Category Archives: Ekonomi

image_pdf

HUTANG PENYEBAB ISLAM KEHILANGAN UTHMANIAH, PALESTINE DAN AL-AZHAR. KENALI DAJJAL MELALUI SURAH AL-KAHFI – JANGAN SAMPAI SEJARAH INI BERULANG DI ‘SINI’

JIKA TIDAK DARI ALLAH PASTI BANYAK KONFLIK

Mood Rebuplik Festivel No 1 Paling Biadap Di ASIA – Saiful Nang

Mood Rebuplik Festivel No 1 Paling Biadap Di Malaysia – Saiful Nang

 
MOOD REPUBLIK FESTIVAL NO.1 PALING BIADAB DI MALAYSIA!
 
Tahun ini sekali lagi penganjur festival yang menggelarkan mereka yang terbaik dalam pasaran melakukan lagi sekali strategi baling duit mereka. Sebelum itu, cerita ini panjang lagi…dan baling duit ini hanya triggering factor sahaja. Sekali lagi, netizen meradang mengatakan itu tidak patut.
 
Sudah tahun ke 14 saya meniaga, saya belum pernah lagi terdesak menjalankan strategi pemasaran yang pada saya menghinakan diri dan juga yang lain.
 
Anjing lapar kalau minta makan kemudian kita baling makanan pada anjing tu pun dia pandai marah dan gigit kita. Ini pula orang. Nak bagi, kan elok beradab bukan nak bagi habis semua dilempar.
 
Apa yang saya nak tulis di sini, pada hujung tahun lalu saya dah suarakan hasrat nak menegur face to face, namun CEO hanya menghantar bodyguard sahaja. Ditulis secara tertutup namun tiada kesan dan masih berterusan. Hari ini, saya fikir, elok masyarakat juga tahu apa yang saya tak berjaya nak sampaikan kepada CEO MR secara tertutup.
 
Saya komen isu baling duit dahulu. Kalau orang jawa dia pantang betul rezeki dibaling-baling, dipijak-pijak walaupun kadang-kadang orang Jawa juga yang baling ambo-ambo masa ada wedding. Budaya ni kena berhentikan. Hari ini budaya main berebut ambo-ambo dari kecil lagi, nanti besar nak masuk lorong tol orang potong queue kerana semua berebut-rebut taknak bagi orang lain masuk, kita pula marah. SEdangkan kita dah ajar mereka untuk jadi manusia perebut dari kecil lagi. Nanti makcik-makcik yang suami kena rebut dengan anak dara dan janda muda tak puas hati juga.
 
Sama juga isu baling duit, pada saya ia “kuwalat” orang Jawa kata. Dalam bahasa Melayu dipanggil “Biadab”. Trick marketing sahaja semua tu. Kalau dikatakan 50,000 duit turun dari langit, tak ada siapapun audit dan kira betulkah yang dibaling itu betul jumlahnya. Makcik-makcik, anak-anak gadis, berasak bergesel dengan bujangan dan suami-suami orang hingga terselak tudung, terselak kain, terlucut bra semua gara-gara nak tangkap wang kertas yang jatuh.
 
Pertama, tukang rebut tu sila lihat harga diri sendiri ada di mana hari itu? Kerana ada golongan macam kamulah, CEO dan juaknya tiap-tiap tahun buat trick sama. Yang baling tu dah tentulah moralnya rendah. Dan memang mereka suka nak diviralkan cerita itupun dan itu juga salah satu teknik marketing. Saya ni menulis artikel inipun untuk “membantu” marketing mereka juga.
 
MOOD REPUBLIK tahun ini kami tidak sertai lagi. Sebagai peniaga tidak, pelawat juga tidak. Cuma kebetulan minggu sudah terpaksa memenuhi undangan berbuka puasa bersama Majlis Profesor Negara dan menjengah jugalah kawan-kawan yang baru nak mencuba MR ini. Rakan-rakan lama yang berniaga bersama tahun sebelumnya, sudah tak banyak nampak dalam senarai. Jenama-jenama besar juga sudah tidak kelihatan kecuali satu dua sahaja yang tinggal.
 
Keangkuhan CEO-nya punca kami tarik diri. Mereka terkenal dengan buat expo macam konsert. Didie Alias akan dibayar untuk menceceh sepanjang festival dan artis-artis ditabur dengan booth-booth percuma asalkan nak masuk. Jenama besar yang telah withdraw dipujuk kembali untuk masuk dengan tawaran percuma pelbagai juga, akhirnya yang membayar kos premium setiap booth ialah usahawan-usahawan baru nak up. Mendengar cerita-cerita power dalam preview usahawan MR, memang siapapun tak teruja. Baru dilambung pakej khusus untuk 50 orang, tak sampai 30 saat habis sold-out seperti piranha memakan ayam. Sekejap sahaja dah tinggal tulang. Rupanya, sebahagian besar yang dilihat berlari ke pentas merebut adalah orang yang tak dikenali dalam industri. Last-last baru tahu, itu semua telah diarahkan untuk berebut konon-konon macam laku sangat.
 
Berbalik kenapa kami withdraw, mudah sahaja. Kami membuat cadangan kepada CEO memandangkan event ini HAVOC dengan penggunaan Didie Alias dan havoc maker yang lain, disarankan supaya menggunakan lebih banyak speaker kecil yang di letak merata berbanding hanya beberapa speaker besar yang diletakkan di setiap penjuru. Jika diletak serata speaker kecil tetapi banyak, orang tak lah rasa bingit dan bunyinya pun sedap. Tapi bila dia letak di penjuru tepi dan nak bagi orang tengah dewan rasa kuat, orang depan speaker yang jadi azab sampai 3 hari kena jerit nak bercakap dengan customer. Sampaikan abg aji punya salesgirl yan ayu bertudung labuh dah macam singa mengaum bercakap dengan pelanggan.
 
Namun, cadangan itu ditolak mentah-mentah. Kami nak jumpa CEO, dihantarnya bodyguard pula. Akhirnya, persatuan sementara BOOTH DEPAN SPEAKER bersetuju untuk unplugged speaker itu setelah rayuan menurunkan volume gagal, lalu dihantarkan kepada kami penyangak MOOD REPUBLIK yang bahasanya
 

“BAYAR GANTI RUGI KAMI, ATAU KEMAS BARANG SEKARANG DAN BERAMBUS”.

 
Lalu kami jawab 

“Bayar dahulu gantirugi booth depan speaker yang tak ada sales dan semua orang lalu sini tutup telinga”. 

Lalu dengan machonya bodyguard itu berkata

 “Jangan sampai CEO turun”

 
(macam ada aku takut)
 
Tapi sampai habis event, CEO tak berani lalu depan booth depan speaker. Kesian dia, ajak jumpa tak mahu tapi hantar bodyguard pulak.
 
Di situ saya nampak, MR ialah sebuah Festival PROPA LEBIH. Kepada usahawan sekalian, anda kena cari group whatsap usahawan MR dan di situ anda tahu cerita sebenar, berapa ramai yang jualannya sampai 7 digit seperti yang digembar gemburkan oleh CEO dan COO. Nama yang digambarkan jualan sampai juta-juta itupun, jualannya nak melepasi 5 digit kena struggle.
 
CEO bajet tuhan juga ialah orang yang berani menengking pengunjung menggunakan pembesar suara dan didengari seluruh dewan makian hamunan sentap tak bertamadun. Kau siapa?
Usahawan kecil yang baru nak up, rasanya elok sewa booth di Kompleks PKNS sewa RM800 selama 10 hari dari sewa sampai RM6000 satu booth di MR. Honestly, tak berbaloi. Ok, untuk company saya, memang kita tak ada masalah dalam jualan. Dia letak kita depan speaker, kita pasang speaker sendiri lawan. Tapi nanti ada gangster dia datang “Speaker sendiri tidak dibenarkan”.
Percayalah usahawan semua, MR hanya indah khabar dari rupa sahaja. Kalau jenis peniaga pasar malam, memang sangat sesuai masuk MR kerana crowd yg datang kebanyakan expect buy 1 free 8 kind of customers. Dah diskaun dari RM sejuta jadi RM80 boleh minta lagi kurang jadi 80 sen.
 
