Sains haji 3: Falsafah Di Sebalik Kaabah

1229897_10152208046932786_416279069_nKaabah seperti yang diketahui umum merupakan tuju arah qiblat kita dalam solat. Tidak kira di mana kita berada dalam dunia ini, qiblat orang Islam hanya satu iaitu Kaabah di Batullah Al-Haram.
SALAH FAHAM TENTANG KAABAH YANG MEROSAK AKIDAH
Sebahagian umat Islam yang mengerjakan umrah dan haji ada yang sampai menangis dan meratap sambil mengusap dinding dan bergayutan di kain Kiswah, kelambu Kaabah. Bila Kaabah dilanda banjir atau sewaktu Kiswah dibasuh, ramai yang berebut-rebut tadah air basuhan itu masuk bekas dan bawa pulang. Fesyen atau ajaran manakah yang mereka ikuti ini? itu belum dikira lagi perbuatan yang pelik-pelik terhadap air zamzam, sampai ada pula yang membuka jubah dan membasahkannya dengan air zamzam.Tabiat bersidai, mengusap-usap batu sambil meratap sudah jadi sama macam tabiat orang Yahudi yang konfes di Wall mereka. Ia sangat ditegah Nabi s.a.w. kerana ia menyerupai Tabiat Yahudi. Gambar sebegini bersepah di internet. Sampai ada anak-anak sekolah kami balik mengadu mereka di hujah oleh rakan beragama Hindu yang mengatakan apa bezanya Batu Cave, Wall Yahudi dan Kaabah, bukankah kamu semua juga menyembah batu? Subhanallah.

Ada pendapat yang naïf pula berkata di dalam itu ada Allah. Wah, bagaimanapula Allah boleh duduk di dalam Kaabah diam-diam selama ini. Bukankah Allah itu ada di mana-mana? Tak kurang pula yang mengatakan bahawa Kaabah itu satu lubang yang boleh kita tembus melihat ke langit ke tujuh. Itupun telah terbukti tiada yang pernah lihat.

Sebahgian yang berminat dengan caj elektromegnetik pula mengaitkan apa saja yang ada di Masjidilharam dengan caj itu. Mereka menelahkan Kaabah itu satu bungkah yang tinggi elektromegnetiknya kerana sentiasa di kelilingi pergerakan lawan jam oleh manusia. Kerana itu ia tidak boleh dikesan setelit. Cuba google sekarang, boleh lihat Kaabah tak? Bahkan air zam zam juga dikatakan terkait dengan caj yang sama. Tiga helai rambut yang dipotong semasa tahlul juga dikaitkan dengan caj juga, kerana ia ibarat entena yang menarik aura syaitan katanya. Ketahuilah, sangkaan dan telahan itu tidak cukup kuat untuk meyakinkan kepercayaan anak-anak milinium kita.

Kami tidak akan menjelaskan semua telahan ini secara lansung. Kami cuma ingin kongsikan rasional yang kami dapati setelah bertahun tahun meneliti. Fokus kajian kami adalah dalam perspektif Sains Psikologi, Sosiologi dan Teologi. Selebihnya kami serahkan kepada pembaca untuk membuat keputusan, yang mana lebih PRAKTIKAL dan EFEKTIF dalam usaha mencari kaedah membangun akhlak keluarga dan agama ini.

SEMBAH ALLAH ATAU SEMBAH KAABAH?

Ramai pada hari ini menyembah Kaabah dan bukan menghalakan diri pada satu qiblat. Pelbagai dongeng yang kita kutip tentang tanggapan apa itu Kaabah telah banyak mempengaruhi tabiat ummat sehingga ada orang sanggup menjilat kain kiswah, kelambu Kaabah itu sendiri. Ini bagi kami adalah sangat menyedihkan..

Perlu diingatkan bahawa ISLAM ialah AGAMA PENYATUAN.

Kita semua DISATUKAN Syahadahnya, kemudian kita menghadap SATU QIBLAT dalam solat, lalu kita berpuasa untuk merasa persamaan Si Miskin dan Si Kaya sebagai SATU keluarga. Selepas mampu rasa keperitan Si Miskin maka seterusnya akan kita keluarkan zakat untuk membantu. Itu salah satu bukti kita BERSATU. Melalui Fardhu HAJI, manusia dihimpunkan di Padang Arafah yang panas dan terbuka. Di situlah pemimpin besar, di situlah jutawan, di situlah fakir miskin dan di situ juga segala bangsa dari yang maju kepada yang paling mundur. Semuanya memakai ihram yang sama warnanya, juga tanda PENYATUAN. Itulah hakikat SATU QIBLAT.

