Gambar Nurul Izzah Di Kuil Hindu, Viral Di Media Sosial

Permatang Pauh (3 MAY 2015) – Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar mengemparkan para pengundi di Permatang Pauh apabila menyertai upacara keagamaan di salah sebuah kuil Hindu di Prai.

Paling mengejutkan apabila anak kepada Anwar Ibrahim itu turut kelihatan seperti memberi hormat kepada dewa masyarakat hindu di kuil tersebut.

Gambar Nurul bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Delima, RSN Rayer itu kemudiannya dimuat naik di media sosial Facebook sehingga menimbulkan pelbagai persepsi masyarakat.

Penguna media sosial kemudiannya mengecam tindakan itu sambil menyifatkan ia sebagai usaha terdesak pimpinan PKR bagi memancing undi masyarakat India di Permatang Pauh.

Ada juga yang menyifatkan tindakan Nurul itu toleransi dalam agama kerana mengambil pendekatan liberal Islam.

Namun SuaraTV tidak dapat memastikan sama ada Nurul Izzah turut menyertai upacara penyembahan atau hanya sekadar memberi hormat kepada sami kuil tersebut.

Nurul Izzah sembah kuil hindu 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SuaraTV walau bagaimanapun gagal menghubungi ahli parlimen Lembah Pantai itu bagi mendapatkan pengesahan dan maklum balas berhubung kejadian tersebut.

Jabatan Agama Dan Kemajuan Islam (Jakim) Sebelum ini melarang umat Islam di negara ini terlibat dalam apa jua amalan yang bersifat ritual atau upacara agama bukan Islam kerana boleh menjejaskan akidah.

Menurut Jakim, fatwa tersebut berdasarkan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009.

Terdahulu Nurul melahirkan kebimbangan PKR untuk mempertahankan kemenangan di kerusi Parlimen Permatang Pauh berhubung isu pelaksanaan hukum hudud yang diperjuangkan parti Pas.

Nurul mengakui parti itu berhadapan dengan laluan sukar khususnya ketika berhadapan dengan ahli dan penyokong PAS.

“Ini bukan suasana yang mudah buat Pakatan Rakyat…kita terima.

“Terutamanya sejak jawatankuasa mengenai hudud diwujudkan sejak lebih setahun lalu, banyak perancangan bagi memecah-belahkan (Pakatan Rakyat) dibuat sejak awal,” katanya memtik laporan mStar Online.

Beliau diminta mengulas mengenai kemungkinan PKR berhadapan protes menerusi undi rosak di kalangan pengundi PAS yang kecewa dengan pendirian PKR berhubung hudud.

Malah isu hudud menjadi polemik di kalangan PAS dan PKR apabila  kepimpinan Pemuda PAS Pulau Pinang dan PAS Kawasan Permatang Pauh mengambil keputusan untuk memboikot kempen PKR dalam PRK Permatang Pauh.

Bagaimanapun kedua-dua entiti berkenaan akhirnya mengambil keputusan untuk membuat ‘pusingan U’ dan menyokong pencalonan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Pakatan Rakyat.

Mengulas lanjut Izzah yang juga Naib Presiden PKR berkata, jentera PKR digesa supaya memastikan jumlah keluar mengundi pada 7 Mei ini adalah tinggi demi kemenangan Pakatan Rakyat.

“Isu utama ialah memastikan semua pengundi keluar mengundi. Jumlah keluar mengundi adalah elemen terpenting, kemungkinan hari bekerja akan jatuh sedikit.

“Maka kita laksanakan tugasan untuk mendapatkan undi sebanyak mungkin daripada semua kumpulan,” katanya.

 

SUMBER – SuaraTV