Semasa menghadiri buka puasa di PWTC beberapa hari lepas, sempat menjengah dan benar-benar terasa tahun ini, MR Rayafest mereka sangat hambar dan traffic boleh saya katakan menyusut hampir 50% (tapi CEO pasti akan kata, traffic 5 juta orang kan). Pergi sendiri, lihat sendiri.
 
Saya pernah mesej kepada guru kepada kedua-dua anak muda CEO dan COO ini semasa mereka menjalankan preview usahawan 2 tahun yang lalu. Saya mesej beliau
 
“Anak murid you, dasyat…I am proud with what you have taught them bro”.
 
Tetapi hingga hari ini, saya masih tidak sampai hati nak menulis kepada sifu mereka itu “Your anak murid is superior egoistic, arrogant and snobbish and need to overhaul their attitude”. But I know, that sifu is reading this article.
 
Sehingga hari ini, tiada satu permohonan maaf dari mereka apabila peniaga MR lebih 80% komplen tahun lalu kerana traffic yang mereka bawa masuk ialah traffic pasar malam dan usahawan yang mereka bawa masuk ialah jenama premium. Akhirnya yang dijawab ialah dengan 1 surat panjang lebar “DARI CEO” yang jika saya boleh ringkaskan bunyinya ialah…
 
“Jangan komplen tak buat untung kalau orang lain kebanyakannya buat untung, gunakan strategi marketing masing-masing…MR dah bawa traffic, dan bergantung kepada koranglah pandai-pandai nak hidup”.
 
Dalam dewan itu juga, surat itu banyak dibuang peniaga atas lantai menjadi tempat pijak orang yang lalu lalang. Tahun lepas, semasa MR Rayafest di PWTC, Bangi Sentral pada hujung minggu agak lengang dari biasa. Tetapi pada tahun ini, semasa MR berjalan, Bangi Sentral sesak luarbiasa.
 
MENGAPA?
 
Peniaga-peniaga Bangi Sentral yang terkenal dengan butik-butik premium KEBANYAKANNYA SUDAH TIDAK LAGI MENYERTAI MR. Kepada usahawan yang baru nak up, atau usahawan yang beli pukal jubah dari Vietnam main harga timbang kati lepas tu nak jual dengan harga RM100 dapat 3 helai, silakan ke MR. Untuk premium, datang sahaja ke butik jenama itu sendiri.
 
MR sudah hilang taring apabila peniaga dan pengunjung adalah orang yang tidak match. Peniaga premium tetapi crowd pasar malam akhirnya crowd balik cuma beli makanan sahaja, dan peniaga tak boleh nak berjual. Tapi semua ini tidak ada masalah jika CEO dan COO-nya tidak angkuh dan boleh dibawa berbincang.
 
Apakah jenis manusia yang kita mohon baik-baik nak berbincang dihantarkan kepada kita bodyguard dan gangster?
Kepada peniaga yang terasa MR booth ni hebat sangat, jangan terpedaya sangat dengan marketing. Kalau tahun lepas, viral bila ada peniaga kononnya datang nak bayar booth masa hari event tapi penganjur kata sudah penuh dan peniaga yang kecewa siap baling duit lagi. Viral lah kemudian video itu sedangkan mesej besarnya ialah nak bagitahu
 
“Wehhh…MR punya booth gila babi hot, ramai orang melepas…ko lambat, ko melepas”.
 
Sedangkan, itu semua hanya lakonan yang kurang menjadi. Sama macam King Coco berebut tempat dengan ntah mamat mana di sebuah restoran. Nak diiklankan restoran tu, tapi buatlah kes berebut tu.
 
Kepada pengunjung yang terasa kena tahan depan pintu masuk, nak patah balik tak boleh. Nak ke depan, security kata “Kami tutup sekejap dan akan buka sebentar lagi, sila tunggu” sampailah orang berkumpul ramai dari pintu masuk dewan hingga ke jambatan dari main building PWTC ke seberang sungai…. BARULAH CEO BUKA PINTU DAN ORANG MENYERBU seolah-olah macam setiap masa orang havoc menyerbu, membeli belah macam petik daun teh. Itu semua dirakam dan semua itu ada tricknya.
 
Janganlah rasa hebat sangat MR ini sampai orang berebut. Bagi jenama-jenama besar, MR tidak lain hanyalah tempat untuk FLUSH OLD STOCK dan bukan tempat buat duit sangat pun. Dari stock memenuhi store dan menyemak tunggu dimakan lipas, baik flush stock di MR.
 
Bermula dari baling duit, marketing menipu dengan lakonan, penggunaan “army” (orang yg dibayar utk berebut) semasa penjualan booth, menangani pandangan pelanggan dengan cara gangster, CEO yang arrogant, tahan orang dipintu sampai ramai macam empangan nak pecah sampai orang tua-tua pun ada sampai nak pengsan-pengsan kena hold traffic semata-mata nak bagi nampak MR POWER RAMAI ORANG DATANG! dan banyak lagi membuatkan MR BERJAYA MENJADI FESTIVAL PALING BIADAB NOMBOR 1 ASIA.
 
Saya tak mahu doakan MR lingkup, tapi saya mahu doakan anak muda ini lebih berhemah dan menghormati orang lain. Saya menulis apa yang anda baca hari ini pada hujung tahun lalu secara tertutup, tetapi hingga ke hari ini tiada lagi perubahan dan keangkuhan bertambah dan mereka tidak pernah meminta maaf walaupun saya edarkan surat itu secara tertutup setelah percubaan berjumpa CEO hanya berakhir dengan berjumpa bodyguard sahaja. Tak payahlah nanti nasihatkan saya lagi, kenapa tak jumpa sahaja cakap face to face (dah, tak berjaya) ataupun kenapa tak tulis secara tertutup (sudah). Dan ini memang jalan terakhir.
 
Hari ini, saya seorang usahawan yang tak ada propa-propa lebih. Saya percaya dengan Words of Mouth is still the best marketing on earth. Setelah 14 tahun berniaga dengan lebih kurang 15 jenis perniagaan dengan berpuluh salesman nak jual gelaran datukship dan mungkin haters yang agak ramai…saya masih lagi tidak memerlukan bodyguard dan bebas berjalan ke mana-mana sahaja tanpa perlu rasa takut.
 
Kita mahu CEO ini berubah, kita bukan mahu anak muda ini lingkup. Tapi CEO ini perlu tahu, keangkuhan itu bukan karakter yang membuatkan mereka boleh kekal lama menjadi “NOMBOR 1” (seperti yang mereka katakan). Saya bukan artis yg dapat booth free, dan mungkin sebab itu CEO susah nak entertain org macam saya nak berunding. Kerana dia ingat, atau mungkin sangka….apa sahaja saiful nang boleh buat? Kan?
 
Sekian
 
SAIFUL NANG
Bekas Usahawan MR
 
*Seruan kepada usahawan MR dan pengunjung yang lain. Dipersilakan menambah point di bahagian komen.

BANTUAN KEMANUSIAAN

BANTUAN KEMANUSIAAN

Musibah yang berlaku adalah ujian dari Allah. Ia bukan sahaja ujian untuk mangsa, malah ujian juga untuk kita yang memerhatikannya.

