Bagaimana Mengenal Allah?

00 makrifatullah
“Awaluddin Makrifatullah” Agama itu hanya bermula apabila kita mampu MENGENAL ALLAH. Kerana Dialah Sumber, Dialah Pemilik & Tuan AGAMA INI.

Makrifat adalah PENGENALAN, dari kata pokok ARIF (Lebih dari sekadar tahu). Untuik MENGENALI Allah, harus rajin meneliti tanda-tanda pengenalan (ID) Allah yang banyak Allah Nukilkan dalam AlQur’an. Proses ini yang agak unik dan panjang.

Titik awal ialah dengan meneliti kehebatan semua sifat Allah di sebalik Nama-nama Nya (Ismullah) kerana pada setiap Nama-nama itu ada Identiti (Makrifat) Allah. Kemudian baru kita mampu berBasmallah untuk memperbetulkan NIAT dan SIROT (jalan beramal). Barulah berkesan segala amal, membawa Islah, pembaikan untuk mendapat status amal soleh.

Semua itu dibuka dalam FATIHAH dan jawapannya tersimpan dalam al-Qur’an. Mari sekalian kita menanam MINAT untuk mengenal Allah, meneliti SIROT yang terbaik untuk kita amalkan secara ISTIQOMAH (SIROTOLMUSTAQIM). Bersama kita cipta generasi ALQUR’AN MINDED, agar hidup lebih TERATUR apabila masing-masing tahu ATURAN.

Doa pagi ini untuk semua rakan fb tersayang.