Pagi Eidul-Adha 2013

00 solat raya haji

Mengisi ruang pagi EidulAdha ingin kami kongsikan perkembangan acara di RPWP. Untuk rakan-rakan tersayang yang merasa kesunyian, khasnya Saiful Nang di Mekah, Nik Shahrifulnizam di Australia, Ain Kadel yang menziarahi kakaknya diluar negara, Abu Zafeerah yang sedang melayani keluarga.. Iza Namida yang sedang menuggu saat kelahiran bayinya.. atau siapa saja di mana-mana. Sesungguhnya ketiadaan kalian di sisi amat dirindui dan diingati.

Sepanjang hari kelmarin anak-anak dan ibu bapa RPWP bergotong-royong sama-sama membuat persiapan. Lepas solat maghrib berjemaah, takbir dan tahmid berkumandang beramai-ramai di halaman rumah. PA SYSTEM diurus sepenuhnya oleh team anak-anak. Ada masa nanti kami update klip videonya. Lampu LED menyinar dengan tulisan ‘PRIHATIN’ dah nampak macam restoran tomyam lagaknya. Ikutlah asal anak-anak bahagia.

Lepas solah isyak, anak-anak menyambung takbir yang ditutup dengan takbir raya dan sedikit tausiah EidulAdha oleh ayah pengetua. Lepas tu anak-anak dan bapa-bapa berdipan-dipan meneruskan wirid mengulas tausiah EidulAdha. Ada yang faham 100%, tidak kurang ada yang hanya faham 25% bergantung kepada tahap umur dan kefahaman asas tentang haji dan kurban. Terlalu menarik, soalan anak-anak, insyaallah akan kami kongsikan dalam satu artikel nanti.

Gambar hiasan adalah rakaman kenangan di pintu utama masjid, usai solat sunat EidulAdha. Kemudian sama-sama bersarapan sebelum menyambung acara dengan penyembelihan lembu kurban (sedang berlansung sekarang).

Anda yang pulang ke kampung kami doakan selamat pergi dan pulang. Mulakan perjalanan dengan doa yang tenang. Isikan perjalanan dengan muzakarah ilmu bersama keluarga. Semuga kalian dapat membahagiaan orang tua yang diziarahi. Banyakkan perkongsian ilmu untuk membina syurga di rumah masing masing.

Yang kesepian di mana-mana, jangan terlalu melayan perasaan. Jenguk-jenguk page kami. Isikan masa terluang bertemanlah dengan ilmu, agar terasa dekat dengan Allah. Kerana perhubungan kita dengan allah ialah melalui hidayahnya, melalui ilmu yang menerangi hati.

Salam EidulAdha dari
WARGA PRIHATIN.