Sejak berita ini tersiar di Page LZS, kami masih gagal menghubungi mangsa atau saudara maranya. Jadual harian yang sangat padat juga menghalang kami untuk terus terjah mengatur ziarah.

Kami ingin dapatkan laluan menghubungi keluarga Wak Amat (menurut komen pembaca) sebelum menziarahinya. Kami ingin tahu apakah bantuan segera yang diperlukan agar boleh kami bantu sekadar yang mampu.

Kami mohon sesiapa yang berdekatan atau kenalan yang boleh bantu kami untuk menghubungi secara langsung mangsa kebakaran ini, atau mana-mana mangsa kebakaran dan fakir miskin lain untuk kami tawarkan mereka memilih apa sahaja stok pakaian yang ada dalam simpanan kami.

Mereka boleh ambil pakaian harian secukup jumlah yang diperlukan secara percuma. Sekurang-kurangnya bantuan tunai boleh diguna untuk keperluan lain yang lebih utama.

Soalnya mereka perlu datang ke gudang kami untuk memilih sendiri apa yang mereka benar-benar perlukan. Jika mereka tiada pengangkutan, kami juga sanggup untuk menjemput mereka.

Kepada mana-mana pegawai @Lembaga Zakat Selangor (LZS) yang ada maklumat ini kami mohon jasabaik inbox nombor talian peribadi yang boleh kami hubungi. Waktu pejabat terlalu singkat dan kurang sesuai untuk kami yang bergerak sepanjang masa.

Kami boleh juga dihubungi termasuk melalui WA dan Telegram di talian 013-5858789 (Mak Long Werda) atau pengetua kami sendiri (0135858700).

Mohon dipanjangkan.
WARGA PRIHATIN

* * * * *
Satu kebakaran telah berlaku jam 1:45 petang tadi di Daerah Hulu Langat. Ia melibatkan sebuah rumah di persimpangan Sungai Michu, Hulu Langat.

Bantuan awal sebanyak RM500 diberikan kepada mangsa kebakaran. Bantuan lain akan menyusul kemudian. Semoga keluarga yang terlibat tabah menghadapi ujian ini.

Laporan daripada Pengurus Daerah Kajang, Ustaz Salehuddin.

Warga Prihatin's photo.

TAHNIAH ATAS BANTUAN DARI LZS

Di samping kita ucapkan tahniah atas bantuan dari LZS ini, ingin juga kami kongsikan pengharapan kepada asnaf yang masih belum terbela. Tampillah memohon dengan ikhlas, sabar dan ceria.

Mungkin untuk pembiayaan yang besar memerlukan sedikit masa. Tetapi kami difahamkan ada peruntukan sertamerta buat memenuhi keperluan segera seperti makanan dan sebagainya.

Yang penting kita pohon dengan tulus dan redha. Jangan sampai terpesong niat kita sehingga pegawai yang menolong pula teraniaya…. maksudnya, jika maklumat yang kita berikan didapati palsu, maka akhirnya pegawai yang meluluskan permohonan kita pula akan menerima tempelaknya.

Yang baik kita katakan baik dan kita puji…
Yang buruk kita katakan buruk dan kita nasihati…

Alhamdulillah,
WARGA PRIHATIN

Lembaga Zakat Selangor's photo.

LAWATAN SILATURRAHIM KE RUMAH IBU WATI OKU BERSAMA LZS

Seperti yang dinyatakan, kami ambil keputusan untuk menziarahi keluarga ini yang kisahnya dipenuhi kontroversi untuk mendapatkan penjelasan lebih telus.

Semuga usaha ini dapat menjernihkan keadaan.

Nantikan lapuran selanjutnya.

WARGA PRIHATIN

 

RM2.6 BILION DIDAKWA DALAM AKAUN NAJIB DARI DANA PENDERMA, BUKAN 1MDB – SPRM

RM2.6 BILION DIDAKWA DALAM AKAUN NAJIB DARI DANA PENDERMA, BUKAN 1MDB – SPRM
Astro Awani | Ogos 03, 2015

Sangat mengejutkan. Tidak sampai sejam sudah lebih 9,000 likes, 7,000 komen, lebih 6,000 share untuk artikel berita ini.

Ramai yang musykil dengan istilah ‘derma’ tu… Dalam Islam derma dikaitkan dengan SEDEKAH. Ini membawa maksud bukti MEMBENAR atau MEN’SIDDIQ’KAN suatu keperluan 8 asnaf atau untuk membenarkan usaha ibadah atau jihad fisabilillah (QS:9/60)

Mungkin perlu dijelaskan lebih lanjut dengan istilah dan tujuan ‘derma’ itu. Jika tidak, maka inilah jadinya… YAB Perdana Menteri hangit kena sindir dan dicerca dengan kenyataan yang tergantung ini.

WARGA PRIHATIN

* * * * * * * * * *

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini memaklumkan dana RM2.6 bilion yang didakwa dimasukkan ke dalam akaun peribadi milik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah dana sumbangan penderma dan bukannya disalurkan oleh syarikat pelaburan yang ditubuhkan Kementerian Kewangan, 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan, SPRM turut memaklumkan penemuan berkenaan diperolehi susulan siasatan badan itu ke atas syarikat SRC International.

Laporan hasil siasatan berkenaan dana itu juga sudah dirujuk dan dimaklumkan kepada Peguam Negara.

SPRM turut memaklumkan akan terus menyiasat SRC International termasuk yang melibatkan dana berjumlah RM4 bilion.

Menurut kenyataan itu lagi, melalui penubuhan Pasukan Petugas Khas wujud pelbagai siasatan yang diadakan secara serentak ke atas beberapa organisasi berkaitan.

SPRM sendiri memberi tumpuan siasatan ke atas SRC International dan dana RM2.6 bilion ke dalam akaun Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Manakala Polis Diraja Malaysia (PDRM) pula menjalankan siasatan berkaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), sementara Bank Negara Malaysia (BNM) pula menjalankan siasatan berkaitan dengan kaedah dan tatacara kewangan.

Warga Prihatin's photo.

BUANG YANG KERUH, AMBIL YANG JERNIH

BUANG YANG KERUH, AMBIL YANG JERNIH

Alhamdulillah segala kekeliruan yang berlaku antara LZS dan Puan Wati, Ibu OKU yang menjadi viral sejak akhir-akhir ini telah terungkai.

Kami ambil keputusan untuk bersama-sama LZS, PPZ dan Baitulmal WP dan beberapa pihak lain menziarahi beliau setelah menerima terlalu banyak maklum balas dari pihak-pihak lain yang telah membuat siasatan sendiri. Beberapa daripadanya mengakui telah membantu beliau sejak sekian lama.

Bagi mereka yang ternanti-nanti hasil pertemuan itu, maka ingin kami kongsikan secara ringkas sahaja agar tidak menimbulkan fitnah, membuka aib dan boleh mengeruhkan suasana. Itu juga atas nasihat dari LZS,

1. Kami ucap tahniah kepada team pegawai dari LZS, PPZ dan Baitulmal Wilayah Persekutuan atas ketinggian kualiti siyasah dan budibicara mereka semasa pertemuan tadi.

2. Kami puas hati dan sekali lagi mengucapkan syabas dan bersyukur kerana LZS dan Baitulmal WP telah menjalankan tanggungjawabnya dalam membantu Puan Wati selama ini.

3. Segala bantuan yang Puan Wati perlukan telah lebih dari cukup. Bukan sahaja hasil bantuan yang banyak dari LZS, tetapi juga dari terlalu ramai individu, korporat, NGO, termasuklah dari sebuah rumah asnaf seperti kami yang wakilnya turut bersama dalam pertemuan tadi.

