HUTANG PENYEBAB ISLAM KEHILANGAN UTHMANIAH, PALESTINE DAN AL-AZHAR. KENALI DAJJAL MELALUI SURAH AL-KAHFI – JANGAN SAMPAI SEJARAH INI BERULANG DI ‘SINI’

image_pdf

JIKA TIDAK DARI ALLAH PASTI BANYAK KONFLIK

image_pdf

Perkembangan yang amat membimbangkan

image_pdf

Perkembangan yang amat membimbangkan… Islam itu agama yang menyatukan. Tetapi apa sudah jadi sekarang?

 

SIRI 2: KERUNTUHAN EMPAYAR TURKI UTHMANIYAH

image_pdf

SIRI 2: KERUNTUHAN EMPAYAR TURKI UTHMANIYAH – MANIPULASI EKONOMI DARI ORANG YAHUDI DAN KEBODOHAN PEMIMPIN ISLAM DI ZAMAN ITU

Abang pilu lihat adik mati ditetak beramai-ramai

image_pdf
 
BERNAMA
 

KEJADIAN lelaki maut ditetak sekumpulan remaja di Kampung Pengkalan Nyireh, Besut, semalam, disaksikan sendiri abang mangsa namun tidak dapat berbuat apa-apa selain menyorok dalam semak selama lebih setengah jam sebelum keluar mendapatkan bantuan penduduk kampung.

Dalam kejadian 5.15 petang itu, Nik Mohamad Sharulanuar Nek Der, 22, dari Jalan Pantai, Kampung Teluk Bayu, Kuala Besut dikatakan ke kampung itu bersama abang dan seorang rakan untuk berbincang bagi menyelesaikan tuduhan dibuat terhadap mereka.

Menurut abang mangsa, Nik Mud Nek Der, 24, adiknya dituduh membakar motosikal milik ibu seorang daripada suspek pada 19 Jun lalu, di rumah wanita berkenaan.

“Kami menegaskan bahawa kami tidak bersalah dan mengesyorkan kepada suspek membuat laporan polis jika tidak berpuas hati dengan penerangan kami.

“Ketika itu suasana menjadi tegang dan kira-kira 15 orang rakan suspek yang datang ke rumah itu, mula campur tangan.

“Bila keadaan menjadi kalut, saya ajak adik dan rakan melarikan diri melalui pintu belakang.

“Kami dikejar kumpulan remaja yang membawa pedang hingga ke dalam semak,” katanya ketika ditemui di Unit Forensik Hospital Besut, hari ini.

Menurutnya, ketika melarikan diri, nasib tidak menyebelahi adiknya kerana tidak dapat berlari laju akibat kecederaan lutut lalu jatuh di satu kawasan semak sebelum ditetak sekumpulan lelaki berkenaan, katanya.

“Dari jarak kira-kira 50 meter saya dapat lihat adik ditetak hingga membawa maut. Saya sempat menyorok dalam semak untuk menyelamatkan diri selama lebih setengah jam sebelum keluar mendapatkan bantuan penduduk kampung,” katanya sebak.

Nik Mud terkilan tidak dapat membantu adiknya namun ketika kejadian, dia tidak membawa telefon bimbit untuk memohon bantuan.

Jenazah mangsa dikebumikan di Tanah Perkuburan Kuala Besut selepas Asar, hari ini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Besut Superintendan Mohd Zamri Mohd Rowi ketika dihubungi mengesahkan kejadian.

Menurutnya, pihaknya kini sedang menjalankan siasatan dan menjangka dapat menangkap semua suspek tidak lama lagi.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 22 Jun 2017 @ 10:08 PM

SELAMAT HARI RAYA DARI PROJEK PELANGI AS-SALAM

image_pdf

 

SELAMAT HARI RAYA DARI PROJEK PELANGI AS-SALAM

SELAMAT HARI RAYA DARI PROJEK PELANGI AS-SALAMTahniah buat seluruh warga Klinik As-Salam 24 Jam Bandar Baru Bangi yang telah bersama PROJEK PELANGI. Semuga video ini mampu membuka mata dan hati lebih ramai umat Islam di akhir zaman ini. Rasulullah SAW bersabda:‏إن الله تعالى جواد يحب الجود ويحب معالي الأخلاق ويكره سفسافها“Sesungguhnya Allah Ta’ala itu Maha Memberi, Ia mencintai kedermawanan serta akhlak yang mulia, Ia membenci akhlak yang buruk.” (HR. Al Baihaqi, di shahihkan Al Albani dalam Shahihul Jami’, 1744)Sabda Baginda lagi,إنَّما الدنيا لأربعة نفر: عبد رزقه الله مالاً وعلماً فهو يتقي فيه ربه ويصل فيه رحمه، ويعلم لله فيه حقاً فهذا بأفضل المنازل“Dunia itu untuk 4 jenis hamba: Yang pertama, hamba yang diberikan rizqi oleh Allah serta kepahaman terhadap ilmu agama. Ia bertaqwa kepada Allah dalam menggunakan hartanya dan ia gunakan untuk menyambung silaturahim. Dan ia menyadari terdapat hak Allah pada hartanya. Maka inilah kedudukan hamba yang paling baik.” (HR. Tirmidzi, no.2325, ia berkata: “Hasan shahih”)Semuga amal yang sedikit ini mendapat redha Allah lagi diberkati.Selamat Hari Raya Aidilfitri,Maaf Zahir dan Batin Ucapan tulus dari,WARGA PRIHATIN

Posted by Warga Prihatin on 21hb Jun 2017

SELAMAT HARI RAYA DARI PROJEK PELANGI AS-SALAM

Tahniah buat seluruh warga Klinik As-Salam 24 Jam Bandar Baru Bangi yang telah bersama PROJEK PELANGI. Semuga video ini mampu membuka mata dan hati lebih ramai umat Iswlam di akhir zaman ini.

