Luahan Pembaca – Tahniah WP Terbaik – Abu Zaferah

az - tahniah 2Kami membawa pendekatan berjemah dalam mencari rumusan untuk setiap wasilah mengatasi masalah umat. Kami sedar kelemahan kami iaitu dari segi penulisan yang mampu difahami dengan mudah. Terkadang kami rasa bahasa kami sudah habis lembut dan mudah namun kami perhatikan masih ada yang tersentap dan menggelupur.

Sahabat kita yang berkelulusan SYARIAH dari Universiti Malaya ini kami dapati berjaya mencerap banyak artikel yang kami paparkan dengan tepat. Bagaimana kami tahu? Kerana beliau sering mengambil masa untuk menghadamkan semua artikel kami dan hanya mengkomen setelah beliau mengulang baca dan benar-benar memahaminya. Ada ketikanya beliau mengajukan soalan-soalan untuk mendapatkan pencerahan tambahan. Ini sangat sesuai dengan kaedah menuntut ilmu. Wajarlah beliau amalkan kerana itu bidang beliau.. Siyyasah Shar’iyyah.

Mereka yang serius mencari formula membina keluarga dan masyarakat sering bertanya bagaimana menggunakan formula alquran dan sunnah. Sukar untuk kami kongsikan secara tepat jika anda sendiri belum sudi membaca terjemahan alquran dalam bahasa yang anda faham. Kami sarankan agar kita ramai-ramai baca terjemahan quran sekurang-kurangnya 3 kali dengan penuh minat. Sahabat kita ini didapati telah mengikuti nasihat itu dan banyak tips parenting yang diberikan telah pun beliau sendiri amalkan.. Alhamdulillah.

Oleh kerana beliau selalu komen hanya beberapa hari selepas artikel keluar, maka ramai rakan Prihatin yang dahagakan ilmu tidak dapat menumpang kepakaran SIYYASAH SHAR’IYYAH dan penghasilan FURQON dari analisa ilmiah yang beliau lakukan. Ini bagi kami satu kerugian besar dalam kesinambungan usaha dakwah yang kami lakukan. Teknik mencerap ilmu yang beliau kongsikan ini amat menarik untuk kita orang awam. Kerana itulah kami kongsikan ulasan beliau secara khusus buat tatapan semua seperti berikut.

TAHNIAH..!

Agak lama menyepi dari ruang komentar, suka melihat dari jauh gamaknya. Tidak ada niat mahu sepikan pendapat, tapi bila ruang komen menjadi medan debat, hati berat dan rasa kurang sesuai nak datangkan komentar mungkin…

Melontar perlukan sasaran, bila sasarannya bergerak dan bergoyang. Susah juga mahu kena!

Diamkan diri sambil melihat kemeriahan dalam majlis ilmu di sini. PUASA menahan diri dari komentar memang kuat dugaannya, habis yang dinukilkan dalam nota, menjadi ilmu-ilmu yang diperam bila dibaca semula, ada baiknya juga. Mungkin Allah suruh turunkan secara chapter dan sesuai dengan kelompok semasa.

Bukan semua yang kita tulis mampu puaskan hati semua manusia, makanan yang dihidang bila terlalu banyak. Manusia menjadi juling dan nafsu makan pun boleh meraja, dipilih yang biasa dengan selera harian, yang sedap-sedap dulu, yang enak-enak belaka, nampak tak sedap dibiarkan terakhir.! Beruntunglah yang nafsunya sedikit, semua dicuba sehingga terjumpa yang tak pernah jumpa, pelik dan agak lain dari menu harian. ITUlah yang sedap dan paling terkesan pada selera.. sampai termimpi-mimpi nak lagi.. sampai mengidam jadinya!

Warga Prihatin menghidangkan makanan yang sama, resepi yang sama, perisanya pun sama.. diolah resepinya dari khazanah Quran dan Sunnah.. yang dalamnya memenuhi fitrah selera manusia. Mana mungkin kita boleh lari dari menghadap sesuatu yang memang kena pada batang tubuh dan keperluan jasad!

Itu yang SEDAPnya jadi lain dan tak jumpa di tempat lain! – walaupun isunya sama, olahan berbeza! – satu ILMU yang diberikan, dengan perspektif serta layout plan yang mencapah kepada kehidupan, membuka blueprint baru supaya manusia kembali kepada acuan Quran dan Sunnah!.. Itu yang membuatkan kami sayangkan page ni – mengidam dengan apa yang dihidangkan, menelan AIR (ilmu) nya yang tidak penah kering. Berapa ramai yang mencedok airnya, siram ke dalam akal masing-masing, menumbuhkan tunas yang berguna untuk mengubah fahaman yang kita pegang selama ini!..

ILMU DAN REALITI

WP menekankan aspek realiti semasa melalui ilmu yang dinukilkan. Asbab yang jelas kerana berlakunya porak peranda dalam hidup manusia yang mencari lampu ajaib! Manusia datang mencari solusi, bila himpunan masalah disuapkan solusi sedikit demi sedikit oleh WP, manusia tidak lagi mengharapkan keajaiban sedang al-quran datangkan keterangan dengan bukti-bukti yang jelas. Ilmu dalam Quran adalah kalam solusi yang paling mudah untuk menjentik hati manusia yang lalai…

Yang laqho! jangan diambil pusing bila hidayah belum meresap. HUDAN (hidayah) itu maksudnya berani mengambil keputusan. Kita hidup seharian dengan keputusan, memohon petunjuk dari Allah supaya Allah datangkan KEPUTUSAN yang betul. Alquran dalamnya ada HUDAN supaya kita membuat keputusan-keputusan yang selari dengan quran.

WP mendatangkan apa yang dihidangkan Quran berlandaskan HUDAN kepada mereka yang mencari hidayah. Kitalah yang menentukan keputusan sama ada baik atau tidak setiap kali usai membaca artikel di sini, memutuskan untuk membuat atau tidak, praktik atau tinggal, baca dan faham sahaja tidak menyampaikan, baca dan mengeluh saja – masalah masih sama. Faham ilmunya tapi tidak amalannya, masih belum memutuskan sesuatu, maka itulah kerugiannya!

Beranilah mengambil KEPUTUSAN selepas membaca setiap pencerahan dari WP, kebenaran memang pahit, sedang realiti semasa memang menyakitkan untuk ditelan. KITAlah yang kena putuskan di mana pendirian kita. Manusia bagaimana kita ini, di pihak mana kita selama ini. Golongan kanan atau golongan kiri.? yang menerima kitab amalannya dari tangan kanan atau tangan kiri!

Jentik-jentik dari saya yang dhoif!

Abu Zafeerah
(MUHAMAD SHAUQI HASAN)

P/S: WP terbaekk!

Kami beristighfar sebanyak-banyaknya. Segala yg baik itu adalah milik Allah dan kepada Allah juga kita kembalikan semua pujian dari sahabat kita ini. Alhamdulillah…