4. Apa yang dilapurkan oleh Puan Wati kepada pihak akhbar dan TV, juga sebaran TEKS SMS beliau disahkan tidak tepat, tidak lengkap malah ada yang mengelirukan. Ini agak menyedihkan kerana itu adalah sumber berita langsung dari dirinya yang kita ambil kira dalam membuat keputusan untuk membantu.

5. Tawaran untuk mengajak beliau tinggal di RPWP juga dirasakan tidak perlu lagi kerana kami dapati pangsapuri beliau ada lift dan rumah beliau juga jauh lebih selesa dari sarana yang kami ada.

6. Kami ingin menyeru sekali lagi seperti yang pernah kami seru sebelum ini agar kita tidak mengutuk dan mencaci institusi zakat yang menjadi sarana maliah dalam sistem agama kita ini.

7. Kami sendiri turut terpanggil untuk memohon maaf sekiranya ada bahagian dari artikel kami telah disalah tafsir dalam usaha untuk membantu asnaf ini. Sepertimana yang kami katakan sebelum ini, kami tidak sedikitpun berniat, malah melarang masyarakat dari merendah-rendah peranan Lembaga Zakat.

8. Kami juga bersyukur kerana pihak LZS sangat terbuka dan sudi menerima teguran atau kritik membina yang bersifat akademik, dan tidak sekali-kali kerana sesuatu di luar dan keluar dari kepentingan agama Allah.

9. Kami sendiri berazam untuk bekerjasama dan bahu membahu dengan institusi zakat selaku mata dan telinga masyarakat di media sosial ini. Yang baik kita katakan baik dan kita puji. Yang buruk akan kita katakan buruk dan sama-sama kita nasihati. Ini sesuai dengan perintah Allah agar kita BERKERJASAMA/TOLONG MENOLONG DALAM MEMBUAT KEBAJIKAN

10. Page Warga Prihatin dan Saiful Nang (yang sememangnya agak sarcastic) adalah dua entiti yang berbeza walaupun beliau adalah salah seorang dari pengasas kami. Oleh itu, jika ada kapsyen yang dibaca dari page beliau ketika kongsikan artikel kami yang kurang enak, kami pohonkan ampun juga bagi pihak beliau yang kini sedang berada di luar negara. Bagi kami, mulut beliau memang pedas, tetapi hatinya sangat baik.

KESIMPULAN

Terlalu banyak kes permohonan bantuan yang didapati tidak telus dan meragukan. Sebahagiannya malah didapati 100% palsu dan merupakan scam berprofail tinggi.

Selepas ini kami akan lebih berhati hati, demi menjaga amanah para ‘pemberi’ dan demi memastikan setiap titik peluh dan susah payah kami berkerja dan berniaga mengumpul dana anak yatim dan asnaf di bawah tanggungan kami ini tidak disalah guna.

Golongan asnaf dan fakir, anak-anak yatim kami terpaksa berpuasa dan menahan diri agar kami mampu berbakti. Tetapi sedih juga apabila ada orang yang ditolong rupanya jauh lebih mewah dan boros dari kita.

Kami sendiri tidak beli baju raya… hanya pakai baju lama, baju ‘kotak’, pakaian terpakai pemberian orang ramai dan uniform RPWP yang di’recycle’ sahaja. Tetapi ada ‘peminta sedekah’ yang menerima puluhan ribu sumbangan duit raya. Skandal yang dipaparkan di TV dan media, juga apa yang kita lihat dijalanan antara buktinya.

Lebih kecewa lagi apabila tahu ada ‘penaja’ di sebalik cerita yang turut mengaut untung dari perit jerih orang lain dengan jalan mudah (bukan merujuk kepada kes Puan Wati).

Inilah antara pengalaman yang kami alami sendiri. Maklumlah… dunia akhir zaman, manusia tidak lagi peduli dari mana rezeki mereka diperolehi.

Kepada yang sudah terlanjur memberi terus kepada akaun Puan Wati kami pohon halalkanlah. Yang menitipkan melalui kami dan ingin kami mengembalikannya semula silalah hubungi kami.

Jika tidak, sila ubah niat/akad pemberian itu samada untuk dimasukkan ke tabung anak yatim dan asnaf RPWP, atau untuk projek pembangunan Kota Ilmu Akademi Insan (KIAI) PRIHATIN di Lenggeng.

Marthotillah,
WARGA PRIHATIN

Warga Prihatin's photo.

LUAHAN YANG MELAMPAU

LUAHAN YANG TERLAMPAU

Sekian lama memerhatikan rentak reaksi rakyat yang menghambur caci cerca dengan berbagai gaya bahasa yang sukar untuk diterima di page YAB Perdana Menteri.

Kadang-kadang terasa pelik juga mengapa admin page PM membiarkan sahaja semua kutukan itu tanpa berusaha menyaring dan memadamkannya.

Apa yang terjadi sejak 28 Julai amat mengejutkan sekali. Tidak menyangka reaksi pembaca di Facebook YAB Perdana Menteri selepas pengumuman rombakan kabinet jadi sedahsyat itu.

Sukar dibayangkan kutukan sebegitu boleh berlaku terhadap laman sosial seorang individu yang bergelar YANG AMAT BERHORMAT. Situasi itu turut dilapurkan secara meluas di media.

Ada kalanya jumlah komen itu mencecah sekitar 40,000. Ternyata jumlah itu masih sukar dikurangkan walaupun kami yakin admin page berusaha memadamkannya. Hingga saat artikel ini ditulis pun jumlah yang tertera masih sekitar 24,000.

Tidak dapat dibayangkan apakah persepsi Perdana Menteri UK yang sedang melawat Malaysia terhadap negara kita. Beliau pastinya turut melayari page Perdana Menteri kerana turut di ‘TAG’ oleh PM dalam satu mesej khas yang mengaitkan lawatannya.

Yang nyata ada unsur kebejatan akhlak yang amat berat dalam scenario ini.

Pertamanya fenomena di mana rakyat tidak lagi mampu berakhlak dalam menyuarakan ketidakpuasan hati. Dari media sosial, poster, ceramah bahkan sanggup berdemonstrasi untuk meluahkan isi hati dan rasa benci.

Keduanya fenomena di mana Para Pemimpin kita sudah hilang pertimbangan dan sensitiviti. Rintihan dan suara hati rakyat yang semakin membenci seperti tidak diendahkan sama sekali.

Terlalu tabah dan kebal sekali perasaan mereka ini. Sebagai rakyat kami tidak TERGAMAK mencaci seteruk ini dan terasa malu membiarkan anak cucu melihat dan memerhati.

Jika kami jadi pemimpin juga pasti kami akan segera angkat kaki. Tidak sanggup untuk terus memimpin rakyat yang keterlaluan membenci seperti ini. Apalah guna kuasa dan harta jika rakyat dan orang yang dipimpin bukan sahaja tidak hormat pada kita, malah terus-terusan mencaci dan menghina.

KITA SALUTE. SESUNGGUHNYA PEMIMPIN KITA MEMANG TERLALU “TABAH DAN CEKAL” SEKALI.

Warga Prihatin

https://www.youtube.com/watch…

Warga Prihatin's photo.

AHMAD MASLAN SANGKAL MUHYIDDIN, TIADA WANG MASUK AKAUN NAJIB

AHMAD MASLAN SANGKAL MUHYIDDIN, TIADA WANG MASUK AKAUN NAJIB

Tan Sri Muhyiddin Yassin mendedahkan dalam sebuah video bahawa wang jutaan ringgit disalurkan ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Video berkenaan dirakamkan ketika beberapa pengunjung, termasuk Menteri Besar Kedah Datuk Mukhriz Mahathir menziarahi Muhyiddin di kediamannya di Bukit Damansara, Kuala Lumpur, malam semalam.