KAABAH LAMBANG PENYATUAN, BUKAN SATU SEMBAHAN

Ada sesuatu yang besar di sebalik Kaabah yang apabila semua umat memahami DENGAN HUJAH YANG KUAT, semua akan melakukan perkara yang sama dengan tepat dan yakin. Ini yang bakal menjadikan Islam itu berjaya, hebat dan mulia. Samada anda suka maupun tidak, yakin atau tidak, ia merujuk kepada “penyatuan SATU kaedah dan aturan hidup” yang menyentuh soal pengurusan sebuah keluarga, sebuah negara dan seorang hamba mengikut SATU ACUAN ATURAN TUHANNYA.

Apabila wajah kita dihadapkan pada satu tujuan, satu matalamat dan aturan yang sama, pasti tujuan itu mampu kita laksanakan sebaik-baiknya. Pernahkah secara serius kita memikirkan tentang apa itu Kaabah dan falsafah di sebaliknya? Kami cuba juga mencari jika pernah ada para alimin berbicara tentang perkara ini sebelum ini, tetapi kami tak jumpanya lagi sampai hari ini.

Bentuk asal Kaabah yang dilakarkan bersatu dengan Hijr Ismail.

Bentuk asal Kaabah yang dilakarkan bersatu dengan Hijr Ismail.

Siti Hajar ditinggalkan bersama Ismail A.S di tengah padang pasir yang kini ialah Kota Mekah.

Siti Hajar ditinggalkan bersama Ismail A.S di tengah padang pasir yang kini ialah Kota Mekah.

Binaan baru berbentuk kuboid ini telah dibina semula semasa zaman sebelum kenabian Muhammad SAW oleh Bangsa Quraisy

Binaan baru berbentuk kuboid ini telah dibina semula semasa zaman sebelum kenabian Muhammad SAW oleh Bangsa Quraisy

Rajah rentas Kaabah yang berdiri atas 3 tiang seri.

Rajah rentas Kaabah yang berdiri atas 3 tiang seri.

 

Sebenarnya Fizikal Kaabah itu hanya satu binaan berbentuk kuboid yang memiliki satu pintu tanpa tingkap dan diselimuti dengan kelambu hitam. Binaan asalnya dari zaman Nabi Ibrahim tidaklah seperti yang kita lihat sekarang.

Di dalam Kaabah itu ada 3 tiang yang mewakili pelbagai perkara asas yang TIGA, yang tidak boleh DIPISAH-PISAHKAN – Ma badi Thalasa. Itulah sasaran 3x takbir yang antaranya ialah,

1. Tiga tauhid – Rububiyah, Mulkiyyah & Ubuddiyah,
2. Iman, Islam & Ihsan
3. Institusi rumahtangga : Bapa, Ibu dan Anak.
4. Proses Akal : Pendengaran, Penglihatan & Hati
5. Komponen Quran : Hudan, Bainat & Furqaan

Kesemua “Ma Badi Thalasa” itu yang harus kita besarkan, utamakan, laksanakan sepenuh tumpuan atas nama dan ikut aturan dan kehendak Allah. Dengan itu kita jadi kuat, hidup bersatu hati, penuh harmoni dan berkasih sayang.

Itulah juga yang bakal mampu mengalahkan 3 unsur syirik halus yang selama ini kita tidak sedar, iaitu yang menduakan Allah dengan menyembah berhala Latta, Manna & Uzza (SEMBAHAN terhadap TAHTA, WANITA & HARTA). Sembahan pilihan inilah yang merendah-rendahkan keagungan Allah. Ia menghancurkan kesatuan Umat Islam sedunia. Rumah tangga jadi haru biru, umat berpecah belah, tindas menindas kerana unsur TIGA sembahan ini.

Janganlah pula kita jadikan kotak hitam itu satu keramat yang disembah. Yang mahu disembah ialah ATURAN ALLAH itu. Cara kita menyembah ialah dengan mendaulatkan ketiga-tiga komponen tauhid yang tidak boleh dipisahkan, Mabadi Thalasa itu. Itulah dia Rububiyyah (Aturan Islam), Mulkiyah (Tempat Islam) dan Ubuddiyah (Umat Islam). Dengan perlaksanaan tauhid itu barulah kita mampu dapatkan Islam dan Ihsan yang sejati.

Adakah lagi nilai ihsan dari carahidup Islam yang masih segar sekarang ini? Anda jawablah sendiri dalam hati. Yang kami perhati, ketiga berhala tadi telah memenangi hati kita, jauh meninggalkan cinta dan sembahan kita terhadap Allah. Kita sanggup mementingkan diri dan menindas saudara kita demi sembahan itu.

KAABAH ASAS BINAAN RUMAH & RUMAHTANGGA

Kaabah itu dibina dan berasal dari legasi Nabi Ibrahim AS. Kehebatan Nabi Ibrahim ialah baginda tidak mendapat Islam itu percuma seperti kita yang dilahir dan dikandung dalam Rahim seorang ibu yang Islam. Nabi Ibrahim bersungguh-sungguh MENCARI tuhannya (Allah) melalui proses 3 komponen AKAL iaitu Pendengaran, Penglihatan & Hati. TIGA komponen ini di representasikan dengan 3 tiang Kaabah itu sendiri.