Rasulullah SAW bersabda:

‏إن الله تعالى جواد يحب الجود ويحب معالي الأخلاق ويكره سفسافها

“Sesungguhnya Allah Ta’ala itu Maha Memberi, Ia mencintai kedermawanan serta akhlak yang mulia, Ia membenci akhlak yang buruk.” (HR. Al Baihaqi, di shahihkan Al Albani dalam Shahihul Jami’, 1744)

Sabda Baginda lagi,

إنَّما الدنيا لأربعة نفر: عبد رزقه الله مالاً وعلماً فهو يتقي فيه ربه ويصل فيه رحمه، ويعلم لله فيه حقاً فهذا بأفضل المنازل

“Dunia itu untuk 4 jenis hamba: Yang pertama, hamba yang diberikan rizqi oleh Allah serta kepahaman terhadap ilmu agama. Ia bertaqwa kepada Allah dalam menggunakan hartanya dan ia gunakan untuk menyambung silaturahim. Dan ia menyadari terdapat hak Allah pada hartanya. Maka inilah kedudukan hamba yang paling baik.” (HR. Tirmidzi, no.2325, ia berkata: “Hasan shahih”)

Semuga amal yang sedikit ini mendapat redha Allah lagi diberkati.

Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Maaf Zahir dan Batin

Ucapan tulus dari,
WARGA PRIHATIN

‘Heal Fast Please’ Antara Status Twitter Suspek Utama Sebelum Arwah Zulfarhan Meninggal

image_pdf

‘Heal Fast Please’ Antara Status Twitter Suspek Utama Sebelum Arwah Zulfarhan Meninggal

 

Astro Gempak melaporkan bahawa suspek utama merangkap ‘rakan baik’ arwah Zulfarhan Osman Zulkarnain, Mohd Akmal Zuhairi Azmal telah memberi tanda-tanda mengenai keadaan arwah di laman sosial. Akmal Zuhairi dalam laman Twitternya telah menyatakan keresahannya apabila luka lecuran di badan arwah masih tidak sembuh.

Akmal Zuhairi yang menggunakan nama samaran @hairiazmal telah meluahkan perasaannya dengan menulis ‘Heal fast please‘ dan ‘Hidupku tidak tentu arah‘ pada 31 Mei baru-baru ini.

Status berkenaan telah dimuat naik sehari sebelum arwah Zulfarhan disahkan meninggal dunia pada 1 Jun (Khamis).

Netizen juga menjumpai beberapa video cara untuk mengubati luka melecur yang telah ditonton oleh Akmal Zuhairi di laman Youtube.

Pembunuhan arwah Zulfarhan sangat memberi kesan kepada masyarakat Malaysia menjadikan netizen bertindak sebagai penyiasat persendirian dan mula menyiasat kisah di sebalik kejadian kejam ini.  

Beberapa netizen juga menjumpai beberapa gambar suspek bersama arwah dalam keadaan gembira di laman Instagram.

Akmal Zuhairi dan empat lagi suspek, Azamuddin, Muhammad Najib, Muhammad Afif dan Mohamad Shobirin telah didakwa membunuh arwah Zulfarhan di Bilik 04-10 Blok Penginapan Asrama Jebat, UPNM Sungai Besi pada 22 Mei yang lalu. 

Kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman gantung sampai mati jika terbukti bersalah. 

Sumber Astro Gempak

Kanak-Kanak Memerlukan Microb, Bukan Antibiotik

image_pdf

Kanak-Kanak Memerlukan Microb, Bukan Antibiotik


Oleh pada 17 Jun 2017 kategori

 

kanak kanak bermain

Sebagai ibu bapa, adalah penting untuk memastikan persekitaran anak-anak kita terutamanya bagi anak yang masih kecil agar sentiasa bersih. Namun begitu, tahukah anda bahawa persekitaran yang ‘terlampau bersih’ sebenarnya tidak elok untuk sistem imunisasi kanak-kanak?

Benar.

Ibu bapa di barat terutamanya, gemar menggunakan sabun antibakteria, hand sanitizer dan seangkatan dengannya untuk yang bukan sahaja membunuh bakteria tetapi juga microb yang penting untuk membentuk sistem imunisasi kanak-kanak.

air pancut

Tanpa microb ini kanak-kanak tidak berupa meningkatkan sistem imunisasi badan mereka, seterusnya mendedahkan mereka kepada penyakit-penyakit kronik seperti asma. Perkara ini diakui oleh Marie-Clairie Arrieta, seorang pakar mikrobiologis dan salah seorang penulis buku Let Them Eat Dirt: Saving Our Children from an Oversanitized World.

Kajian di lab selama beberapa tahun juga menunjukkan bahawa microb sangat diperlukan pada peringkat awal pertumbuhan manusia (iaitu pada zaman kanak-kanak) untuk membentuk sistem imunisasi yang kuat. Pada peringkat awal kehidupan, badan kita tidak mempunyai sistem imunisasi yang kuat. Microb yang ada pada tubuh badan kita akan menghasilkan sejenis molekul yang akan berinteraksi dengan immune cell yang ada pada badan, seterusnya ‘melatih’ sel tersebut untuk menangkis ancaman daripada sel yang dihasilkan oleh microb tersebut.

Fakta in disokong juga oleh bukti epidemologikal mengapa kanak-kanak yang tinggal di ladang atau kawasan luar bandar kurang mendapat penyakit kronik seperti asma berbanding kanak-kanak yang tinggal di bandar. Ini berbeza dengan kehidupan kanak-kanak di bandar.

pantai 268

Kajian yang dilakukan juga mendapati peningkatan jumlah penghidap penyakit kronik seperti asma, obesiti dan alergik adalah selari dengan gaya hidup manusia kini yang ‘terlalu’ mementingkan kebersihan sehingga menghalang pendedahan anak-anak kepada microb yang penting untuk membina imunisasi badan mereka pada peringkat awal.

Jadi bagi ibu bapa, sekiranya anak-anak anda gemar bermain di luar, biarkan! Selain penting untuk melatih sensori dan motor pergerakan anak-anak, ianya juga penting untuk meningkatkan sistem imunisasi mereka.

Kredit: The Star

Buli Dan Bunuh Zulfarhan – Laptop Yang Dicuri Milik Kawan Perempuan Suspek Utama

image_pdf

Satu demi satu cerita yang dibongkar mengenai kes ini. Daripada identiti pelaku sehinggalah motif sebenar sehingga berlakunya kematian terhadap Zulfarhan Osman.

Umum sudah mengetahui antara motif berlakunya kes buli dan bunuh ialah bermula daripada komputer riba yang dikatakan dicuri oleh Zulfarhan. Tuduhan itu menjadi kukuh apabila salah seorang suspek telah berjumpa bomoh untuk mencari siapa yang mencuri komputer riba tersebut.

Kali ini, terbaru yang sedang diperkatakan di laman sosial twitter apabila seorang pengguna yang menimbulkan persoalan, komputer riba yang dicuri itu sebenarnya adalah milik siapa? Adakah milik salah seorang daripada suspek yang membuatkan mereka marah dan mendera Zulfarhan dengan teruk.