Walau bagaimana pun semalam Datuk Ahmad Maslan menafikan dakwaan Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak mengakui dana berjumlah RM2.67 billion dimasukkan ke dalam akaun bank peribadinya.

Beliau yang baru dilantik sebagai Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) berkata, dakwaan bekas Timbalan Perdana Menteri itu tidak benar.

“Tidak betul. Tidak ada pengaliran (wang ke akaun Perdana Menteri) dan sebagainya. Sebenarnya Presiden parti telah berikan taklimat kepada kami Ahli Majlis Tertinggi tentang perkara itu.

“Beliau tidak pernah menggunakan wang 1MDB masuk ke dalam akaunnya,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Jamuan Makan Malam Perdana dan Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Pengilang dan Industri Perkhidmatan Bumiputera di Menara Matrade pada malam Rabu.

Beliau diminta mengulas mengenai dakwaan Muhyiddin dalam sebuah video yang mendakwa Najib mengakui RM2.67 billion dimasukkan ke dalam akaunnya.

Dalam masa sama, Ahmad Maslan menyindir Muhyiddin kerana mengatakan Barisan Nasional (BN) akan kalah jika pilihan raya diadakan dalam waktu terdekat.

“Kalau orang tanya saya jika esok pilihan raya boleh atau tidak Barisan Nasional menang, saya menjawab esok tidak lagi pilihan raya..itu jawapan saya.

“Esok persiapan untuk pilihan raya. Kalau ada pimpinan mengatakan, jika esok pilihan raya Barisan Nasional akan kalah, saya berpandangan berbeza. Esok tidak ada pilihan raya. Pilihan Raya mungkin 2018.

“Oleh itu persiapan perlu dibuat dengan pemantapan parti dan jika kita bersatu pembangkang berpecah belah..yang bersatu akan menang, yang berpecah belah akan kalah. Oleh kerana itu jangan kita berpecah belah,” katanya.

Muhyiddin baru-baru ini ketika berucap merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Cheras berkata, BN akan tewas sekiranya Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) diadakan dalam masa terdekat ini.

“Saya nak bercakap benar, memang kalau ikut perkiraan saya, kalau esok pilihan raya, kita tidak mungkin boleh menang, kerana sudah ada kajian yang dibuat oleh banyak pihak,” kata Muhyiddin.

********************************
SUMBER: KINI-TV, FMT

 

KEMALANGAN MAUT MELIBATKAN BALAK

Jam 9.35 berlaku kemalangan di Jln Semenyih, depan Stesen JPJ Timbang arah ke Semenyih. Sebuah lori membawa lebih muatan kayu balak jenis getah terbalik. Kayu menghempap 4 biji kereta & 1 motosikal.

Penunggang motor, seorang guru lelaki berbangsa India maut di tempat kejadian. Laluan Sesak ke dua-dua arah.

Bagaimana kayu sebanyak itu boleh dibawa dalam keadaan ‘loose’ begitu? Ulang alik pula depan JPJ.

Keadaan ini sama seperti lebih 30 buah lori balak yang sarat muatan parking di Stesyen mereka di Kuala Krai beberapa kali kami lalu di situ. Mengapa muatan sebegitu boleh bebas mundar mandir ke hulu ke hilir melalui Stesyen Timbang JPJ, dan juga balai-balai polis di jalan besar?

Menurut penduduk setempat, warga emas mangsa banjir yang dhaif pun boleh disaman kerana plate number atau cukai jalan yang baru mati seminggu. Lori balak yang mereka kata tidak pernah masuk Puspakom ini bebas pula membawa muatan balak melebihi had.

Banyaklah lagi yang perlu kita kemaskan. Semuga pihak terlibat masing-masing ambil perhatian demi keselamatan rakyat.

Apapun kita ucap takziah kepada keluarga mangsa.

WARGA PRIHATIN


 

VIDEO PENAHANAN IBU TIRI SUSPEK DERA – BERITA TERKINI TV1

VIDEO PENAHANAN IBU TIRI SUSPEK DERA – BERITA TERKINI TV1

Ini rupa ibu tiri yang mendera Nur Zuliana hingga cacat. Lihat betapa angkuh gaya jalannya… sama dengan gaya bahasa di FB nya… tidak peliklah beliau tergamak mendera sampai begitu rupa.

Kita tunggu sandiwara dan alasan apa yang bakal diberikan kepada pihak polis semasa soal siasat sepanjang reman 4 hari ini.

(Wajarnya Polis “reman penjara” sahaja mereka ini maksima 60 hari untuk kes berat seperti ini).

Tindakan suami wanita ini yang membawa lari isterinya selepas kes terbongkar adalah amat mencurigakan. Mungkinkah si bapa sendiri yang melakukan penderaan yang amat trajis terhadap anak ini?

Apapun kita tunggu perkembangan selanjutnya. Semuga anak ini mendapat pengadilan yang sewajarnya.

WARGA PRIHATIN

PERANGKAP WANG KERTAS, HUTANG DAN RIBA’ DALAM KEJATUHAN MESIR & OTHMANIYAH

PERANGKAP WANG KERTAS, HUTANG DAN RIBA’ DALAM KEJATUHAN MESIR & OTHMANIYAH

Artikel ringkas kiriman pembaca mengenai isu di atas ini kami persetujui melalui pengkajian tentang punca kejatuhan sebuah negara dan kesejahteraan umat manusia.

Animasi dalam video ini kami rasa mudah untuk memahamkan kita tentang konspirasi Dajjal melalui agennya Rothschild (Freemason) dalam usaha merosakkan sistem matawang dan jual beli Islam yang halal lagi adil.

Perhatikan juga bagaimana sistem matawang kertas dan riba’ yang telah diwujudkan ini menjerat masyarakat dunia dalam usaha menawan negara-negara mereka.

Kerajaan Islam Khilafah Othmaniah selaku kuasa besar Islam terakhir adalah antara sasaran utama Dajjal.

Begitu juga Mesir yang terkenal dengan Fatwa Al-Azharnya, yang dirujuk hampir satu billion umat Islam sedunia menjadi pegangan pemikir politik yang pro-Islam atau Islam Sekular. Dajjal tahu akan hal ini dan agennya (Rothschild) sentiasa berusaha dengan konspirasinya bertujuan menjajah seluruh umat Islam.

Ketika 99 peratus bank di seluruh Eropah dikuasai oleh ahli-ahli keluarga Rothschild, Khalifah Islam dari kerajaan Turki Othmaniyah membuat kesilapan besar dengan melakukan pinjaman wang dari bank-bank Eropah.

Pinjaman dibuat Turki atas alasan pembangunan negara dan menampung kos ketenteraan. Tidak kurang juga besarnya sumbangan pengaruh wanita yang telah turut menjerat pemimpin Turki sehingga terpaksa berhutang.

Kejatuhan Mesir pula berlaku pada era 1860-an, ketika ia di bawah pemerintahan Ismail Pasha yang sangat inginkan negaranya maju seperti negara-negara Eropah lain. Keinginan beliau yang juga berpendidikan Eropah ini diambil kesempatan oleh Rothschild melalui agen-agennya di Mesir.

Projek pembinaan Terusan Suez oleh Dinasti Ali Pasha yang dijalankan oleh jurutera Perancis, Ferdinand de Lesseps menjadi punca kesulitan. Kos projek ini telah meningkat berjuta-juga Pound setiap tahun akibat peperangan yang sengaja ditaja oleh Dajjal.

Akhirnya kerajaan Mesir terpaksa berulang-ulang menambah hutangnya hampir setiap tahun bermula pada 1862, 1864, 1866, 1867, 1868, dan 1870. Pada 11 Jun 1873, kerajaan Mesir telah membuat pinjaman paling besar sepanjang pemerintahannya iaitu 32 juta pound dengan kadar bunga tahunan yang paling tinggi, iaitu 20 peratus setahun.

