Lantai makin Tinggi, Hero-hero Kami dah Sakit-sakit, Dah perlu beli Kren!

Johari Ibrahim (Anak-anak panggil sebagai Ayah Jo) semasa kerja-kerja konkrit. Sekiranya lori konkrit datang, tidak kira jam berapa kami bersedia untuk keluar dan menyudahkannya. Jika nak beli konkrit yang menghantar ikut masanya, mahallah bayarannya. Jika kita ambil konkrit lebihan dari tapak pembinaan, masa mereka sampai pula yang tak menentu.

Johari Ibrahim (Anak-anak panggil sebagai Ayah Jo) semasa kerja-kerja konkrit. Sekiranya lori konkrit datang, tidak kira jam berapa kami bersedia untuk keluar dan menyudahkannya. Jika nak beli konkrit yang menghantar ikut masanya, mahallah bayarannya. Jika kita ambil konkrit lebihan dari tapak pembinaan, masa mereka sampai pula yang tak menentu.

Semalam, Ayah ( Dr. Masjuki ) , Yazid Majid dan Johari Ibrahim membuat lawatan ke tempat penjualan kren. Kami mendapatkan informasi dari portal mudah.my tentang sebuah kren Kobelco 7 Tan yang berharga RM60,000, harga tetap dan tidak boleh ditawar lagi. Itupun sudah cukup murah untuk sebuah kren yang kami telah ujiguna dan ia masih dalam keadaan baik. Pemilik sudah tidak ambil kontrak kecil lagi, juga telah mempunyai terlalu banyak kren yang lebih besar dan susah pula mendapatkan pemandu. Maka kami berhajat untuk meminang janda lama (kren Kobelco 7 Tan) pemilik kren itu.

Setelah negosiasi itu berlaku dan selepas percubaan dibuat, Ayah memandang Johari & Yazid lalu berbisik,

“Kita ada cukup duit tak?Tanya Ayah kepada Johari

“Kita ada sikit, wang dari tabungan pendidikan dan sarahidup anak-anak. Tabung pembangunan sarana bangunan cukup untuk membeli bahan binaan semasa saja. Kalau ada orang sedekah pun memang kurang orang akad untuk ke situ” Jawab Johari sambil memeriksa lejer akaun Prihatin

Ayah termenung sebentar dan berfikir sambil memandang Yazid dan lantas mengalihkan pandangan kepada kren lama itu, dan beralih kepada taukey kren itu berulang kali. Lama Sambil menarik nafas…perlahan ayah berkata;

Kami bayar deposit dulu, harap dapat beri kami 2 minggu kami akan bayar baki”. Ujar ayah dengan yakin dan ia dipersetujui oleh penjual kren itu. Johari bayar deposit dan minta pemilik jangan jual kepada orang lain sehingga kami mampu bayar semua dengan menjelaskan sungguh-sungguh mengapa kami perlu sangat kren itu.

Inilah rupa kren yang bakal memudahkan kerja konkrit kami sehingga ketinggian 30 kaki yang sebelum ini kami tarik dengan kederat tangan bergilir-gilir menggunakan bucket (baldi)

Inilah rupa kren yang bakal memudahkan kerja konkrit kami sehingga ketinggian 60 kaki yang sebelum ini kami tarik konkrit dan besi dengan tali menggunakan kederat tangan, bergilir-gilir menggunakan bucket (baldi) sehingga ramai yang sakit pinggang sehingga memerlukan pembedahan.

Di dalam kereta, ayah tanyakan pendapat semua bagaimana untuk mencukupkan baki itu?

Setakat ini kebanyakan penyumbang mensedekahkan makanan, atau kenderaan lama, pakaian dan perabut terpakai. Kami harus berbuat sesuatu  untuk membolehkan ia boleh digunakan atau dicairkan menjadi dana . Beberapa orang yang berzakat ke Prihatin pula meng’akad’kan untuk tabung saraan anak-anak dan pembedahan Mak Sofiah berbanding tabung pembangunan sarana bangunan. Ini kerana kebanyakan pemberi memikirkan pemberian atas asbab yang langsung kepada anak-anak ini akan memberikan mereka lebih banyak pahala.

Lalu Johari Ibrahim (mesra dipanggil Ayah Joe oleh anakanak kami) terus mencadangkan. “Saya boleh jual rumah murah saya di Kajang, Itu sahaja harta yang saya tinggal“. Tetapi proses penjualan rumah kos rendah Ayah Joe pasti memakan masa yang lama.  Yazid (Anak-anak panggil Ayah Yazid) pula termenung (kami faham beliau dah tiada apa nak diberi kerana semua telah diberi termasuk barang kemas isterinya sendiri pun telah isterinya serahkan semasa pembelian tapak tanah suku ekar yang sedang dibangunkan sekarang – Baca artikel tentang beliau di sini). 

