Luahan Pembaca – Trauma Isteri Keluar Bekerja

00 surat - profesion ibu.2Rata-rata perempuan bekerja menyatakan, keluar bekerja sebab NAK TOLONG SUAMI… Tapi tahukah mereka apakah pertolongan sebenar untuk suami?

Biar kita berbalik kepada agama dan lihat siapa yang berani menafikannya. Sila jawab dengan yakin di hadapan Allah di padang mahsyar nanti. Dalam Islam , wanita diharuskan keluar bekerja hanya jika:

a) Bapa sudah tiada atau bapa tidak mampu menanggungnya (disebabkan sakit) – bagi yang belum berkahwin.
b) Suami sudah tiada atau suami tidak mampu menanggungnya (disebabkan sakit) – bagi yang sudah berkahwin.

Syarat-syarat wanita yang berkaitan tadi untuk keluar bekerja pula adalah, WAJIB menutup aurat (no baju ketat, no free hair, no kain pendek, no whatever yang Allah haramkan). Keluarnya wanita tidak harus bermekap-mekap, atau menunjukkan perhiasan diri, atau bertabarruj, atau berwangi-wangian. Mereka wajib menjaga batas lelaki perempuan. Bukan sekadar tidak bersentuhan atau bercumbuan lalu itu sudah dikira menjaga batas…!

Menjaga batas dalam erti kata sebenar, tidak bercakap dengan kaum bukan mahram tanpa perkara penting selain kerja yang wajib ditunaikan. Ramai yang saya lihat apabila keluar bekerja, batasan pergaulan bukan sahaja telah dilangkaui ketika berada di office, tetapi batas tidak terjaga apabila adanya program-program khas, samada yang di office mahupun di luar e.g. pertandingan koir, menari, pertandingan bowling antara jabatan, hari keluarga, kursus dan seminar yang dibuat di mana-mana tempat peranginan, hotel dan sebagainya. Terlalu banyak perkara lagho yang dibuat, yang sama sekali jauh dari perintah Allah, bahkan dekat sekali dengan kemurkaan Allah.

Adakah wanita-wanita yang ingin TOLONG SUAMI tadi membantu suami mereka menjauhi api neraka dengan menjaga batas-batas tersebut? kalau ada, BAGUS. Tapi kalau tidak, sila renungkan kembali. Menjaga dan mendidik anak adalah wajib bagi seorang isteri dan ibu. Jika kita keluar bekerja dengan meletakkan sepenuh harapan kepada pembantu, babysitter, cikgu taska, dan sebagainya untuk mendidik anak, maka di hadapan Allah nanti pasti berat soalan mengenai tanggungjawab yang bakal kita jawab.

TOLONG SUAMI dengan ikut bekerja itu tidak wajib, tetapi tolong mereka di rumah dengan menjaga segala isi rumah dan zuriatnya itu wajib. Maka adakah kita pentingkan yang bukan wajib dari yang wajib? Sedangkan yang wajib keluar bekerja mencari nafkah hanya suami. Jika dia tidak mampu menanggung sara hidup yang tinggi, masih ada cara untuk teruskan hidup tanpa mati kebuluran. Tidak salah kita hidup dengan makan nasi semata-mata kerana Nabi SAW dahulu hanya makan kurma sebiji yang dikongsi dengan isterinya. Yang penting bahagia.

Selagi suami masih boleh memberi isteri dan anak-anak sesuap nasi dan menyediakan tempat tinggal untuk perlindungan dan mudah beribadah, maka wanita tidak seharusnya keluar bekerja. Islam tidak ajar kita untuk lengkapkan hidup dengan “keperluan asas zaman moden” seperti kereta, tv, handphone, etc. Islam mengajar kita untuk lengkapkan diri menuju kematian/akhirat dan salah satunya adalah berbakti kepada suami dan anak-anak dengan menjaga diri dan rumahtangga.

Kalau kita suruh pembantu jaga anak, maka anak-anak akan dicorak dengan didikan pembantu. Lebih sedih lagi jika pembantu tidak sempat untuk tolong mendidik anak-anak kerana sibuk dengan kerja rumah yang sepatutnya kita lakukan… Pahala kita jadi kurang kerana pembantu curi pahala kita. Semua pahala kita beri pada orang.

Uuuuuuhhhhhh… orang Malaysia… Perempuan Malaysia paling ramai keluar bekerja berbanding wanita-wanita di luar negara. Perempuan Malaysia ditempat ketiga paling ramai curang pada suami di dunia… di mana silapnya? dah bersedia nak jawab soalan depan Allah nanti?