Jawapan yang diberi untuk soalan yang ditanya agak mengejutkan apabila pengguna laman twitter yang menggunakan nama Wani menyatakan komputer riba yang dicuri itu adalah milik seorang wanita yang dikatakan kawan kepada Hairi, suspek utama kes bunuh dan buli. Wani juga mengatakan bahawa perempuan itu kini dalam keadaan trauma kerana perasaan bersalah terhadap kematian arwah Zulfarhan.

“She even needs therapy sebab rasa bersalah sangat dekat Farhan padahal bukan salah dia”

sumber: twitter

Apabila ditanya sekali lagi, Wani  mengesahkan bahawa komputer riba itu milik seorang wanita.

Namun, hubungan wanita itu tidak dipastikan samada hanya sekadar kawan wanita ataupun teman wanita seperti sangkaan netizen.

Walaubagaimanapun. sejauh mana kebenaran cerita ini tidak dapat lagi dipastikan kerana ianya mungkin boleh jadi satu rumours yang dibawa dari satu mulut ke mulut. Artikel ini pula hanya sekadar perkongsian dan tidak mengiyakan atau menidakkan mengenai cerita yang diceritakan. Apa pun yang terjadi, biarlah yang selayaknya menentukan.

SUMBER : KISAH DUNIA

 

Nenek Mati Ditetak Cucu Sendiri

image_pdf

Nenek Mati Ditetak Cucu Sendiri! Bapa Mertua & Isteri Suspek Juga Cedera… Apa Nak Jadi Ni?

 

Mayat Wak Moh dibawa ke unit forensik Hospital Lipis untuk bedah siasat. Gambar kecil: Wak Moh a/p Bah Wek

Seorang wanita warga emas Orang Asli maut akibat ditetak cucunya di Kampung Pagar, Pos Lenjang, pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 9.00 pagi itu mangsa, Wak Moh a/p Bah Wek, 76, ditetak di bahagian belakang leher dengan menggunakan sebilah parang.

Turut cedera dalam kejadian itu ialah bapa mertua suspek, Bah Keloh Bah Kuyah, 56, yang ditetak di bahagian leher dan belakang badan serta isteri suspek, Rohini a/p Bak Keloh, 21, yang mengalami kesan lecur di bahagian muka disebabkan bara api.

Ketua Polis Daerah Lipis, Superintendan Azry Akmar Ayob berkata, mayat mangsa telah dibawa ke Hospital Lipis untuk bedah siasat sebelum dituntut ahli keluarga bagi urusan pengkebumian.

Menurutnya, kedua-dua mangsa yang cedera pula kini menerima rawatan di wad Hospital Lipis dan dilaporkan berada dalam keadaan stabil. – Sinar

Mood Rebuplik Festivel No 1 Paling Biadap Di ASIA – Saiful Nang

image_pdf

Mood Rebuplik Festivel No 1 Paling Biadap Di Malaysia – Saiful Nang

 
MOOD REPUBLIK FESTIVAL NO.1 PALING BIADAB DI MALAYSIA!
 
Tahun ini sekali lagi penganjur festival yang menggelarkan mereka yang terbaik dalam pasaran melakukan lagi sekali strategi baling duit mereka. Sebelum itu, cerita ini panjang lagi…dan baling duit ini hanya triggering factor sahaja. Sekali lagi, netizen meradang mengatakan itu tidak patut.
 
Sudah tahun ke 14 saya meniaga, saya belum pernah lagi terdesak menjalankan strategi pemasaran yang pada saya menghinakan diri dan juga yang lain.
 
Anjing lapar kalau minta makan kemudian kita baling makanan pada anjing tu pun dia pandai marah dan gigit kita. Ini pula orang. Nak bagi, kan elok beradab bukan nak bagi habis semua dilempar.
 
Apa yang saya nak tulis di sini, pada hujung tahun lalu saya dah suarakan hasrat nak menegur face to face, namun CEO hanya menghantar bodyguard sahaja. Ditulis secara tertutup namun tiada kesan dan masih berterusan. Hari ini, saya fikir, elok masyarakat juga tahu apa yang saya tak berjaya nak sampaikan kepada CEO MR secara tertutup.
 
Saya komen isu baling duit dahulu. Kalau orang jawa dia pantang betul rezeki dibaling-baling, dipijak-pijak walaupun kadang-kadang orang Jawa juga yang baling ambo-ambo masa ada wedding. Budaya ni kena berhentikan. Hari ini budaya main berebut ambo-ambo dari kecil lagi, nanti besar nak masuk lorong tol orang potong queue kerana semua berebut-rebut taknak bagi orang lain masuk, kita pula marah. SEdangkan kita dah ajar mereka untuk jadi manusia perebut dari kecil lagi. Nanti makcik-makcik yang suami kena rebut dengan anak dara dan janda muda tak puas hati juga.
 
Sama juga isu baling duit, pada saya ia “kuwalat” orang Jawa kata. Dalam bahasa Melayu dipanggil “Biadab”. Trick marketing sahaja semua tu. Kalau dikatakan 50,000 duit turun dari langit, tak ada siapapun audit dan kira betulkah yang dibaling itu betul jumlahnya. Makcik-makcik, anak-anak gadis, berasak bergesel dengan bujangan dan suami-suami orang hingga terselak tudung, terselak kain, terlucut bra semua gara-gara nak tangkap wang kertas yang jatuh.
 
Pertama, tukang rebut tu sila lihat harga diri sendiri ada di mana hari itu? Kerana ada golongan macam kamulah, CEO dan juaknya tiap-tiap tahun buat trick sama. Yang baling tu dah tentulah moralnya rendah. Dan memang mereka suka nak diviralkan cerita itupun dan itu juga salah satu teknik marketing. Saya ni menulis artikel inipun untuk “membantu” marketing mereka juga.
 
MOOD REPUBLIK tahun ini kami tidak sertai lagi. Sebagai peniaga tidak, pelawat juga tidak. Cuma kebetulan minggu sudah terpaksa memenuhi undangan berbuka puasa bersama Majlis Profesor Negara dan menjengah jugalah kawan-kawan yang baru nak mencuba MR ini. Rakan-rakan lama yang berniaga bersama tahun sebelumnya, sudah tak banyak nampak dalam senarai. Jenama-jenama besar juga sudah tidak kelihatan kecuali satu dua sahaja yang tinggal.
 