“Tak mengapa, kita mampu untuk usahakan lagi. Kita mungkin terpaksa buat jualan promosi untuk kereta-kereta dan barang terpakai kita (Untuk pengetahuan, Prihatin mendanai sendiri operasi dan pembangunan kompleks dengan perniagaan kereta terpakai kecil-kecilan dikenali PRIHATIN GARAGE). Kita perlukan kren itu kerana kita semua dah semakin tua dan semakin sakit untuk bekerja seperti 8 tahun dahulu“. Mereka mengangguk membenarkan kata-kata itu.

8 Tahun lepas, ramai antara kami ini adalah hero-hero dan badang-badang yang sanggup bekerja 20 jam sehari untuk pembangunan rumah ini. Kini, yang dahulu sihat dan cergas dah mula ada yang sakit tulang, sakit pinggang, darah tinggi, kencing manis, athma dan macam-macam lagi. Masing-masing telah sekian lama melakukan kerja di luar batasan mereka HANYA kerana memikirkan keperluan untuk membela nasib anak yatim dan asnaf yang tidak terbela akhlaknya.

Sekarang ini terlalu ramai pula yang melamar untuk menitipkan anak-anak di sini. Jika hanya untuk membela dari segi makan dan minuman, tidaklah kami risau sangat kerana ramai anak yatim dan asnaf yang kecukupan makan minum.Tapi pembangunan akhlak memerlukan langkah bijak dan sarana yang jauh lebih meluas dari sekadar makan minum. Kami perlu siapkan bangunan kompleks untuk memberi ruang lantai lebih luas buat memenuhi keperluan yang mendesak.

    Ketinggian pucak tertinggi ini sekitar 50 kaki. Untuk sampaikan konkrit ke atas ini, lebih dari 3000 bucket perlu dinaikkan untuk lantaidan tiang.  Selama ini kami guna tangan dan tarik ke atas dengan tali. Dengan Kren, masa jimat, tulang empat kerat masih boleh pakai lama.

Ketinggian pucak tertinggi ini sekitar 50 kaki. Untuk sampaikan konkrit ke atas ini, lebih dari 3000 bucket perlu dinaikkan untuk lantai dan tiang. Selama ini kami guna tangan dan tarik ke atas dengan tali. Dengan Kren, masa jimat, tulang empat kerat masih boleh pakai lama.

Inilah cara yang Afiq sedihkan bagaimana cofounder yang lain yang sudah semakin uzur akan lakukan kerja menaikkan konkrit dengan baldi dan tali ini ke tingkat 2 dan 3 pula. Ini baru tingkat satu sahajapun sudah separuh nyawa sehingga ada konkrit hampir nak keras dahulu sebelum dinaikkan. Akhirnya konkrit yang dah tak boleh nak tunggu kami terpaksa kami ratakan untuk tambak lantai.

Inilah cara yang Afiq sedihkan bagaimana cofounder yang lain yang sudah semakin uzur akan lakukan kerja menaikkan konkrit dengan baldi dan tali ini ke tingkat 2 dan 3 pula. Ini baru tingkat satu sahajapun sudah separuh nyawa sehingga ada konkrit hampir nak keras dahulu sebelum dinaikkan. Akhirnya konkrit yang dah tak boleh nak tunggu kami terpaksa kami ratakan untuk tambak lantai.

Ini cara lain sebelum ini, lihat wheel barrow (kereta sorong) di belakang itu berisi konkrit yang dijulang dengan forklift. Tetapi angkatan itu tidak mampu menjulang lebih dari ketinggian 12 kaki.

Ini cara lain sebelum ini, lihat wheel barrow (kereta sorong) di belakang itu berisi konkrit yang dijulang dengan forklift. Tetapi angkatan itu tidak mampu menjulang lebih dari ketinggian 12 kaki.

Semalam kami syurokan pembelian kren itu bagi mempercepatkan proses pembangunan Fasa Kedua Rumah Pengasih Warga Prihatin yang sudah tidak mampu lagi dikerjakan dengan tangan kerana jumlah tenaga kerja yang amat sedikit. InsyaAllah jika siap nanti ia mampu menyediakan ruang tambahan bukan saja untuk memberi peluang lebih ramai lagi anak-anak yatim dan asnaf baru, malah anak-anak awam yang ingin ditumpangkan oleh keluarga mereka atas pelbagai alasan. Ia juga akan dapat menyatukan kembali kira-kira 20 orang anak kita yang terpaksa kami letakkan sementara di Cawangan kami di Sungai Pelek, Sepang.

