Perihal Pekej Bantuan Bumiputera – Extrak dari Facebook SaifulNang

00 sn alibaba

Saya tidak rasis tapi saya suka announcement PM semalam. Saya rasa PR juga sukainya. Benda baik, tak kira siapa buat janganlah bantah tetapi kritik untuk pembaikan itu boleh lah. Bukannya nak rasis tetapi BANTUAN diberi pada yang lemah dan sepatutnya jika merasakan Malaysia ini taknak jadi rasis, baki 33% populasi Malaysia yang bukan Bumiputera yang telah jauh ke hadapan dalam ekonomi itulah yang perlu membantu 67% lagi dan bukannya kerajaan. Itulah konsep adik beradik.

Sepanjang saya mengembara di atas dunia ini melewati pelbagai negara yang saya singgahi, kelebihan kepada penduduk asal tetap ada. Cuma beberapa tempat seperti di Australia yang menjadikan penduduk asalnya (Aborigin) hamba dalam negara mereka sendiri.

Tidak ada isu ketidakadilan apabila keutamaan diberikan kepada penduduk asal. Tidak dinafikan jasa mereka yang mendatang zaman moyang kita dahulu. Mereka ada peranan besar dalam kemajuan negara. Cuma penduduk asal adalah pembuka tanah ataupun tuan rumah asal yang membenar dan mengizinkan orang luar datang bertandang dan terus menetap. Walaupun rumah yang ditumpangkan itu kadangkala dah jadi macam rumah Cina ataupun rumah India tetapi geran “pusaka” masih atas tangan dan darah penduduk asal yang berjuang bermatian semasa pembukaan dan mempertahankan kedaulatan tanahair.

Tan Cheng Lock itu hero, V.T Sambathan juga hero tetapi janganlah dilupaka Tun Perak, Tun Mutakhir, Sultan Mansur Shah, Sultan Alaudin Riayat, Hang Tuah dan sahabat berlima juga lain-lain yang telah berjuang sebelum zaman kita.

Apapun, saya yakin, PM perlu fikir delivery method yang tidak memanjakan Bumiputera seperti DEB acuan Tun Dr Mahathir yang banyak juga mewujudkan Ali Baba dari usahawan tulen yang benar-benar berusaha.

SAIFUL NANG
Katanning, WA

Pls like & share