Sains Puasa – Syaitan diikat, Neraka ditutup?

neraka tutup syaitan diikatSalam sahur semua rakan fb.

Syaitan dijadikan dari API (panas). Kemarahan juga bersifat api (panas). Jika kita dapat mengawal kemarahan, Insyaallah kita akan terhindar dari gejolak API NERAKA lantaran menurut nafsu Syaitan. mari kita renung hadis Rasulullah ini.

Rasulullah saw bersabda: “Puasa itu merupakan perisai yang dapat menghalangi seorang hamba dari panasnya siksa api neraka” (HR. Ahmad).

“Apabila salah seorang di antara kalian sedang berpuasa, maka janganlah ia berkata-kata kotor dan bertengkar. Apabila seseorang mencaci atau memaki kamu maka katakanlah: “Saya sedang berpuasa” (HR. Bukhari Muslim).

Selamat berpuasa.

 

Salam 2:

Alhamdulillah sudah azan subuh. Mari kita sempurnakan sahur ini dengan memperbanyakkan taubat, membersih diri dari kesilapan lalu. Firman Allah.

Surah 3. Ali ‘Imran 17. (yaitu) orang-orang yang sabar, yang benar, yang tetap taat, yang menafkahkan hartanya (di jalan Allah), dan yang memohon ampun di waktu sahur[187].

Mari kita sempurnakan puasa kita dengan mengawal NAFSU.

“Yang aku takuti terhadap umatku ada tiga perbuatan, yaitu kesalahan (KELAKU) seorang ulama, menghukum secara zalim, dan hawa nafsu yang diperturutkan.” (HR. Asysyihaab)

Selmat berPUASA (YG BUKAN SEKADAR MENAHAN LAPAR DAHAGA SAHAJA).

 

Salam 3:

Jom berhenti makan sebelum kenyang ikut sunnah Rasulullah. Esok, Gunakan tenaga sebaiknya utk membakar kalori yg di makan. Jgn guna alasan ‘puasa’ utk curi tulang. Sebab bila perut dah kosong, hati akan pecahkan lemak jadi glukos utk sumber tenaga. lama2 yg gemuk akan jadi kurus juga dengan AMALAN PUASA.

“Sebaik-baik umatku adalah mereka yang hidup pada masa kurunku, … akan ada satu kaum yang berkhianat dan tidak boleh dipercayai, dan mereka bersyahadah tetapi tidak ingin mati syahid, dan mereka bernazar tetapi tidak memenuhinya, dan mereka nampak GEMUK-GEMUK (sebab lebih makan, kuat tidor atau malas bekerja)” – Sahih Bukari dan Muslim.

Salam 4:

Salam sahur SEMUA rakan fb yg menjenguk fb pagi ini…

Salam sahur SEMUA rakan fb yg menjenguk fb pagi ini…Nampak ibu-ibu sibuk memasak juadah sahur. Itu ibadah besar seorang ibu. Bapa tekun membaca dan meneliti pelajaran dari Al-Quran. Sabar mengejutkan anak-anak untuk bangun sahur. Itu Ibadah besar buat para bapa, mencari hidayah buat mendidik anak-anak dan para isteri.Doa selamat dan tempahan syurga buat para ibu, khasnya ibu tunggal yang kematian suami, rela kekal men’janda’ hidup sendiri kerana tekad menjaga anak suaminya yang berstatus YATIM. Juga para bapa tunggal yg sanggup terus men’duda’ atas alasan yg sama. Buatlah dengan ikhlas dan redo. Yakinlah dengan janji syurga di sisi Rasulullah sedekat 2 jari..

Semuga amal ikhlas para ibu bapa sekalian menjadi Uswah ikutan buat anak-anak mempelajari hakikat ibadah untuk mewarisinya setelah kita meninggalkan mereka ke DUNIA lain yang kekal abadi kelak.

Hadis di foto ini kami sajikan buat teman anda sewaktu sahur. Selamat berPUASA.

Unlike ·  · Unfollow Post · Share · Edit · Promote · July 15

 

Selamat bersahur buat semua rakan FB yg menjenguk fb pagi ini. Tahniah kerana anda mampu bangunkan diri untuk bersahur, bersiap untuk meninggalkan makan minum sekalipun anda mampu semata-mata kerana PERINTAH ALLAH.Rasulullah saw bersabda: “Seluruh amal perbuatan anak Adam akan dilipatkan pahalanya. Satu kebaikan akan dibalas dengan sepuluh kebaikan bahkan dapat sampai tujuh ratus kali lipat. Allah berfirman: “Kecuali puasa, ia khusus bagiKu dan Aku lah yang akan membalasnya secara langsung. Ia meninggalkan syahwatnya, makanannya semata-mata karenaKu. Orang yang berpuasa itu akan memperoleh dua kebahagiaan: Kebahagiaan ketika berbuka dan kebahagiaan ketika ia berjumpa dengan Tuhannya kelak. Bau mulut orang yang berpuasa itu di sisi Allah, lebih wangi dari pada wanginya minyak kasturi” (HR. Muslim).

