahnya ialah cerita dan ulangan (istiqomah).

Amalan ini ibarat menanam dan membaja sebiji benih kedada anak kita sehingga ia menjadi pokok (akidah) yang bakal terus menerus menghasilkan buah (fikiran).

Surah 14. Ibrahim

24. Tidakkah kamu perhatikan bagaimana Allah telah membuat perumpamaan kalimat yang baik seperti pohon yang baik, akarnya teguh dan cabangnya (menjulang) ke langit,

25. pohon itu memberikan buahnya pada setiap musim dengan seizin Tuhannya. Allah membuat perumpamaan-perumpamaan itu untuk manusia supaya mereka selalu zikirkan (tadarus, tafakur, tadaburkan).

Bermakna Allah gesa kita ceritakan kisah-kisah lama sebagai pelajaran kepada anak-anak kita. Ajar mereka iqra dengan sekurang-kurangnya 3 kali ulang. Apabila mereka sudah ada momentum, mereka sendiri akan menghabiskan bacaan kitab suci itu lebih laju dari kita. Lalu segalanya insyaAllah akan bergolek dengan sendiri selepas itu… MUDAH BUKAN?

Gunakanlah kebijaksanaan anda untuk memanafaatkan kaedah BED-TIME STORY dan Tausiah ringkas dalam amalan izin masuk tidur ini bagi menghasilkan anak yang hebat serba serbinya, InsyaAllah. Syaratnya anda harus ISTIQOMAH… laksanakan polisi IHDINA AL-SIROOT AL-MUSTAQIIM… amalkan siroot (jalan) yang telah dihidayahkan itu dengan istiqomah… itu saja!.

Kudap Kudap
WARGA PRIHATIN