Tidak kenal Kitab bermakna tidak beriman

00 42 52KITA BANYAK MENUDING SI ANU KAFIR, SI FULAN MUSYRIK, KAWAN TU MUNAFIK. KITA SAHAJA YANG BERIMAN DAN TERUS BERSANGKA-SANGKA KITA TELAH DAN MASIH BERIMAN. BERIKUT INI ADA SEDIKIT BINGKISAN, ALLAH BAYANGKAN SIAPA SEBENARNYA MUNAFIK, BERIMAN DENGAN IMAN YANG PALSU. MOHON TELITI TIAP BAIT KATA DALAM GAMBAR HIASAN SEBAGAI POKOK BAHAN FIKIR DAN ZIKIR KITA KALI INI.

QS: 2. Al Baqarah 8. Di antara manusia ada yang mengatakan: “Kami beriman kepada Allah dan Hari akhirat! dan bukanlah mereka itu dari kalangan orang-orang yang beriman.

SUDAH BANYAK KITA BUANG MASA MENGUSAHAKAN BANYAK GERAK KERJA, NAMUN HAKIKATNYA SEMAKIN HARI KITA SEMAKIN KECUNDANG DAN HURU HARA. UMAT BERPECAH BELAH, BERFIRQAH-FIRQAH SALING BERBALAH, GEJALA SOSIAL, MAKSIAT, JENAYAH MENJADI-JADI. NAMUN KITA MASIH SOMBONG LAGI, TIDAK MAHU MENYERAH KALAH DAN MERENDAH DIRI.

KITA MASIH KEKAL INGIN MENCUBA JUGA, MENUNJUKKAN KEPANDAIAN DIRI KITA MENGURUS DUNIA. KITA TIDAK MAHU SERAH DIRI SEBAGAI HAMBA, PATUH SAJA UNTUK MENGURUS DUNIA KITA MENGGUNAKAN MANUAL YANG DIKIRIM OLEH PENCIPTA KITA, YANG MAHA PERKASA LAGI BIJAKSANA.

Surah 103 AL ‘ASHR (MASA)

1. Demi masa.
2. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian,
3. kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasehat menasehati supaya mentaati kebenaran dan nasehat menasehati supaya menetapi kesabaran.

SEDIKIT TAUSIAH (WASIAT) RINGKAS TENTANG KEBENARAN. SEMUGA SABAR DAN JANGAN SAWAN DAN MEROYAN MENERIMA HAKIKAT YANG TIDAK SIAPA BOLEH SANGKAL INI.

Perkongsian Iqra’
WARGA PRIHATIN