Semuga kita tidak hanya meninggalkan makan dan minum sahaja.
Selamat berpuasa.

Unlike ·  · Unfollow Post · Share · Edit · Promote · July 14

 

Sudah Azan subuh sekarang. Benang putih sudah dapat dibezakan dari benang hitam. Sila berhenti makan sahur. Mulakan puasa kita hari ini dengan azam untuk saling ingat mengingati dengan yang hak, dgn kebenaran, dan dengan kesabaran. Azam kita untuk meraih amal ibadah yang mampu membawa perubahan (Islah), itulah amal soleh. Jika tidak kita lakukan Islah bersama sama, maka seluruh manusia akan rugi serugi ruginya.Selamat berpuasa semua.

Kalau puasa itu salah satu cara untuk kita merasai kehidupan orang miskin sepatutnya kita bersahur dan berbuka sekadar yang nabi ajar iaitu setara dengan beberapa biji kurma dan sekeping roti.Rasanya sekarang orang puasa makan sebakul semasa sahur, selori semasa buka. Macammana nak rasa feel orang susah?

Kalau orang susah tak makan dan berpuasa tetapi masih tetap kena buat kerja harian yang berat. Ini tidak, ramai kita puasa sahaja kerja pun jadi lemah. Berendam dalam bath tub, swimming pool, tidur dalam aircond, kurangkan aktiviti luar, kerja pun ala kadar…macammana nak feel puasa orang miskin?

Fikir-fikirkan semula.

SAIFUL NANG
Tahun ke-3 Tanpa PARAM (Pasar Ramadhan)

Salam sahur buat semua teman fb yg menjenguk laman buku pagi ini. Mulakan sahur dengan taubat, mulakan puasa dengan meninggalkan yang batil, memacu kepada yg hak saja.3. Ali ‘Imran 17. orang-orang yang sabar, yang benar, yang tetap taat, yang menafkahkan hartanya (di jalan Allah), dan yang memohon ampun di waktu sahur.

Selamat berpuasa semua.

Selamat bersahur sahabat fb yang menjenguk page saya pagi ini. Kami di RPWP mendoakan agar kita sama-sama dapat memasukki pintu syurga bernama ‘Ar-Rayyan’, yg di khaskan HANYA untuk orang yang berpuasa. Sabda Rasulullah s.a.w.”Sesungguhnya di syurga ada sebuah pintu yang bernama ‘Ar-Royyan’, Pada hari kiamat nanti, orang-orang yang berpuasa akan masuk syurga melalui pintu tersebut dan tidak ada seorang pun yang masuk melalui pintu tersebut kecuali mereka…” – Dari Sahl bin Sa’d r.a. (H.R. Bukhari dan Muslim).

Perawi menjelaskan bahawa Ar-Royyan merujuk kepada air. Orang yang berpuasa tidak akan dahaga selama lamanya. Jika Tanah asas kejadian manusia kering ia akan merekah dan berpecah belah tidak boleh di bentuk. Kalau tubuh manusia kekeringan, darah jadi pekat dan akan mati. kalau minda jadi kering kita akan ‘meroyan’ tidak tentu arah (Ramadh), tidak dpt masuk pintu syurga Ar-royyan.

Allah ibaratkan air sebagai hidayah secara mutasyabihatnya (hujan, sungai, madu, susu, rohik dll). Sama sama kita tafakkur dan fikirkan ini, semuga kita dapat apa yang kita cari dalam ibadah puasa tahun ini. Semuga anda dapat tangkap maksud Nya.

Sahurlah sekadarnya okey!. Si fakir di luar sana ada yg tidak berjaya mendapat sebarang sisa makanan sepanjang pencarian mereka di tong sampah malam tadi.!

Semuga kita tidak tergolong org yg LAPAR dan DAHAGA pun tidak berjaya dirasainya dalam amalan PUASA ini. Selamat berpuasa. Panjang umur, ada rezeki kita ‘minum’ lagi esuk INSYAALLAH.

Love you ALL so very much.

Unlike ·  · Unfollow Post · Share · Edit · Promote · July 17