Keangkuhan CEO-nya punca kami tarik diri. Mereka terkenal dengan buat expo macam konsert. Didie Alias akan dibayar untuk menceceh sepanjang festival dan artis-artis ditabur dengan booth-booth percuma asalkan nak masuk. Jenama besar yang telah withdraw dipujuk kembali untuk masuk dengan tawaran percuma pelbagai juga, akhirnya yang membayar kos premium setiap booth ialah usahawan-usahawan baru nak up. Mendengar cerita-cerita power dalam preview usahawan MR, memang siapapun tak teruja. Baru dilambung pakej khusus untuk 50 orang, tak sampai 30 saat habis sold-out seperti piranha memakan ayam. Sekejap sahaja dah tinggal tulang. Rupanya, sebahagian besar yang dilihat berlari ke pentas merebut adalah orang yang tak dikenali dalam industri. Last-last baru tahu, itu semua telah diarahkan untuk berebut konon-konon macam laku sangat.
 
Berbalik kenapa kami withdraw, mudah sahaja. Kami membuat cadangan kepada CEO memandangkan event ini HAVOC dengan penggunaan Didie Alias dan havoc maker yang lain, disarankan supaya menggunakan lebih banyak speaker kecil yang di letak merata berbanding hanya beberapa speaker besar yang diletakkan di setiap penjuru. Jika diletak serata speaker kecil tetapi banyak, orang tak lah rasa bingit dan bunyinya pun sedap. Tapi bila dia letak di penjuru tepi dan nak bagi orang tengah dewan rasa kuat, orang depan speaker yang jadi azab sampai 3 hari kena jerit nak bercakap dengan customer. Sampaikan abg aji punya salesgirl yan ayu bertudung labuh dah macam singa mengaum bercakap dengan pelanggan.
 
Namun, cadangan itu ditolak mentah-mentah. Kami nak jumpa CEO, dihantarnya bodyguard pula. Akhirnya, persatuan sementara BOOTH DEPAN SPEAKER bersetuju untuk unplugged speaker itu setelah rayuan menurunkan volume gagal, lalu dihantarkan kepada kami penyangak MOOD REPUBLIK yang bahasanya
 

“BAYAR GANTI RUGI KAMI, ATAU KEMAS BARANG SEKARANG DAN BERAMBUS”.

 
Lalu kami jawab 

“Bayar dahulu gantirugi booth depan speaker yang tak ada sales dan semua orang lalu sini tutup telinga”. 

Lalu dengan machonya bodyguard itu berkata

 “Jangan sampai CEO turun”

 
(macam ada aku takut)
 
Tapi sampai habis event, CEO tak berani lalu depan booth depan speaker. Kesian dia, ajak jumpa tak mahu tapi hantar bodyguard pulak.
 
Di situ saya nampak, MR ialah sebuah Festival PROPA LEBIH. Kepada usahawan sekalian, anda kena cari group whatsap usahawan MR dan di situ anda tahu cerita sebenar, berapa ramai yang jualannya sampai 7 digit seperti yang digembar gemburkan oleh CEO dan COO. Nama yang digambarkan jualan sampai juta-juta itupun, jualannya nak melepasi 5 digit kena struggle.
 
CEO bajet tuhan juga ialah orang yang berani menengking pengunjung menggunakan pembesar suara dan didengari seluruh dewan makian hamunan sentap tak bertamadun. Kau siapa?
Usahawan kecil yang baru nak up, rasanya elok sewa booth di Kompleks PKNS sewa RM800 selama 10 hari dari sewa sampai RM6000 satu booth di MR. Honestly, tak berbaloi. Ok, untuk company saya, memang kita tak ada masalah dalam jualan. Dia letak kita depan speaker, kita pasang speaker sendiri lawan. Tapi nanti ada gangster dia datang “Speaker sendiri tidak dibenarkan”.
Percayalah usahawan semua, MR hanya indah khabar dari rupa sahaja. Kalau jenis peniaga pasar malam, memang sangat sesuai masuk MR kerana crowd yg datang kebanyakan expect buy 1 free 8 kind of customers. Dah diskaun dari RM sejuta jadi RM80 boleh minta lagi kurang jadi 80 sen.
 
Semasa menghadiri buka puasa di PWTC beberapa hari lepas, sempat menjengah dan benar-benar terasa tahun ini, MR Rayafest mereka sangat hambar dan traffic boleh saya katakan menyusut hampir 50% (tapi CEO pasti akan kata, traffic 5 juta orang kan). Pergi sendiri, lihat sendiri.
 
Saya pernah mesej kepada guru kepada kedua-dua anak muda CEO dan COO ini semasa mereka menjalankan preview usahawan 2 tahun yang lalu. Saya mesej beliau
 
“Anak murid you, dasyat…I am proud with what you have taught them bro”.
 
Tetapi hingga hari ini, saya masih tidak sampai hati nak menulis kepada sifu mereka itu “Your anak murid is superior egoistic, arrogant and snobbish and need to overhaul their attitude”. But I know, that sifu is reading this article.
 
Sehingga hari ini, tiada satu permohonan maaf dari mereka apabila peniaga MR lebih 80% komplen tahun lalu kerana traffic yang mereka bawa masuk ialah traffic pasar malam dan usahawan yang mereka bawa masuk ialah jenama premium. Akhirnya yang dijawab ialah dengan 1 surat panjang lebar “DARI CEO” yang jika saya boleh ringkaskan bunyinya ialah…
 
“Jangan komplen tak buat untung kalau orang lain kebanyakannya buat untung, gunakan strategi marketing masing-masing…MR dah bawa traffic, dan bergantung kepada koranglah pandai-pandai nak hidup”.
 
Dalam dewan itu juga, surat itu banyak dibuang peniaga atas lantai menjadi tempat pijak orang yang lalu lalang. Tahun lepas, semasa MR Rayafest di PWTC, Bangi Sentral pada hujung minggu agak lengang dari biasa. Tetapi pada tahun ini, semasa MR berjalan, Bangi Sentral sesak luarbiasa.
 
MENGAPA?
 
Peniaga-peniaga Bangi Sentral yang terkenal dengan butik-butik premium KEBANYAKANNYA SUDAH TIDAK LAGI MENYERTAI MR. Kepada usahawan yang baru nak up, atau usahawan yang beli pukal jubah dari Vietnam main harga timbang kati lepas tu nak jual dengan harga RM100 dapat 3 helai, silakan ke MR. Untuk premium, datang sahaja ke butik jenama itu sendiri.
 