Rozie Em

ULASAN ADMIN:

Kami melihat Rozie sebagai seorang pembaca yang ikhlas dan amanah. Kami lihat beliau lontarkan ulasan dengan sungguh-sungguh. Tiada dari kalangan warga Admin yang jadi friend beliau. Jadi kami tidak ada sebarang maklumat tentang diri beliau kerana profile beliau di set sangat private. Kami paparkan ulasan beliau kerana komen asal beliau agak sukar dibaca kerana menggunakan trengkas dan tanpa paragraf. Jadi kami ambil inisiatif untuk membetulkan semua trengkas dan typesetting yang memudahkan pembacaan.

Alquran diturunkan berdasarkan asbab. Manusia menjadi amat tertarik kerana aturan Allah dalam quran itu diturunkan untuk membantu menyelesaikan asbab atau permasalahan manusia. Luahan Rozie ini harus dibaca bersama dengan luahan pertama, ‘Trauma Hati Seorang Anak dan Suami’. Tentu lain rasanya membaca luahan insan hasil bacaan novel dengan insan yang menulis luahan atas dasar rasa. Kami dapat lihat betapa ikhlas dan bersungguhnya beliau untuk mencegah apa yang beliau rasa waktu kecil daripada berulang di kalangan kita. Terima kasih Rozie.

DALAM ISU ISTERI BEKERJA UNTUK MEMBANTU SUAMI yang beliau utarakan, kami lihat begitu kuat keinginan beliau untuk menjelaskan rasionalnya. Bagi kami jika kita ingin menyusun semula masyarakat, kita boleh lakukannya secara berkala. Contohnya dalam skala kecil, RPWP telah melaksanakannya sehingga bagi kami tidak bakal timbul masalah ibu tunggal dan anak yatim terbiar sekiranya suami meninggal. Sekalipun jika ibu bapa uzur, fakir, ibu tunggal atau adik-adik suami atau isteri menjadi yatim dan suami tidak mampu membantu, RPWP siap sedia menghulurkan bantuan atau penempatan.

Inilah keberkatan perlaksanaan konsep BAITULMAL (Rumah Amal/harta/maliah) pada skala kecil secara berjemaah. Masjid dan Kaabah itu dipanggil Baitullah (Rumah Allah). Kami telah jumpa rasionalnya dan telah merasa nikmat daripada perlaksanaan sistem baitulmal itu. Sebab itulah kami selalu menyarankan agar pembaca membentuk jemaah di kalangan sendiri untuk menduplikasi perlaksanaan itu. Kita satukan hati-hati kita, bersatu faham sesama jemaah, keluarkan sedikit tabungan untuk jaminan masa depan jemaah kita sendiri. Kebaikannya bukan urusan Maliah (pendanaan) sahaja, malah jemaah kita boleh saling berkongsi ilmu, saling bahu membahu dalam segala urusan termasuk mendidik dan memantau akhlak serta akademik anak dan sebagainya bersama-sama.

ISU CURANG juga sangat mengerikan. Kami ada statistik yang sangat mengerikan untuk membenarkan lontaran Rozie ini. Beliau sangat berbatas untuk berikan contoh situasi sebegitu, sekadar isteri tidak pandai menjaga aurat, bertepuk tampar, bergelak ketawa berdekah-dekah depan bukan muhrim sampai lupa diri batas dirinya selaku wanita. Selepas waktu kerja harian, ada pula yang terpaksa ikut program sosial – bowling, dancing, poco-poco, badminton, bahkan outstation tinggalkan suami dan anak untuk seminar dan kursus.

Malah ada isteri yang memang kerja rutinnya buat sale yang memang setiap minggu ke outstation pun. Sebahagian mereka, khasnya bidang sitiausaha dan sales kena buat apointment malam di hotel dan restoren berjumpa client. Kami mengumpul kes keterlanjuran total yang cukup banyak dan membolehkan sang pelaku direjam mati. Sehingga ada anak yang dikandung bukan benih dari suami.

Jangan kita terlalu selesa kerana kita rasa kita tidak berniat untuk melakukannya. Allah pesan jangan buka ruang untuk ianya berlaku. Berapa banyak kes maut seperti rogol, ragut, bunuh yang terjadi secara paksa? Masih ingat jurutera yang dirogol dan dibunuh dalam bas? Akauntan yang dibunuh di parkir kereta? Yang maut diseret dan ditetak peragut? Sanggupkah kita menerima hakikat Pegawai bank yang ditembak sampai pecah kepala? Melihat gambarnya sahaja sudah nak pitam rasanya… Astghfirullah.

WAHAI PARA SUAMI… Masihkah ada hati untuk berkata tidak apa? Atau ahhh.. Itu bukan isteri atau keluarga kita? Marilah ambil semula peranan kita… berilah peluang anak membesar dengan bahagia, beri peluang isteri memenuhi tuntutan tuhannya. Mari kita mulakan puasa secara aktual, ambil sempena Ritual Barakahnya Ramadhan (situasi Ramadh/panas) … biarlah rezeki sedikit asalkan berkat kerana sama-sama kita berPUASA.

WARGA PRIHATIN