Sekolah Alam ke 8 – sekilas ulasan

00 sek alam 8.SEKILAS NOTA SEKOLAH ALAM 8Alhamdulillah, kami baru sahaja kembali semula ke Kajang Selangor selepas 4 hari dalam Kembara Sekolah Alam yang ke-4 kami di Pantai Timur. Ramai juga antara anak-anak bahkan sebahagian dari kami sendiri yang tidak pernah langsung menjejakkan kaki ke Pantai Timur.

Perjalanan bermula dari Kajang pada jam 11 malam 25 Mac 2014. Kali ini agak berbeza sedikit dari Sekolah Alam sebelum ini yang mana hampir keseluruhan pengurusan bagasi diuruskan oleh anak-anak sendiri. Anak-anak diberi tugasan untuk menguruskan bagasi menggunakan sistem yang mereka fikirkan terbaik sehingga bagasi akan tiba ke dalam bilik sebelum pemiliknya masuk.

Juga berbeza kerana kami berjalan dengan 2 unit bas yang diiring oleh 2 marshall menggunakan kenderaan pacuan 4 roda. Perjalanan agak lancar melalui Gua Musang, merentasi malam dan kabus tebal. Rombongan hanya berhenti solat subuh di Kuala Krai, dan kami tiba dengan selamatnya pada pagi hari berikutnya. Sepanjang perjalanan itu hanya berteman riuh rendah komunikasi radio antara 4 kenderaan yang berada dalam rombongan ini. Warga yang kepenatan membuat persiapan mengambil peluang berehat dalam perjalanan itu buat mengumpul tenaga.

Ketibaan kami di Kelantan disambut mesra oleh host kami yang juga salah seorang dari pengasas Rumah Pengasih Warga Prihatin iaitu keluarga Cikgu Mejar Awang Abdullah dan isteri beliau Puan Nik Azlina.

Ketibaan kami turut disambut oleh Cik Linda yang merupakan pemilik kepada Citara Linda Katering (www.facebook.com/CitarasaLindaKatering) yang hadir untuk memberikan sumbangan beberapa kampit beras berkualiti tinggi, sumbangan wang tunai dan menawarkan khidmat memasak kambing golek untuk malam esoknya. Alhamdulillah, kami doakan Cik Linda akan terus berjaya dalam perniagaan serta mendapat jodoh yang baik dan bahagian hidup di dunia dan akhirat. Amin.

Kedudukan rumah Cikgu Awang setentang benar dengan madrasah tahfiz milik Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, Mantan Menteri Besar Negeri Kelantan Darul Naim. Di rumah Cikgu Awang juga, anak-anak nisa’ kami menginap. Anak-anak rijal pula mengambil tempat di ‘inap desa’ sebaris dan sepelaungan sahaja dari Madrasah Tok Guru.

Selepas semua membuat kemasan yang patut dan semua team pemandu, pembantu pemandu, pengiring-pengiring dan ibu-ibu yang bertungkus lumus sepanjang perjalanan mula mendapat rehat sekadarnya, kami dipelawa oleh CEO Elham-Q Agro Farm untuk melawat ladang kambing beliau di Jelawat, Bachok.

Kami bersetuju dan membawa anak-anak untuk merasai suasana ladang dengan melawat kawasan penternakan kambing itu. Banyak yang ditanyakan oleh anak-anak tentang penternakan kambing, dari cara mengukur umur kambing sehingga pemasaran kambing itu sendiri.

Pengalaman baru buat anak-anak bila berada dalam sebuah ladang kambing sebesar itu tanpa bau busuk. Najis ternakan itu dibersihkan secara berkala dan dirawat dengan Efektif Mikro-organism (EM). Tidak seperti ladang penternakan yang biasa kami lihat dengan bau yang busuk dan hanyir sekali.

Seronok juga apabila melihatkan anak-anak dari sekecil 3 tahun menghalau kambing untuk minum dan terus menghalau kambing masuk ke kandang. Itulah pengalaman anak-anak ini menjadi pengembala dan dalam masa yang sama menerokai pelbagai pengetahuan melalui pengalaman dan pembelajaran laduni.