Bagi mereka yang benar-benar meneliti sejarah Nabi Ibrahim AS, pasti mereka mampu membuat kesimpulan bahawa asas pasak Agama Islam itu ialah KELUARGA & PERSAUDARAAN. Anda boleh teliti peri pentingnya pembinaan keluarga ini dalam tahiyat akhir, dalam selawat, juga dalam susunan Musyhaf Quran di mana selepas saja Fatihah, kita disedarkan tentang keluarga Lembu Betina, Keluarga Imran, Nisa’ (peranan ibu/wanita) dan al-Ma’idah (hidangan anak-anak Islam yang sempurna). Jika rata-rata baik pendidikan isi keluarga, maka baiklah rakyat sebuah negara.

Asas pasak Islam telah dipraktik dalam rumahtangga Ibrahim A.S. dengan jayanya. Pastinya rumahtangga Nabi Ibrahim telah terbentuk dengan SISTEM ALLAH / SISTEM ISLAM. Dengan sistem yang sama, Nabi Ismail A.S. terhasil sebagai anak yang paling taat sehingga sanggup berkorban demi perintah Allah, dengan restu Ibunya yang mematuhi perintah Allah dan suami. Legasi keluarga ini bersambung seterusnya sehingga Nabi Muhammad SAW mampu kembangkan dari skala keluarga menjadi skala bangsa dan seterusnya PERSAUDARAAN ISLAM sedunia.

BANGUNAN ASAL KAABAH & PEMBENTUKAN SEBUAH KELUARGA

Tahukah anda, Kaabah asalnya tidak sepatutnya berbentuk kuboid? Binaan asal Kaabah itu bercantum terus dengan Hijr Ismail yang berbentuk melengkung. Sebelum zaman kenabian Muhammad SAW, kaum Quraisy telah bertindak membina semula Kaabah itu tetapi diberitakan mereka tidak mahu menggunakan hasil dari maksiat untuk pembinaan penuh tapak Kaabah itu. Maka mereka bina sebahagian sahaja iaitu berupa kuboid kotak yang kita lihat hari ini.

Asalnya, Kaabah memiliki 2 pintu dan sebuah tingkap. Apakah binaan yang ada 2 pintu dengan sebuah tingkap jika ia bukan sebuah rumah? Buktinya, itulah tapak asal rumah Nabi Ibrahim AS. Itulah tempat tinggal yang dipilih semasa Siti Hajar ditinggalkan di tengah padang pasir sendirian bersama Ismail A.S. sementara Nabi Ibrahim A.S. dalam kepergian.

Di satu penjuru ada Hajarulaswad yang akan kami kongsikan falsafah di sebaliknya dalam siri Sains haji yang seterusnya. Selain itu, perhatikan juga tempat Sa’ie, telaga Zamzam dan rumah Nabi Ibrahim a.s. (Kaabah sekarang) yang semuanya berdekatan, seolah-olah semuanya dalam satu halaman rumah sahaja.

Itulah prototaip keluarga Islam yang pertama lalu Allah mahu seluruh umat manusia berkiblatkan SATU SISTEM PEMBENTUKAN KELUARGA ISLAM dari kalangan mereka yang BERSOLAT dan mengerjakan Haji dan Umrah. Tetapi, ramai juga hari ini yang bersolat pun tak tahu mengapa harus dihadapkan wajah mereka terus ke Kaabah? Jika mereka faham, tentu tiada orang yang sanggup jilat dinding Kaabah dan memuja serta menyembah Kaabah.

Di antara ciri-ciri perlaksanaan Islam dalam keluarga Nabi Ibrahim AS yang diabadikan rumahnya menjadi arah qiblat adalah,

  • Rumahtangga Islam ada Sistem Allah di dalamnya
  • Rumah Nabi Ibrahim adalah rumah pertama bersistemkan Islam.
  • Itulah rumah yang terdiri dari bapa yang bijaksana dan yakin dengan peraturan tuhannya, seorang ibu yang sangat patuh mengabdi diri kepada Allah melalui printah suaminya dan seorang anak yang sangat bijaksana, patuh dan menyenangkan hati manusia sekelilingnya.
  • Itulah Rumahku syurgaku – rumah yang sangat sejahtera bagi penghuninya, yang sangat bahagia laksana syurga.
  • Itulah RUMAHTANGGA YANG BERJAYA melalui aturan ALLAH. Bukan rumah yang di dalamnya ada Allah.

InsyaAllah akan kami kongsikan lebih panjang lagi kisah keluarga ini dan kaitannya dengan solat dan haji kita dalam siri akan datang.

Secebis perkongsian dari kami yang mencari asal usul dien dari sirah Nabi.
WARGA PRIHATIN