“Orang-orang yang makan riba’ tidak dapat berdiri melainkan seperti berdirinya orang yang kerasukan syaitan lantaran penyakit gila..” (QS:2/275)

Agen Rothchild di Mesir, Herman Oppenheim adalah antara yang membantu mendapatkan pinjaman kewangan daripada Bank Eropah. Daripada sekadar untuk biaya pembinaan Terusan Suez sampailah kepada pinjaman peribadi.

Semua pinjaman itu sengaja diLULUSKAN dengan mudah. Jumlah tunai yang diserahkan pula tidak penuh kerana telah ditolak bunga awal-awal lagi. Awalnya hanya hasil mahsul negara dari tiga kawasan dagangan di Mesir dijadikan cagaran. Apabila pendapatan negara tidak mencukupi untuk membayar hutang, maka terpaksa dicagar juga tanah-tanah bernilai tinggi.

Atas perancangan Rothschild, Mesir bankrup hanya 2 tahun dari pinjaman terakhir, iaitu setelah kerajaan British berjaya menguasai saham harta terbesar Mesir iaitu Terusan Suez. Ismail sendiri telah ditemui mati lemas secara misteri di Sungai Nil dan dipercayai angkara orang-orang Rothschild.

Atas perancangan Rothschild juga, pada tahun yang sama iaitu pada Oktober 1875, kerajaan khalifah Otmaniyah di Turki telah diisytiharkan bankrap kerana gagal membayar hutang bank Rothschild. (Nantikan kronologi lengkap pada tajuk khusus kejatuhan Mesir & Othmaniyah angkara hutang/riba’).

Kedua-dua kisah ini telah menyebabkan rakyat melarat cukup lama kerana terpaksa dibebani cukai yang naik melambung-lambung untuk membayar hutang negara.

WANG KERTAS DAN PENUBUHAN “FEDERAL RESERVE DEPARTMENT” (FRD)

Selepas runtuhnya Kerajaan Khalifah Uthmaniah di Turki Pada tahun 1924, Yahudi telah menukar Sistem Kewangan Dunia menggunakan Wang Kertas. Mulanya, wang kertas itu bersandarkan emas. Akhirnya Yahudi mansuhkan sistem kewangan berasaskan emas dan perak itu dari muka bumi ini buat selama-lamanya.

Lantaran itu, sejarah wang kertas diwarnai pelbagai misteri, tipu muslihat dan pembelitan yang dahsyat.

Mesyuarat misteri di Pulau Jekyll membawa kepada penubuhan ‘The Federal Reserve Department (FRD)’ pada tahun 1913. Keahliannya adalah milik syarikat persendirian. Kongress Amerika terpaksa meluluskannya secara paksa dan curi-curi.

Jabatan Ini kemudiannya mentadbir segala urusan kewangan Negara Amerika Syarikat, termasuklah mencetak wang kertas Dollar Amerika. Mereka menentukan dasar perjalanan sesebuah bank. Kini FRD digunakan oleh industri perbankan di seluruh dunia termasuk Malaysia.

Berikutan penubuhan FRD, banyak peristiwa besar berlaku sehingga membolehkan British menguasai Bandar Jerusalem pada tahun 1919. Dunia telah berubah dengan mendadak. Kemuncaknya ialah kejatuhan Kerajaan Khalifah Uthmaniah di Turki.

Peristiwa demi peristiwa terus mengejutkan dunia. Antaranya Perang Dunia Pertama dan krisis ekonomi dunia besar-besaran pada tahun 1929. Pada 1944, muncul pula perjanjian ‘Bretton Woods’ yang melibatkan 44 buah Negara dunia yang bersetuju untuk menyandarkan mata wang kertas masing-masing kepada Dolar Amerika dengan jaminan US35 = 1 auns EMAS.

Negara-Negara dunia tidak lagi menyandarkan mata wang kertas kepada rizab emas masing-masing seperti sebelum ini. Setahun selepas itu, Dolar Amerika mendapat ‘daulat’nya, dan ‘International Monetory Fund’ (IMF) pun ditubuhkan.

Pada tahun 1948, Negara haram Israel mendapat pengiktirafan sebagai sebuah negara berdaulat di tengah-tengah benua Arab dan di dalam negara Palestin yang sah.

Pada tahun 1971, Amerika Syarikat pimpinan Richard Nixon yang hampir bankrup oleh perang Vietnam bertindak memutuskan ikatan antara dolar Amerika dan emas. Sejak itu dolar tidak lagi bersandarkan kepada emas. Nilai dolar hanya ditentukan oleh kuasa permintaan dan penawaran pasaran tukaran wang asing.

Kesannya, semua matawang dunia telah berubah menjadi matawang FIAT, iaitu matawang yang bernilai SIFAR. Bayangkan betapa liciknya percaturan ini.

KESIMPULAN

Dunia mulai sedar mengenai rahsia wang kertas yang tiada nilai itu. Nilai yang dicetak di atas wang kertas kini hanya ditentukan oleh kerajaan yang mengeluarkannya. Ini bermakna nilainya tergantung kepada permintaan dan manipulasi pihak yang mengeluarkannya.

Wang kertas hanyalah ‘janji untuk membayar’. Sebagai contoh, pada wang kertas Ringgit Malaysia yang kita gunakan sekarang, tercetak ayat, “Wang Kertas Ini Sah Diperlakukan Dengan Nilai..” Dalam erti kata lain, wang kertas hanya ‘sekeping kertas’ yang tidak bernilai apa-apa.

– Masih ingat lagikah bilamana ‘duit jepun’ menjadi tidak laku walau pun jumlahnya berguni di dalam simpanan kita dahulu? Apakah tidak mustahil keadaan semacam itu akan berlaku lagi?

– Apakah kita masih mahu menafikan bahawa nilai wang kertas semakin susut saban tahun? Sedarlah bahawa nilai RM 1 pada hari ini tentu tidak akan sama nilainya pada 5 tahun akan datang…

SABDA RASULULLAH S.A.W:

“Akan datang satu zaman di mana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh umat manusia, maka simpanlah Dinar (emas) dan Dirham (perak).” (Musnad Imam Ahmad ibn Hanbal).

“Allah s.w.t telah melaknatkan orang yang makan riba’, orang yang berwakil padanya, dan jurutulisnya, dan saksi-saksinya, dan mereka berkata mereka itu sama sahaja. “ (HR Muslim)

FIRMAN ALLAH S.W.T :

QS: 2 Al Baqarah 275: “Allah telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba’… Dan sesiapa yang mengulanginya maka mereka itulah ahli neraka, mereka KEKAL di dalamnya…” (Sila baca sendiri seluruh ayat)

QS: 3 Ali Imran 130: “Wahai orang-orang yang beriman janganlah kamu makan riba’ yang berganda-ganda dan takutlah kamu kepada Allah s.w.t, mudah-mudahan kamu mendapat kemenangan.”

QS: 40. Al Mu’min 21. “Dan apakah mereka tidak mengadakan perjalanan di muka bumi, lalu memperhatikan betapa kesudahan orang-orang yang sebelum mereka. Mereka itu adalah lebih hebat kekuatannya daripada mereka dan bekas-bekas mereka di muka bumi, maka Allah mengazab mereka disebabkan dosa-dosa mereka. Dan mereka tidak mempunyai seorang pelindung dari azab Allah.”

Sesungguhnya pada kisah-kisah mereka itu terdapat pelajaran bagi orang yang berakal dan mahu mengambil pelajaran.