Kami pulang selepas mengakadkan pemberian seekor kambing dari Elham Q Agro Farm kepada Rumah Pengasih Warga Prihatin. Alhamdulillah, ini kambing yang kedua kami perolehi selepas Siti Haslinda Abdullah (yang sebenarnya tidak mahu namanya disebut, tetapi kami yang sebut tidak mengapa dan ia tidak menjejaskan pahala beliau).

Malam hari pertama berlalu dengan anak-anak, ibu-ibu dan bapa-bapa menjalankan perkongsian pemerhatian dalam “pack” masing-masing selepas makan malam. Selepas itu kami merencana apa yang bakal dijalankan esok harinya.

HARI KEDUA, kami mulakannya dengan solat Subuh berjemaah di Masjid TGNA di Pulau Melaka. Sempat juga kami beramah mesra sedikit dengan TGNA. Kami bukan menyokong mana-mana parti tetapi kami lihat, wajarlah TGNA sangat dihormati oleh kawan dan lawan beliau sendiri.

Seorang bekas Menteri Besar yang mentadbir melebihi 20 tahun dan seorang ahli politik yang tidak pernah kalah semenjak pertama kali bertanding dalam politik seharusnya memiliki segala jenis kemewahan hidup. Namun, Tok Guru masih tinggal di belakang masjid dengan sebuah rumah kampung yang sangat sederhana. Kereta pun sekadar Honda Odyssey dan sebuah Proton Savvy yang kami lihat di garaj. Orangnya juga mudah didekati tanpa protokol walaupun semasa beliau menjadi Menteri Besar dahulu.

Melihat pembangunan sekitar Masjid TGNA, dengan pantas anak-anak kongsikan furqan mereka tentang model pembangunan Islam yang menjadikan masjid sebagai satu pusat komuniti yang kompak. Mereka jelas dapat mengaitkan struktur dan fungsi masjid seperti di artikel Al-Kahfi yang mereka baca baru-baru ini. Di Pulau Melaka, Masjidnya berfungsi dengan baik, dihidupkan dengan aktiviti solat berjemaah, disulami dengan kuliah bahkan ada sekolah, deretan kedai dan perumahan.

Penghormatan kami kepada Tok Guru melangkaui kepercayaan politik beliau. Kami melihat Tok Guru sebagai satu ikon manusia yang berpuasa nafsunya sehingga ke penghujung hayat beliau. Sehari selepas kami meninggalkan Kelantan, Tok Guru pula membuat istighfar umum meminta maaf kepada semua. Kami doakan semua urusan Tok Guru dipermudahkan.

Usai solat Subuh, kami sempat merakamkan foto bersama Tok Guru sebelum meninggalkan rumah beliau. Kemudian, kami berangkat ke Pelabuhan LKIM di Jeti Tok Bali. Di samping mendedahkan anak-anak dengan aktiviti nelayan di sana, kami juga ingin membeli ikan-ikan untuk barbeque pada malam hari kedua ini.

Banyak pelajaran yang boleh dikutip. Antaranya fakta bahawa 50% nelayan dikuasai oleh warga Thailand dan selebihnya oleh warga Melayu, Cina dan India. Ia seakan-akan satu ketidakseimbangan. Namun begitu, jelas terlihat akan kerajinan tekong dan awak-awak Thailand semasa memunggah ikan naik ke darat dari perut kapal. Program berakhir dengan satu jamuan sarapan pagi. Menarik juga bila anak-anak mula mengenal pelbagai jenis ikan di jeti itu.

Selepas itu, destinasi berikutnya ialah Kraftangan Kelantan yang dihoskan oleh En. Abd Aziz. Anak-anak diajar dan mencuba sendiri untuk mencanting batik dengan lilin panas, mewarna dan menggunakan peralatan khusus. Turut diterangkan tentang penggunaan bahan terbuang menjadi kraftangan dengan pendapatan yang lumayan.

Selepas urusan di Kraftangan, kami berangkat menunaikan solat Jamak & Qasar di Majid Kampugn Sireh, Kota Bharu. Di situ juga kami ambil peluang untuk menikmati makanan sarapan (sepatutnya) tetapi hanya sempat dimakan sebagai makanan tengahari yang juga agak terlewat di masjid itu. Alhamdulillah ada banyak yang boleh kita pelajari.

