MH370 – Berita terkini

doa untuk mh370BERITA TERKINI KEHILANGAN PESAWAT MH370 MAS

INNALILLAHI WAINNA ILAIHI ROJI’UN.

Masya Allah.. Salam Takziah kepada Malaysia dan kesemua warga dunia yang menjadi penumpang pesawat terlibat serta ahli keluarga mereka. Mari kita SEMUA kembalikan segala rujukan untuk kejadian ini kepada Allah yang Maha Berkuasa lagi Maha mengetahui. Segala kejadian yang berlaku adalah atas kehendak Nya belaka.

Sejak awal pagi kami menerima pelbagai berita berkaitan bencana ini melalui News Feed, inbox, Whatsapp dan sebagainya. Banyak berita yang sama yang berulang-ulang kali dihantar oleh pengirim yang berbeza. Ironinya sebahagian besar dari berita tersebut tidak tepat, bahkan ada yang seolah-olah dipermainkan seperti satu lawak dan aktiviti menyakat ala April fool. Ia bukan saja datang dari orang biasa, malah dari orang ternama dalam bidang hiburan dan ahli politik juga.

MENUDING JARI

Peristiwa yang sama, iaitu Nahas Pesawat MAS di Tanjung Kupang pada tahun 1977 dahulu kini berulang kembali. Ia turut mengorbankan kesemua penumpang termasuk pemimpin negara bertaraf menteri. Atas asbab yang sama, ramai pula yang membuat andaian bahawa nahas kali ini juga disebabkan oleh pengganas.

Sementara keluarga mangsa dan seluruh negara dalam keadaah sugul dan dukacita, masih ada yang tergamak melakukan lawak jenaka dan lebih ramai lagi yang melakukan pelbagai andaian dan tohmahan liar tanpa memikirkan sensitiviti keluarga mangsa.

Ini adalah satu musibah besar yang meragut banyak nyawa, bukan masa melawak dan menunjukkan ketidakprihatinan kita dengan menuding jari kepada pilot, menyalahkan pihak senggaraan pesawat, pihak MAS, pihak kerajaan dan sebagainya.

Pesawat yang sama boleh digunakan selama 25 tahun, sedangkan yang ini hanya berusia 11 tahun. Ia seolah-olah masih ‘dara lagi’, demikian ulasan pakar di TV sebentar tadi. Soal kehabisan minyak semasa penerbangan juga agak mustahil kecuali ada tembakan dan kebocoran tangki. Kredibiliti juruterbang juga tidak boleh diperlekehkan kerana gandingan juruterbang berusia 53 dan 27 tahun itu amat ideal sekali. Oleh itu sukar untuk kita membuat andaian itu dan ini melainkan menyerahkan kepada pakar dan pihak berkuasa.

BENARKAH MATI KEMALANGAN ITU SYAHID KECIL?

Secara logiknya, sesiapa sahaja yang mengalami musibah seperti ini akan menerima simpati yang sangat mendalam dari masyarakat. Kami yakin anda bersetuju dengan hakikat bahawa siapa juga yang menjadi mangsa akan mudah menerima maaf dari apa sahaja dosa yang telah mereka lakukan terhadap manusia. Semuanya atas dasar simpati dan atas dasar kita sendiri mohon dijauhkan dari menerima musibah yang sama dengan mangsa.

Selain dari perkiraan teknikal dalam bentuk pengesanan lokasi, secara logiknya pesawat itu memang telah sah terhempas. Perkiraan paling tepat ialah dengan mengukur jumlah bahanapi yang boleh digunakan berbanding jangkawaktu kehilangan pesawat itu dari menara kawalan. Apapun, berita terkini TV masih gagal mengesan secara sah tentang nahas dan kedudukan bangkai pesawat melainkan menggunakan anggaran berdasarkan bahan berita serta lokasi terakhir perhubungan dengan menara kawalan.

Andaian ini disokong oleh beberapa berita tidak rasmi yang beredar di laman media sosial termasuk dari keluarga mangsa yang bekerja dengan pasukan keselamatan dan mempunyai hubungan rapat dengan sumber berita. Kononnya sengaja tidak didedahkan kepada awam demi mengelakkan situasi panic.

Antara berita tidak rasmi yang menyokong kesimpulan ini ialah dari beberapa petugas pelantar minyak yang mengatakan telahpun melihat nahas itu dan cuba membantu. Mereka tidak dapat banyak melakukan sesuatu kerana kekurangan peralatan dan kedudukan laut di mana pesawat terhempas itu terlalu dalam, dianggarkan lebih 3 km dalamnya.

Ulasan pakar penerbangan di TV3 tadi menyatakan dengan kedalaman lautan itu, adalah amat sukar untuk melihat bangkai pesawat jika ianya tidak terapung. Sekalipun pesawat tidak hancur, ia boleh tenggelam secepat kurang dari 10 minit selepas jatuh ke permukaan lautan.

Kita masih berdoa agar segala berita sedih itu tidak benar selagi ia masih berupa andaian dan perkiraan fizikan dan matematik belaka. Ada baiknya kita letakkan harapan agar ia sekadar di hijak dan dipesongkan ke laluan lain dan mendarat di mana-mana agar dapat peluang kita menemui pesawat dan semua penumpang dan krewnya.

Apapun, jikalah benar ia terhempas seperti yang dijangka, mari sama-sama kita maafkan segala dosa mangsa yang berkaitan dengan kita keseluruhannya. Kita doakan juga agar Allah juga akan mengampuni dosa mereka.

Bagi yang tidak berkesempatan, kami ada bukakan katagori khas untuk mengumpulkan berita terkini termasuk klip rakaman video dari berita TV untuk mengetahui berita mutakhir mengenai nahas ini. SEKARANG INI PUN BEBERAPA RAKAMAN VIDEO BERITA JUGA SEDANG DALAM PROSES UPLOAD.

Silalah klik link group khas ini dari masa ke semasa untuk mengikuti berita terkini.

http://prihatin.net.my/web2/category/article/news/pesawat-mas-mh370-hilang/

Sekali lagi kita ucapkan TAKZIAH dengan lafaz “INNALILLAHI WAINNA ILAIHI ROJIUUN”.

WARGA PRIHATIN
#prayforMH370