Bedah sejarah,
WARGA PRIHATIN

P/S: Ulasan artikel dari Neil Armsteen

Jakarta cadang ‘benarkan’ kegiatan pelacuran

PUBLISHED: May 28, 2015 12:46pm00 indo pelacuran

INDONESIA CADANG ‘LEGAL’KAN INDUSTRI PALACURAN

Dalam satu artikel berkaitan gejala sosial sebelum ini pernah kami kongsikan tahap kemaksiatan di negara jiran kita. Pemerhatian yang diceritakan Pengetua kami yang sering berkelana malah ada beberapa cawangan perniagaannya di seluruh Indonesia memang sukar diterima.

Dari 1995-2000, beliau menjelajah seluruh Indonesia untuk mengurus produk dan cawangan-cawangannya. Dari Batam, Tanjung Pinang, Dumai, Medan, Bukit Tinggi, jakarta, Pulau Gadong, Tanjung Periuk, Indramayu, Jepara, Ciribon, Bandung, Garut, Tasik Malaya, Jogjakarta, Surabaya, Malang sampailah ke Bali.

Menyentuh isu zina dan maksiat, beliau kongsikan suasana di mana arak dijual dan diminum secara terbuka di merata-rata. Toleransi terhadap zina dan maksiat terlalu tinggi. Setiap pelancung boleh mendapatkan khidmat seks dan urut dengan amat mudah. Dari abang beca, pemandu teksi sampai preman di jalan semua tahu dan ‘sudi membantu’.

Amat menyedihkan apabila beliau ceritakan betapa ahli ibadat yang kuat solat juga tidak berupaya menghalang maksiat yang berlaku siang malam di depan mata.

Di perkampungan ilmu, di mana ramai tahfiz dan guru agama, warung pelacuran, panti pijat dan pusat hiburan kecil-kecilan bersepah di kiri kanan jalan. Kita harus lalu di celah-celah ‘warung maksiat’ itu untuk ke masjid. Ada pelacur yang ‘sengaja’ berbogel mandi di telaga yang boleh dilihat orang luar dengan mudah.

Paling sadis ialah melihat sebuah taman pelacuran ‘pandu masuk’ di Surabaya. Tarian bogel juga banyak didapati di gedung hiburan yang besar-besar. Pelajar universiti dan janda muda banyak menjual tubuh secara terbuka di situ. Yang peliknya kebanyakan pelanggannya pula adalah usahawan tempatan dan pegawai tinggi negara.

Satu lagi yang diceritakan ialah warung pelacuran terbuka Di Tanjung Periuk. Kebanyakan pelacur di sini terdiri dari gadis belasan tahun.

Ada banyak lagi yang bermain di benak fikiran beliau. Barangan kulit babi pun boleh dikatakan kulit kerbau. Penipuan, kecurian dan rompakan terlalu biasa terjadi di depan mata tanpa mengira latar belakang pelaku dan mangsa.

Konsert lucah pun ada di kenduri kahwin. Beberapa penyanyi dan penari dangdut seksi dibayar untuk menghiburkan ribuan tetamu dengan pakaian separuh bogel. Pelik juga melihat pak haji dan hajjah yang bertudung lingkup  dalam majlis itu turut ‘meraikannya’ tanpa segan silu. Dengan songkok di kepala, selamba sahaja memegak secekak wang dan menyelitkannya di celah coli dan seluar dalam penari secara terbuka begitu.

Amat sukar mengenal orang yang baik dan buruk. Pepatah “Yang haram saja sudah habis dijual pak…” memang biasa di dengar dan itulah hakikatnya.

Dahulu aktiviti pelacuran dilakukan secara terbuka atau berpusat untuk memudahkan pelacur mendapat pelanggan. Kini ia telah dilakukan secara haram di bilik sewa serta pangsapuri mewah kerana pelanggan atau pelacur boleh dicari melalui talian serta media sosial. Akhirnya, aktiviti gelap itu membuka ruang jenayah. Ada kes pelacur yang dibunuh pelanggan.

Wajarkah atas asbab itu maka pelacuran langsung diizinkan secara legal oleh pemerintah?

Bagi kami, sebagai negara Islam ia amat keterlaluan. Apa yang dilihat selama ini sahaja sudah sukar diterima akal dan iman kita. Biarpun akan ada yang menentang, namun apabila ada pemimpin yang mula berfikiran begitu, maka itu tanda umat ini sudah terlalu teruk akidahnya.

Semuga pembaca dari Indonesia dapat mengorak langkah agar lebih proaktif membenteras jenayah syariah ini. Dalam banyak hal, banyak perbuatan dan tidak tanduk kita sudah terlalu hina di sisi agama. Janganlah ditambah lagi kerana bencana dari murka Allah bakal menimpa semua yang ada.

WARGA PRIHATIN

*  *  *  *  *
JAKARTA, 28 Mei 2015

Mengawal aktiviti pelacuran dengan ‘membenarkan’ pelacuran, begitulah cadangan yang dilemparkan pemerintahan Daerah Khusus Ibukota (DKI) Jakarta.

Akhbar tempatan melaporkan, aktiviti pelacuran mungkin dibenarkan di beberapa kawasan di Jakarta, sebagai usaha mengawal kegiatan pelacuran haram yang berlaku di bilik sewa dan pangsapuri.

Idea untuk membenarkan aktiviti pelacuran dan mewujudkan ‘pekerja industri seks’ berdaftar itu ditimbulkan Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama atau lebih dikenali sebagai Ahok, ekoran pelbagai kejadian tidak diingini, termasuk kes jenayah.

Selain itu, kebenaran untuk aktiviti pelacuran di tempat tertentu juga dikatakan dapat mengawal kegiatan menawarkan perkhidmatan seks di kalangan gadis bawah umur.

Akhbar tempatan memetik Sekretaris Daerah Pemerintah Provinsi DKI Jakarta, Saefullah sebagai berkata, pihaknya sedang meneliti cadangan membenarkan sebahagian bangunan di pangsapuri dijadikan kawasan pelacuran.

Katanya, ia sekadar satu cadangan untuk mendapat reaksi pelbagai pihak dan gabenor itu akan mengambil kira pandangan semua pihak sebelum melaksanakannya.

Aktiviti pelacuran di Jakarta dikatakan dilakukan secara haram di bilik sewa serta pangsapuri mewah dan pelanggan boleh mendapat maklumat dalam talian serta media sosial.

Baru-baru ini, seorang gadis berumur 26 tahun yang dipercayai menawarkan perkhidmatan seks menerusi laman sosial, ditemui mati dalam bilik sewanya, dipercayai dibunuh pelanggannya.

Pihak berkuasa juga membongkar kegiatan perkhidmatan seks remaja bawah umur, menerusi sebuah laman sesawang, selepas menyerbu sebuah pangsapuri mewah dan menyelamatkan kira-kira 10 remaja, termasuk seorang gadis yang sedang mengandung dan dijadikan pelacur untuk golongan kelas atasan.

Bagaimanapun, idea Ahok itu dibantah Wakil Ketua Umum Majlis Ulama Indonesia, Ma’ruf Amin yang dipetik media sebagai berkata, cadangan membenarkan pelacuran adalah langkah salah dan menyimpang daripada ajaran syariat Islam.

“Maksiat itu harus diminimalkan, bukan dibenarkan,” katanya sambil menyeru semua pendakwah menggerakkan aktiviti kesedaran mengenai kesan buruk akibat pelacuran.