MR sudah hilang taring apabila peniaga dan pengunjung adalah orang yang tidak match. Peniaga premium tetapi crowd pasar malam akhirnya crowd balik cuma beli makanan sahaja, dan peniaga tak boleh nak berjual. Tapi semua ini tidak ada masalah jika CEO dan COO-nya tidak angkuh dan boleh dibawa berbincang.
 
Apakah jenis manusia yang kita mohon baik-baik nak berbincang dihantarkan kepada kita bodyguard dan gangster?
Kepada peniaga yang terasa MR booth ni hebat sangat, jangan terpedaya sangat dengan marketing. Kalau tahun lepas, viral bila ada peniaga kononnya datang nak bayar booth masa hari event tapi penganjur kata sudah penuh dan peniaga yang kecewa siap baling duit lagi. Viral lah kemudian video itu sedangkan mesej besarnya ialah nak bagitahu
 
“Wehhh…MR punya booth gila babi hot, ramai orang melepas…ko lambat, ko melepas”.
 
Sedangkan, itu semua hanya lakonan yang kurang menjadi. Sama macam King Coco berebut tempat dengan ntah mamat mana di sebuah restoran. Nak diiklankan restoran tu, tapi buatlah kes berebut tu.
 
Kepada pengunjung yang terasa kena tahan depan pintu masuk, nak patah balik tak boleh. Nak ke depan, security kata “Kami tutup sekejap dan akan buka sebentar lagi, sila tunggu” sampailah orang berkumpul ramai dari pintu masuk dewan hingga ke jambatan dari main building PWTC ke seberang sungai…. BARULAH CEO BUKA PINTU DAN ORANG MENYERBU seolah-olah macam setiap masa orang havoc menyerbu, membeli belah macam petik daun teh. Itu semua dirakam dan semua itu ada tricknya.
 
Janganlah rasa hebat sangat MR ini sampai orang berebut. Bagi jenama-jenama besar, MR tidak lain hanyalah tempat untuk FLUSH OLD STOCK dan bukan tempat buat duit sangat pun. Dari stock memenuhi store dan menyemak tunggu dimakan lipas, baik flush stock di MR.
 
Bermula dari baling duit, marketing menipu dengan lakonan, penggunaan “army” (orang yg dibayar utk berebut) semasa penjualan booth, menangani pandangan pelanggan dengan cara gangster, CEO yang arrogant, tahan orang dipintu sampai ramai macam empangan nak pecah sampai orang tua-tua pun ada sampai nak pengsan-pengsan kena hold traffic semata-mata nak bagi nampak MR POWER RAMAI ORANG DATANG! dan banyak lagi membuatkan MR BERJAYA MENJADI FESTIVAL PALING BIADAB NOMBOR 1 ASIA.
 
Saya tak mahu doakan MR lingkup, tapi saya mahu doakan anak muda ini lebih berhemah dan menghormati orang lain. Saya menulis apa yang anda baca hari ini pada hujung tahun lalu secara tertutup, tetapi hingga ke hari ini tiada lagi perubahan dan keangkuhan bertambah dan mereka tidak pernah meminta maaf walaupun saya edarkan surat itu secara tertutup setelah percubaan berjumpa CEO hanya berakhir dengan berjumpa bodyguard sahaja. Tak payahlah nanti nasihatkan saya lagi, kenapa tak jumpa sahaja cakap face to face (dah, tak berjaya) ataupun kenapa tak tulis secara tertutup (sudah). Dan ini memang jalan terakhir.
 
Hari ini, saya seorang usahawan yang tak ada propa-propa lebih. Saya percaya dengan Words of Mouth is still the best marketing on earth. Setelah 14 tahun berniaga dengan lebih kurang 15 jenis perniagaan dengan berpuluh salesman nak jual gelaran datukship dan mungkin haters yang agak ramai…saya masih lagi tidak memerlukan bodyguard dan bebas berjalan ke mana-mana sahaja tanpa perlu rasa takut.
 
Kita mahu CEO ini berubah, kita bukan mahu anak muda ini lingkup. Tapi CEO ini perlu tahu, keangkuhan itu bukan karakter yang membuatkan mereka boleh kekal lama menjadi “NOMBOR 1” (seperti yang mereka katakan). Saya bukan artis yg dapat booth free, dan mungkin sebab itu CEO susah nak entertain org macam saya nak berunding. Kerana dia ingat, atau mungkin sangka….apa sahaja saiful nang boleh buat? Kan?
 
Sekian
 
SAIFUL NANG
Bekas Usahawan MR
 
*Seruan kepada usahawan MR dan pengunjung yang lain. Dipersilakan menambah point di bahagian komen.

Gadis 17 Tahun Dipukul Mati Dengan Kayu Baseball Dalam Perjalanan Ke Masjid

image_pdf

 

 

Tragedi yang memilukan ini berlaku pada komuniti masjid yang terletak di Virginia, Amerika. Laporan portal Washington Post memberitahu salah seorang jemaah remaja berumur 17 tahun di bunuh kejam ketika beliau dalam perjalanan untuk ke masjid.

Gadis malang yang bernama Nabra itu di katakan bersama rakannya dalam satu perjalanan namun di ganggu oleh seorang lelaki yang tidak di kenali.Rakan-rakan yang lain sempat melarikan diri namun tidak bagi Nabra.Tidak di sangka kelibat Nabra selepas itu tidak di lihat selepas insiden di ganggu lelaki yang bernama Darwin Manitez pada hari sebelumnya.

Rakan-rakan yang lain telah membuat laporan pada komuniti bahawa mereka di ganggu oleh seorang lelaki yang tidak di kenali namun sempat melarikan diri kecuali Nabra yang tertinggal di belakang. Keesokan harinya,polis membuat carian dan menemui mayat Nabra di dalam sebuah kolam bersama dengan kayu besbol yang di katakan menjadi senjata untuk membunuh mangsa dengan cara memukulnya sampai mati.

Menurut laporan pihak polis juga,motif pembunuhan itu ada kemungkinan atas faktor kebencian. Netizen dan jemaah komuniti masjid berkenaan sangat marah dan sedih atas apa yang menimpa rakan usrah mereka itu. Mereka juga mahukan keadilan di tegakkan atas kematian Nabra.