Dalam syuro, kami sebulat suara bersetuju untuk pembelian itu. Baki sekitar RM58,000 perlu kami usahakan dalam 2 minggu ini. Kami, pengasas-pengasas RPWP kebanyakannya sudah tiada aset dan simpanan. Semuanya telah di labur semasa pembelian tanah tapak tambahan 1/4 ekar baru-baru ini. Infak hasil pendapatan dari kerja harian semasa harus dikumpul untuk Perbelanjaan semasa untuk 2 cawangan RPWP yang berjumlah sekitar RM35,000 – 45,000 sebulan, semuanya memerlukan komitmen kami juga.

Kami berazam untuk berusaha lebih gigih lagi. Proksi perniagaan-perniagaan kami seperti Akid Maju (Petronas Lavender Height Senawang), CandidSyndrome, Saiful Nang Academy dan yang paling utama Prihatin Garage perlu adakan jualan yang baik untuk disalurkan ke dana ini dalam tempoh hanya 2 minggu. Anda boleh lihat beberapa promosi kami sedang berjalan untuk memberi peluang kepada orang ramai mendokong perjuangan Jihad Kebajikan ini samada mereka sedari atau tidak.

Itulah cabaran yang perlu kami tempuh dalam 2 minggu ini. Kata-kata akhir dari ayah ialah “Anggaplah RM58,000 ini seperti bayaran tebusan anak kita yang dicolek, tebusan bayi yang dicampak ke lubang tandas, tebusan maruah anak-anak gadis kita yang sedang diratah gejala seks bebas, mayat-mayat remaja kita yang mati semasa merempit, mayat hidup anak-anak kita yang hayal menunggu maut akibat dadah dan macam-macam lagi…  jika tak dapat bayar, anggapkan pencolek akan bunuh dan hantar kepala anak kita, bayi bertalipusat yang dikutip di tong sampah dan lubang najis kepada kita dalam PETISURAT

Kami faham, itu satu semboyan. Dan kami akan usahakannya kerana pembelian kren itu adalah satu jihad pembangunan untuk pembelaan anak-anak yatim dan asnaf, JUGA jihad pembangunan akhlak untuk menyediakan persekitaran komuniti kehidupan lebih baik untuk anak-anak kita setelah kita ‘tinggalkan’ mereka semua nanti.

Nota: Pemilik kren menetapkan minima 4 tahun menjadi pembantu pemandu baru layak memandu kren. Ayah akan bertawakal mengendalikannya sendiri atas desakan kesihatan dan tenaga rakan-rakan pendokong yang semakin mengurang. Juga desakan keperluan menambah ruang lantai untuk kepentingan anak-anak didik RPWP. Demi Allah, demi masa depan agama, bangsa dan negara, InsyaAllah, kita doa selamat saja.

Firman Allah dalam surah 2. Al Baqarah

272. “Bukanlah kewajibanmu menjadikan mereka mendapat petunjuk, akan tetapi Allah-lah yang memberi petunjuk siapa yang dikehendaki-Nya. Dan apa saja harta yang baik yang kamu infakkan, maka pahalanya itu untuk kamu sendiri. Dan janganlah kamu membelanjakan sesuatu melainkan karena mencari keridhaan Allah. Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan, niscaya kamu akan diberi pahalanya dengan cukup sedang kamu sedikitpun tidak akan dirugikan.”

273. “(Berinfaqlah) kepada orang-orang fakir (yang memerlukan) yang terikat di jalan Allah; mereka tidak mendapat apa di bumi; orang yang tidak tahu menyangka mereka orang kaya karena memelihara diri dari minta-minta. Kamu kenal mereka dengan melihat sifat-sifatnya, mereka tidak meminta kepada orang secara mendesak. Dan apa saja harta yang baik yang kamu infakkan, maka sesungguhnya Allah Maha Mengatahui.”

Surah 3. Ali ‘Imran 92. “Kamu sekali-kali tidak sampai kepada kebajikan, sebelum kamu menafkahkan sehahagian harta yang kamu cintai. Dan apa saja yang kamu nafkahkan maka sesungguhnya Allah mengetahuinya.”

Alhamdulillah semuga sama sama kita dapat rasakan bahawa kita semakin hari semakin merasa nikmat membaca dan melaksanakan wahyu Allah. Jika merosak lagikan memerlukan banyak belanja membeli itu ini, inikan pula usaha membangun semula.

Terima kasih

WARGA PRIHATIN