Harakah Kren – Rahsia WASILAH Membesarkan Allah

Terserlah wajah ceria barisan co-founder Prihatin selepas kren Kobelco yang diidamkan telah berjaya dimiliki. Walaupun tidak banyak, kami tetap bersyukur dan mengucapkan jutaan terima kasih kepada beberapa penyumbang yang menitipkan kepada kami dana mereka untuk bersama-sama dalam pembangun Rumah Pengasih Warga Prihatin. Walaubagaimanapun, ia masih terlalu jauh dari mencukupkan RM60,000 harga pembelian kren ini. Tambahan pula kami terpaksa keluar belanja tambahan untuk baikpulih sistem hindraulik, brake, starter dan lain-lain untuk melancarkan penggunaannya.

Walaupun Harakah Kren yang kami umumkan temphari di http://prihatin.net.my/web2/2013/09/01/hero-kami-dah-sakit-sakit-dah-perlu-beli-kren/ mendapat reaksi yang tidak berapa menggalakkan, tetapi kami tetap meneruskan niat kami memandangkan kesihatan beberapa co-founder kami yang semakin uzur. Johari Ibrahim, Khairudin Md Nor, Khalinan Tahar dan Rosli Ludin adalah antara yang sudah agak parah sakitnya. Semua mereka telah menggalang pembinaan rumah ini melebihi kemampuan fizikal mereka sebelum ini. Hasilnya ialah rumah yang telah separuh disiapkan itu dan juga penyakit yang semakin menjadi-jadi.

Untuk tidak lagi kehilangan tenaga kerja yang semakin hari semakin sedikit dek kerana faktor usia dan kesihatan, maka kami gagahkan juga pembelian jentera itu yang telah kami gunakan. Alhamdulillah terbukti kecepatannya dan penjimatan tenaga dari tulang empat kerat.

Kami terpaksa menggunakan “Dana Tabungan Kesihatan dan Dana Pendidikan” yang kami ada. Walaupun ia bukan secara langsung tetapi tanpa jentera ini, kami akan menyaksikan satu persatu hero-hero kami ini tumbang dengan kesakitan yang kemudiannya akan menelan belanja lagi banyak lagi untuk kos rawatan. Pusing ikut manapun, tetap kami lihat keperluan untuk kren ini sangat tinggi. Insyaallah dana pendidikan dan kesihatan yang digunapakai itu akan dapat diganti bahkan ditambah lagi satu masa nanti.

Kami bukan membelinya untuk mempercepatkan pembangunan bagi menampung lebih ramai anak-anak anda dididik di sini. InsyaAllah, dengan adanya kren ini, kami mampu mempercepatkan proses pembinaan yang semakin rancak ini. Bila sarana rumah ini sudah memadai, Insyaallah anda yang telah beratur untuk menitipkan anak anda ke sini boleh mula senyum.

Terima kasih sekali lagi bagi mereka yang telah mengambil peluang untuk turutsama dalam “Harakah kren” ini. Sesungguhnya, di sebalik setiap pembinaan dalam rumah kami ini, ada nama-nama anda sedang dipahatkan. Kami menyeru anda supaya maklumkan kepada kami apa saja yang anda sumbangkan kerana biar sumbangan seringgit sekalipun, ada hak anda yang wajib kami dan anak anak kami tunaikan… iaitu DOA.

Ada dua video yang disiapkan oleh anak-anak kami untuk update status dan falsafah di sebalik Allahuakbar dari Harakah Kren ini. Antara isinya ialah bagaimana kita berkorban untuk menyatakan dan menzahirkan apa yang tersirat di hati dalam usaha kita MEMBESARKAN ALLAH.

Kami yakin jika video ini disimpan dan hanya disiarkan 100 tahun dari sekarang, ia bukan saja akan jadi sangat viral, malah pemilik video itu mungkin akan jadi BILIONARE, hanya mengutip royaltinya sahaja. Begitulah kesan intipati video ini yang kami dapat bayangkan. Samalah seperti apa yang berlaku zaman Rasulullah s.a.w. dahulu. “Orang-orang terkemudian yang tidak bersama dengan aku akan lebih meyakini aku lebih dari kamu yang berjuang bersama-sama dengan ku”, demikian maksud sabda baginda.

Kami sedang upload video yang satu lagi, walau pun pendek tetapi saisnya amat besar kerana ia dalam bentuk HD. Sekurang-kurangnya pihak sekolah dan Universiti, malah pakar motivasi yang sering menggunapakai video kami boleh turut menggunakannya tanpa perlu meminta fail asal dari kami. Jika anda terjumpa video itu tersiar sebelum kami isikan teks yang berkaitan dengannya nanti, bukalah semula untuk melihat teks artikelnya.

Bagi yang meminta untuk kami pastekan Caption Text / Subtitle video itu, Insyaallah akan kami usahakan. Untuk video kedua nanti InsyaAllah mudah kami lakukan. Video pertama yang dihiasi dengan Nasyid “Pemuda Islam” ini tidak boleh “cut n paste”, jadi kami kena taip semula. Apapun, ada baiknya anda tonton dua kali, pertama untuk gambarnya, ke dua untuk mesejnya.

Kerana ia adalah satu pekej untuk MEMBESARKAN ALLAH.

Alhamdulillah