SUMBER: KISAH DUNIA

Muat Naik Status Di Facebook Dan Menggantung Diri Hingga Mati Kerana Kecewa

image_pdf

Kerana Kecewa Seorang Lelaki Memuat Naik Status Di Facebook Dan Menggantung Diri Hingga Mati

 

Seorang lelaki dilaporkan membunuh diri setelah menggantung dirinya sendiri dan meninggalkan satu nota di Felda Bukit Kuantan, Panching, Pahang, semalam.

Lelaki berkenaan yang dikenali sebagai Amirul Ismad, 22 tahun, dikatakan telah memuat naik beberapa status sebelum kejadian itu di laman sosial Facebook. Status-status berkenaan telah membuktikan bahawa beliau telah mengalami kemurungan.

Amirul Ismad dipercayai telah membunuh diri kerana putus cinta dan juga kehilangan orang yang disayanginya.

Menurut seorang netizen yang dipercayai rakan Facebook mangsa turut mengakui bahawa beliau ada bersembang dengan Amirul berkaitan dengan status yang ditulis Amirul apabila semua status Amirul seolah-olah menunjukkan Amirul ingin mati.

Walau bagaimanapun, agak mengecewakan apabila sekumpulan netizen menyalahkan ahli keluarga Amirul kerana Amirul dikatakan menghadapi tekanan yang hebat. Namun, beberapa ketika selepas itu, seorang wanita yang dipercayai kakak kepada mangsa memohon agar netizen tidak membuat sebarang komen negatif terhadap mangsa memandangkan mangsa baru sahaja meninggal dunia.

Segelintir netizen turut menyampaikan rasa sedih mereka di atas kejadian yang amat menyayat hati ini berlaku terhadap Amirul Ismad, malah mereka turut mengatakan luahan hati Amirul di Facebook dikatakan tiada siapa pun yang mempedulikannya yang mendorong Amirul bertindak sedemikian.

Lagi Video Pelajar Sekolah Bergaduh Tersebar Di Laman Sosial

image_pdf

 

VIDEO pergaduhan membabitkan dua remaja dipercayai pelajar sekolah menengah yang didakwa berlaku di Mantin Negeri Sembilan kini tersebar di Facebook.

 
 


Selasa, 20 Jun 2017 4:39 PM
 

POLIS akan menyiasat rakaman video pergaduhan dua pelajar lelaki yang didakwa berlaku di sekolah menengah di Mantin, Nilai, yang tular di Facebook, sejak semalam.

Ketua Polis Daerah Nilai Superintendan Zaldino Zaludin, berkata pihaknya tidak menerima laporan mengenai kejadian itu.

Bagaimanapun, katanya, siasatan lanjut akan dijalankan termasuk mengenal pasti kesahihan dakwaan kejadian itu.

“Polis akan berhubung dengan pihak sekolah untuk mengetahui kesahihan dan mendapatkan identiti pelajar terbabit,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Rakaman video berdurasi satu minit 15 saat itu menunjukkan dua remaja lelaki bergaduh manakala kira-kira 10 pelajar berpakaian seragam sekolah bersorak menyaksikan pergaduhan itu.

Hmetro: Selasa, 20 Jun 2017 @ 2:15 PM
 

Kena kutuk dalam Facebook punca dua pelajar sekolah bertumbuk

 
20/06/2017 5:29pm

Lokasi di mana dua pelajar SMK Mantin bertumbuk (gambar kecil).

NILAI – Polis mengenal pasti satu rakaman video pergaduhan membabitkan dua remaja lelaki yang tular di media sosial sejak semalam melibatkan dua pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Mantin di sini.

Ketua Polis Daerah Nilai, Superintendan Zaldino Zaludin berkata, pergaduhan itu berpunca daripada rasa tidak puas hati kedua-dua remaja terbabit kerana terlebih dahulu saling memperli dan mengutuk di laman Facebook.

“Pergaduhan ini melibatkan seorang pelajar tingkatan lima dengan seorang pelajar tingkatan empat di sekolah berkenaan. Punca pergaduhan kerana saling memperli dan mengutuk di Facebook Live.

“Pelajar tingkatan empat itu dipercayai mengutuk pelajar tingkatan lima menyebabkan mereka bersemuka. Pelajar tingkatan lima menyahut cabaran untuk bertumbuk di luar sekolah,” katanya kepada pemberita hari ini.

Rakaman video berdurasi satu minit 26 saat yang tular sejak semalam itu menunjukkan dua remaja lelaki bergaduh, manakala kira-kira 10 pelajar berpakaian seragam sekolah bersorak menyaksikan pergaduhan itu.

Zaldino berkata, pergaduhan itu dipercayai berlaku kira-kira pukul 1 tengahari di sebuah taman permainan yang terletak kira-kira 100 meter dari SMK Mantin pada 16 Jun lalu.

Menurut beliau, ibu bapa kedua-dua pelajar terbabit telah mengetahui tentang kejadian tersebut, namun tidak mahu ia diperbesarkan.

“Tiada laporan rasmi dibuat oleh mana-mana pihak mengenai kes itu setakat ini. Polis bagaimanapun akan melakukan siasatan,” katanya.

Sumber Artikel : Kosmo
 

Imam selamatkan penyerang daripada dibelasah [VIDEO]

image_pdf
 
 
Agensi
 

JIKA bukan kerana imam dan sekumpulan ahli jawatankuasa masjid Muslim Welfare House di utara London melindungi Darren Osborne yang merempuh jemaah pulang dari Terawih Sabtu lalu, lelaki itu mungkin cedera parah dibelasah orang ramai.

Mohammed Mahmoud, 30, yang tiba di tempat kejadian beberapa minit selepas lelaki itu merempuh orang ramai dengan van, menjerit: ‘Jangan sesiapa sentuh dia’; sambil melindungi Darren dengan bantuan berapa orang lagi.

Darren sudah ditarik keluar dari van dan ketika itu, sedang ditekan ke tanah oleh tiga lelaki, dikelilingi ramai lagi.

“Kami berjaya meredakan kemarahan orang ramai yang mahu bertindak ikut undang-undang sendiri.

“Ketika kami tiba, orang semakin ramai dan mereka cuba memukulnya, sama ada menendang atau menumbuk.

“Dengan rahmat Tuhan kami berjaya mengelilinginya dan melindungi lelaki itu daripada diapa-apakan.

“Kami halang serangan dan asakan dari semua arah,” katanya kepada BBC.

Menurut Mohammed , penyerang itu kelihatan tenang dan dia kendengaran berkata: ‘saya laksanakan tugas saya’.

