Penang Akan Berkabung Bila Lee Kuan Yew Mati

kuan_yew_lgePerkhabaran sedih dari seberang tambak menyebut bahawa bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew sedang berada dalam keadaan tenat dan menggunakan life support machine untuk hidup.

Khabarnya,para doktor telah mencadangkan agar mesin itu ditutup, tapi atas sebab-sebab tertentu seperti menunggu perayaan tahun baru cina habis dan sebagainya, cadangan tersebut ditangguhkan terlebih dahulu.

Tidak ada apa lagi yang boleh dibuat untuk memanjangkan nyawa Kuan Yew, 93 tahun.

Prihatin dengan keadaan tersebut dan bagi menunjukkan penghargaan Pakatan Rakyat terhadap Kuan Yew, kerajaan negeri DAP Penang, dilaporkan telah bercadang untuk mengadakan perkabungan negeri sekiranya Kuan Yew meninggal dunia nanti.

Walaupun menjadi bapa pengasas negara Singapura, tapi Kuan Yew juga banyak menyumbang kepada negara Malaysia dan parti DAP khususnya.  Sejarahnya, DAP adalah parti serpihan PAP pimpinan Kuan Yew setelah Singapura berpisah dari Malaysia.

Atas sebab itulah sebaik Pakatan Rakyat dan DAP merampas Penang dari BN pada tahun 2008, pemimpin luar pertama yang dijemput sebagai tanda penghormatan ialah Kuan Yew sendiri.  Memang impian semua untuk melihat Penang menjadi Singapura kedua.

Sejak dari itu, Kuan Yew dan Singapura menjadi model kepada kerajaan Penang,antaranya kewujudan speaking corner dan beberapa konsep pentadbiran yang lain – kecuali pertahanan yang berada dibawah kuasa kerajaan persekutuan.

Perkabungan negeri yang akan diadakan nanti, turut melibatkan cuti peristiwa untuk negeri Penang,bendera dikibar setengah tiang dan semua acara keagamaan di masjid, kuil, tokong dan gereja untuk mendoakan perjalanan Kuan Yew selepas mati.