Lawatan seterusnya di Wat Photivihan, dekat Tumpat. Ini adalah sebuah kuil Buddha yang menempatkan berhala Buddha Berbaring yang terbesar di Asia Tenggara. Agak menarik juga kisah ini dan ia boleh dijadikan medium yang baik dalam penyatuan umat manusia untuk hidup bertoleransi dan berkerjasama.

Kehadiran kami secara mengejut itu disambut baik pula oleh sami Wat itu, yang dikenali sebagai Tok Raja. Beliau merupakan penjaga kuil itu bersama seorang lagi sami lain. Kesabaran dan pelayanan tetamu dan sifat keterbukaan mereka sangat baik sekali. Tok Raja sangat penyabar melayani segala pertanyaan oleh anak-anak sepanjang lawatan. InsyaAllah kami akan kongsikan perinciannya nanti.

Usai lawatan di Wat Photivihan itu, kami pulang ke rumah inap. Malam ke dua itu telah diadakan majlis tahlil dan doa selamat untuk kesejahteraan mereka yang bersedekah, TGNA, MH370 dan lain-lain. Makanan malam itu ialah barbeque ayam, ikan dan kambing. Di majlis itu Warga Prihatin beramah bersama dengan rakan FB dan kaum kerabat yang hadir.

HARI KETIGA, kami telah bertolak dari awal pagi lagi ke arah Kemaman. Kami membuat satu hentian untuk makan tengahari dan bersilatutrrahim bersama Cikgu Khatijah Muhamad serta suaminya Cikgu Yusuf. Makan tengahari nasi dagang yang mereka hidangkan benar-benar membuat kami termimpi-mimpi sehingga hari ini. Lebih tidak mampu kami lupa ialah kesungguhan pasangan insan prihatin ini dalam menerima kami sebagai tetamu mereka.

Destinasi seterusnya ialah ke Kampung Gong Baru, Gong Tok Nasek, K. Trengganu yang dinobatkan sebagai KRT terbaik Terengganu dan juga tenunan songket yang terkenal. Anak-anak belajar tentang kehalusan orang dahulu dalam kesenian ini. Program kami bertembung dengan kehadiran pelajar-pelajar Universiti Malaysia Terengganu yang kebetulan sedang menjalankan projek anak angkat dan CSR di kampung itu. InsyaAllah furqon anak-anak di sini juga akan kami ceritakan nanti.

Dari jam 6 pm, kami harus bergegas. Sekitar 8.30 malam kami dijadualkan membuat tahlil di Kemaman. Alhamdulillah dengan bantuan beacon dan Marshall, kami berjaya sampai tepat pada waktunya. Terima kasih JPJ yang meluluskan permohonan beacon light Marshall kami.

Sepanjang di Kemaman, banyak pelajaran yang dapat kami kutip dari penceritaan kisah Allayarham Haji Ali, seorang usahawan yang sangat cekal, rajin dan pemurah. Beliau mempunyai diterminasi yang sangat tinggi dalam kehidupan sehingga mampu menjadi seorang ikon yang disegani di Chukai Kemaman.

Begitu juga kisahnya dengan latarbelakang Cikgu Ishak bersama Ibu Izan yang telah menjemput kami bersarapan di rumah mereka. Dapat kami curi perhati bagaimana keluarga besar ini mampu untuk membesarkan 12 orang anak menjadi orang yang elok-elok semuanya. Mereka yang turut menghadirkan pengerusi Cakna Anak Yatim Kemaman telah menyambut kami dengan majlis ramah mesra yang sangat menyentuh jiwa.

Program kami berakhir dengan lawatan ke Zoo dan taman Rekreasi Kemaman. InsyaAllah kesemua itu akan kami kongsikan ceritanya dalam artikel-artikel susulan nanti. Program Sekolah Alam 8 secara rasminya berakhir selepas itu dan kami semua bertolak ke Kajang pada akhir hari ke-4 dan selamat tiba pada awal hari berikutnya.

Terima kasih kepada semua yang menjayakan program ini melalui pertolongan dengan tangan, semangat mahupun harta yang mereka ada.

Alhamdulillah

Catitan Kembara Sekolah Alam-8
WARGA PRIHATIN