Menurutnya, mereka menahan sebuah van polis yang melalui tempat kejadian dan menceritakan apa yang berlaku kepada polis.

“Kami berkata: Dia (Darren) sudah ditahan, dia langgar orang dengan van. Orang ramai cuba membelasahnya dan jika anda tidak menahannya, dia mungkin cedera teruk.

“Kami menolak orang ramai sehingga lelaki itu selamat masuk ke dalam van polis,” katanya.

Orang ramai memberkas penyerang sebelum diserahkan kepada polis.

Polis mengesahkan 10 cedera dalam kejadian itu, seorang meninggal dunia dan seorang koma di hospital.

Menurut saksi, dua mangsa diseret di bawah van dan seorang daripada mereka berkemungkinan lumpuh.

Saksi, Rashid Hassan, 47, memberitahu Daily Mail, dia nampak penyerang itu ketika mahu membantu mangsa yang cedera.

“Dia menjerit ‘saya mahu bunuh orang Islam’. Dia kelihatan agresif, berpeluh menjerit.

“Dia cuba lari namun berjaya dikejar empat atau lima lelaki yang kemudian menekannya ke tanah,” katanya.

Adam Kadar, 40, berkata dia dan orang lain memberi air kepada penyerang itu.

“Kami cuba menyelamatkannya dan menenangkan diri tapi dia melawan kami, menggigit dan bertindak agresif.

“Kami cuba menyelamatkannya daripada orang ramai yang marah. Islam tidak mengajar umatnya membunuh orang lain, jadi kami perlu selamatkan dia,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 20 Jun 2017 @ 5:53 PM

7 DARI 38 PEROGOL DIJATUH HUKUM, APA CERITA YANG LAIN

image_pdf
 
 

TUJUH lelaki termasuk seorang remaja berusia 17 tahun dipenjara antara 18 hingga 22 tahun dan dikenakan enam hingga 16 sebatan di Mahkamah Sesyen Kota Bharu selepas didapati bersalah terhadap tuduhan merogol dua gadis berusia 17 dan 15 tahun secara beramai-ramai di Ketereh, Kota Bharu, tiga tahun lalu.

Hakim Adli Ab Ghalib membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah di akhir kes pembelaan.

Muhmed Azroel Hassan, 26, Mohamad Faiz Azahan, 24, dan Che Azuan Che Hassan, 32, masing-masing dipenjara 22 tahun dan 16 sebatan manakala dua lagi tertuduh, Eris Che Azmi, 21, Che Muhamad Farhan Isyrif Che Mat, 21, masing-masing dipenjara 22 tahun dan lapan sebatan.

Dua lagi tertuduh Muhamad Adib Che Harun, 20, dan seorang remaja bawah umur berusia 17 tahun masing-masing dipenjara 18 tahun dan enam sebatan.

Mengikut pertuduhan, enam tertuduh didakwa merogol dua mangsa yang ketika itu berusia 17 dan 15 tahun dengan kehadiran orang lain di sebuah rumah kosong di Kampung Hutan Pasir, Ketereh, antara 7.30 dan 11 malam, 20 Mei 2014.

Muhmed Azroel, Mohamad Faiz dan Che Azuan didakwa merogol kedua-dua mangsa manakala Eris, Che Muhamad Farhan Isyrif dan remaja bawah umur itu didakwa merogol mangsa yang berusia 17 tahun.

Semua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376(2)(c) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan boleh dikenakan sebat, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, Muhamad Adib didakwa merogol mangsa sama berusia 15 tahun di satu lagi lokasi lain di sebuah rumah tidak bernombor di kampung sama antara 2 hingga 3.30 pagi, 21 Mei 2014.

Kesalahan didakwa mengikut Seksyen 376(1) kanun sama yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara 20 tahun dan hendaklah dikenakan sebat, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Siti Hajar Alias manakala semua tertuduh diwakili peguam Zuhaidie Akmal Hasan Basri, Mohd Zubairi Salleh dan Nik Nazhriq Nik Nazman.

Harian Metro sebelum ini melaporkan seorang remaja berusia 15 tahun dan rakannya mendakwa menjadi mangsa rogol dalam kejadian 7.30 malam pada 20 Mei 2014.

Sebelum kejadian, mangsa berusia 15 tahun itu dikatakan menerima panggilan telefon daripada rakan perempuan yang mendakwa berada di Ketereh dan meminta mangsa membantu membawanya pulang ke rumah.

Pelajar itu mendapatkan bantuan seorang rakan lelaki yang mempunyai motosikal untuk mengambilnya sebelum menjemput rakannya di Ketereh.

HMetro: Selasa, 20 Jun 2017 @ 2:00 PM

JEJAK ASNAF PROJEK PELANGI RAYA – LIVE PART 2

image_pdf

Akademi Insan Prihatin was live.

JEJAK ASNAF PROJEK PELANGI RAYA – LIVE PART 2

JEJAK ASNAF PROJEK PELANGI RAYA – LIVE PART 2Sedang berlangsung program serahan sumbangan besar besaran berupa baju raya dan pelbagai makanan seperti beras, roti, bihun dan sebagainya melalui PROJEK PELANGI di PPRT Lembah Subang.Inilah kemuncak program 'jejak asnaf' yang dilakukan anak-anak RPWP melalui PROJEK PELANGI. Tidak siapa menyangka ada ratusan, malah ribuan asnaf pelbagai katagori seperti anak yatim, miskin bandar, warga emas, ibu tunggal yang sangat kesempitan hidupnya. Dalam keghairahan umat Islam bersedekah di bulan Ramadhan pun mereka tidak berpeluang mendapat tempiasnya kerana kesukaran hidup mereka tidak diketahui umum. Ramai di kalangan mereka lebih susah dan dhaif dari anak yatim di rumah-rumah kebajikan yang ada kerana mereka menghadapinya bersendirian.Tiada mock-up cek, tiada pemberita mahupun TV, tiada majlis perasmian mahupun jamu jamuan, jauh sekali 'menyelitkan' ceramah politik dalam program ini. Tiada pilih kasih yang didorong oleh dengki atau irihati. Segalanya kami lakukan semata-mata demi mencari redha Ilahi. Ini kerana selain dari bantuan JK masjid, proses menjejak asnaf ini juga dilakukan dan disaring sendiri oleh wakil asnaf setempat yang kami lantik.Sesungguhnya program ini benar-benar mampu mendidik anak-anak, juga murobbiah dan murobbi RPWP, serta semua badan korporat dan segenap lapisan masyarakat akan erti kesusahan hidup yang dideritai oleh golongan terpencil dan terpinggir ini.Semuga kami dapat istiqomah membantu mereka. Semuga sedikit usaha dan amal kita ini diberkati Allah hendaknya. Amiin.WARGA PRIHATIN PROJEK PELANGIAIPWERDA & SARCWarga Rpwp

Posted by Akademi Insan Prihatin on 19hb Jun 2017

Published by Akhmal Asyraf · 2 hrs ·

JEJAK ASNAF PROJEK PELANGI RAYA – LIVE PART 2

Sedang berlangsung program serahan sumbangan besar besaran berupa baju raya dan pelbagai makanan seperti beras, roti, bihun dan sebagainya melalui PROJEK PELANGI di PPRT Lembah Subang.

Inilah kemuncak program ‘jejak asnaf’ yang dilakukan anak-anak RPWP melalui PROJEK PELANGI. Tidak siapa menyangka ada ratusan, malah ribuan asnaf pelbagai katagori seperti anak yatim, miskin bandar, warga emas, ibu tunggal yang sangat kesempitan hidupnya.

Dalam keghairahan umat Islam bersedekah di bulan Ramadhan pun mereka tidak berpeluang mendapat tempiasnya kerana kesukaran hidup mereka tidak diketahui umum. Ramai di kalangan mereka lebih susah dan dhaif dari anak yatim di rumah-rumah kebajikan yang ada kerana mereka menghadapinya bersendirian.

Tiada mock-up cek, tiada pemberita mahupun TV, tiada majlis perasmian mahupun jamu jamuan, jauh sekali ‘menyelitkan’ ceramah politik dalam program ini. Tiada pilih kasih yang didorong oleh dengki atau irihati. Segalanya kami lakukan semata-mata demi mencari redha Ilahi. Ini kerana selain dari bantuan JK masjid, proses menjejak asnaf ini juga dilakukan dan disaring sendiri oleh wakil asnaf setempat yang kami lantik.

Sesungguhnya program ini benar-benar mampu mendidik anak-anak, juga murobbiah dan murobbi RPWP, serta semua badan korporat dan segenap lapisan masyarakat akan erti kesusahan hidup yang dideritai oleh golongan terpencil dan terpinggir ini.

Semuga kami dapat istiqomah membantu mereka. Semuga sedikit usaha dan amal kita ini diberkati Allah hendaknya. Amiin.

WARGA PRIHATIN
PROJEK PELANGI
AIP
WERDA & SARC
Warga Rpwp

Larangan Solat Ketika Haid Satu Penindasan – Imam Wanita

image_pdf
By Wartawan Menara – June 18, 2017
 
Tiergarten, Berlin: Masjid Ibn Rushd-Goethe merupakan rumah ibadah Islam liberal terbaru di Berlin. Menurut pemimpin kepada 7 pengasas masjid itu, Seyran Ates, masjid ini mengundang semua orang termasuk shiah, sunni, alawi, sufi termasuk golongan LGBT.
 
Kredit gambar, EPA

Tidak perlu menutup aurat dan wanita boleh duduk bersebelahan jemaah lelaki. Masjid ini adalah buah fikiran imam wanita kelahiran Turki, Seyran Ates.
 
Selain daripada menjadi masjid liberal yang pertama, masjid ini juga telah mengharamkam pemakaian purdah di dalam masjid. Menurut Seyran Ates, “Ini adalah atas sebab keselamatan dan juga kami percaya bahawa purdah bukan sebahagian dari agama, akan tetapi merupakan penyataan politik.”
 
Seyran Ates mendakwa beliau mengelakkan diri dari masjid selama ini kerana perasaan diskriminasi di mana beliau tidak dapat solat bersama-sama jemaah lelaki serta perlu menunaikan solat di tempat buruk yang dikhaskan untuk wanita.
 
“Saya rasa didiskriminasi di dalam masjid-masjid di Berlin dan seluruh Jerman kerana tiada solat bersebelahan (lelaki dan wanita), kerana perempuan terpaksa pergi ke bilik yang buruk,” kata Seyran Ates.
 
Masjid yang dibina di tingkat tiga Gereja St. John di Berlin telah memulakan operasi pada Jumaat 16 Jun ini lengkap dengan perlindungan keselamatan daripada pihak polis, membolehkan wanita menjadi imam dan solat bersebelahan dengan lelaki.
 
 
Gereja St. John, Berlin yang menempatkan Masjid Ibn Rushd-Goethe. Kredit Gambar, dw.com
 
Solat Jumaat yang telah diadakan pada julung kalinya dimulakan dengan laungan azan oleh bilal Zuriani binti Tan Sri Abdul Khalid Awang Osman yang juga merupakan kadi untuk nikah pasangan sejenis dan perkahwinan campuran agama. Beliau yang juga merupakan Presiden Muslim For Progressive Values (MPV-USA), turut mempunyai cabang NGO tersebut di Malaysia yang dibentuk atas nama Komuniti Muslim Universal (KMU).
 
Solat Jumaat ini telah menyaksikan dua orang imam, seorang lelaki Abdel-Hakim Ourghi dan seorang imam wanita bernama Elham Manea. Para jemaah juga tidak dipisahkan antara lelaki dan perempuan malahan jemaah perempuan yang duduk bersama lelaki tidak menutup aurat sama sekali.
 
Dua orang sedang mengimamkan solat pada masa yang sama. Kredit gambar, EPA
 
Elham Manea yang merupakan seorang feminis mendakwa bahawa larangan solat untuk perempuan ketika haid itu adalah simbol ketidaksempurnaan perempuan berbanding lelaki.
 
“Perempuan disuruh untuk solat berasingan dengan lelaki dan menutup rambut ketika solat…dan untuk berhenti solat sewaktu datang darah haid… Kesemua larangan ini diletakkan ke atas perempuan kerana ianya cerminan kepercayaan sosial bahawa perempuan tidak lengkap dan tidak sesempurna lelaki dan tanpa syak lagi tidak berada pada tahap yang sama seperti lelaki,” tegas Elham Manea.
 
Kewujudan masjid ini ditentang hebat oleh pertubuhan-pertubuhan Islam di serata Jerman.

Rumah Asnaf & Anak Yatim | Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Akhlak | Kajian Pembangunan Tamadun Islam Moden