Foto hiasan : prostitutionrecovery.org

Kem Kubur Besar – Mereka kena rogol, pukul sampai mati dalam kem

 rohingya-yangoon-myanmar
  • Mereka kena rogol, pukul sampai mati dalam kem
  • Nurul Amin Nobi Hussein, 25, (kanan) menceritakan detik-detik dia melarikan diri dari kem transit di Wang Kelian, Perlis ketika ditemui Bernama di Alor Setar hari ini. – Foto Bernama
 

28 Mei 2015, ALOR SETAR – “Dalam fikiran saya hanya ada satu sahaja – mati. Saya hanya mahu mati kerana mati lebih senang daripada hidup,” menurut seorang pendatang Rohingya yang berjaya melarikan diri dari kem transit di Wang Kelian.

Bercakap secara eksklusif kepada Bernama hari ini, Nurul Amin Nobi Hussein (lelaki), 25, berkata, sepanjang dua bulan penahanannya di kem transit di Wang Kelian itu, beliau hilang segala harapan untuk hidup dan hanya memikirkan tentang kematian.

“Sepanjang dua bulan di dalam kem transit itu tahun lepas, saya dikurung seperti kambing dan ayam dalam kandang dan setiap masa dikelilingi oleh kematian. Setiap hari lima hingga enam orang daripada kami menemui ajal sama ada disebabkan penyakit atau dipukul dan ditembak,” katanya.

Menurutnya, pendatang Rohingya bersesak-sesak di dalam apa yang disifatkan sebagai ‘reban’ kecil yang menempatkan sehingga 200 hingga 300 orang, dengan lelaki dan wanita diasingkan reban mereka.

Antara lima hingga enam pengawal yang berbahasa Thailand, katanya, berkawal 24 jam sehari mengawasi kira-kira 1,500 tahanan dengan bersenjatakan batang kayu, pisau, pistol dan senapang.

“Tahanan tidak dibenarkan bercakap. Sesiapa yang bercakap akan dipukul. Pengawal sering melaungkan “sleep, sleep, sleep,” mengarahkan kami semua supaya tidur dan tidak bercakap antara satu sama lain,” katanya.

Nurul Amin berkata, ‘reban’ itu dipagar oleh batang-batang kayu dan didirikan di atas tanah lembut dan apabila hujan ia akan menjadi lumpur, di mana tahanan hanya diberikan lampiran plastik untuk membolehkan mereka duduk.

“Tahanan akan berdiri dan duduk di dalam lumpur air sekiranya kem transit dilanda hujan lebat, menyebabkan ramai dalam kalangan tahanan dijangkiti penyakit sehingga membawa maut.

“Ramai dalam kalangan tahanan Rohingya mengalami bengkak kaki akibat terlalu lama duduk dalam lumpur, menyebabkan mereka tidak boleh bergerak dan makan, dan seterusnya menemui ajal,” katanya yang berasal dari Maungdaw, Myanmar.

Nurul Amin berkata, mereka hanya diberikan sedikit makanan iaitu nasi berlaukkan ikan bilis dan ubi untuk menahan kelaparan, menyebabkan ramai juga dalam kalangan mereka yang mati akibat kelaparan.

Menyifatkan apa yang berlaku di kem transit itu sebagai ‘neraka dunia’, dia berkata, terlalu banyak peristiwa ngeri dan menyedihkan yang tidak dapat dilupakannya selagi beliau hidup.

Antara peristiwa yang tidak dapat dilupakannya adalah bagaimana pengawal-pengawal itu tanpa sebarang belas kasihan memukul sehingga mati kanak-kanak berusia 12 tahun hanya kerana keluarganya di Myanmar tidak mempunyai duit untuk membayar duit pembebasannya.

“Ada juga bayi yang baru berusia beberapa bulan mati kelaparan selepas ibunya yang sakit serta kelaparan gagal menghasilkan susu badan untuk anaknya.

Tidak lama selepas anaknya mati, wanita itu juga menemui ajal,” katanya sedih.

Selain itu, kata Nurul Amin, pengawal-pengawal terbabit turut merogol beberapa wanita itu.

“Kami boleh mendengar teriakan ketika wanita-wanita itu dirogol secara beramai-ramai oleh pengawal berkenaan. Apa yang lebih malang, ada antara wanita itu yang telah mengandung hasil perbuatan itu,” katanya.

Pengawal-pengawal tersebut disifatkannya lebih teruk daripada ‘haiwan’. Dia mengambil keputusan nekad untuk melarikan diri kerana selepas dua bulan di kem transit itu merasakan kematian semakin menghampirinya disebabkan keadaan sekeliling serta tidak mempunyai sebarang duit untuk membayar sindiket.

Menurut Nurul Amin, anggota sindiket meminta bayaran daripadanya sebagai syarat untuk melepaskannya ke Malaysia dan jika gagal menjelaskannya, berdepan dengan penahanan lebih lama di kem transit itu dan akhirnya kematian.

“Saya tidak boleh membayar mereka kerana tiada lagi duit selepas menjual segala harta dan tanah untuk ke Malaysia. Mereka akan pukul saya sampai mati jika saya tidak membayar mereka,” katanya.

Berdepan dengan kemungkinan ditahan lebih lama dan dipukul sehingga mati oleh anggota sindiket, beliau bersama-sama lima yang lain nekad melarikan diri pada jam 1 pagi selepas mendapati pengawal kem transit itu tertidur.

Beliau terpaksa merangkak ratusan meter dalam keadaan gelap-gelita, sebelum berlari ke dalam hutan, tanpa mengetahui arah tujuan.

“Dalam apa juga keadaan sekalipun, jika saya gagal melarikan diri mereka (anggota sindiket) akan tembak mati saya atau jika terus tinggal dalam tahanan, saya akan dipukul hingga mati kerana tiada duit.

“Mati adalah lebih baik daripada hidup,” kata Nurul Amin yang membayar RM6,500 untuk menaiki bot selama 22 hari dari Maungdaw ke sempadan Myanmar dan Thailand.

Setibanya di bandar sempadan itu, menurut Nurul Amin, pendatang Rohingya itu akan dibawa menaiki trak-trak pikap menuju ke selatan Thailand dalam perjalanan yang mengambil masa antara 10 hingga 11 jam.

Sementara itu seorang lagi pendatang Rohingya, Mohamad Osman Nurul Amin, 22, pula menceritakan pengalamannya ditahan di sebuah lagi kem transit di kawasan hutan di Padang Besar, Thailand, tahun lepas.

“Ia adalah neraka. Setiap hari soal kematian sentiasa bermain dalam kepala saya. Pada ketika itu, kematian adalah jalan terbaik untuk menamatkan segala penderitaan,” katanya.

Sama seperti Nurul Amin, beliau turut menjadi saksi pembunuhan dan kematian dalam kalangan tahanan Rohingya di tangan pengawal-pengawal kem yang kejam dengan memukul atau menembak mati menggunakan senjata api.

Bagaimanapun nasibnya lebih baik berbanding Nurul Amin kerana keluarganya berkemampuan untuk membayar sejumlah duit kepada sindiket yang bertindak membebaskannya selepas hanya sebulan ditahan di kem transit itu.

“Sehingga kini, saya masih tidak dapat menerima kenyataan bagaimana seorang manusia boleh berlaku begitu kejam kepada manusia yang lain,” kata Mohamad Osman. – Bernama


05/07/2015 by Ana Ghoib in Berita Dunia

Misteri Kubur Mangsa Perdagangan Dibongkar Dengan Data Telefon Teknologi Tinggi

Rohingya thailand


Pasukan penyelamat Thailand membawa keluar mayat mangsa pemerdagangan yang ditanam dalam kubur besar.

Thailand: Kubur besar yang menempatkan pelarian masyarakat Rohingya yang ditemui di Songkhla baru-baru ini terbongkar menerusi satu kerjasama yang belum pernah dilakukan sebelum ini dengn menggunakan teknologi tinggi secara efektif, kata sebuah badan anti pemerdagangan orang.

Kumpulan antarabangsa itu, Yayasan Freeland berkata, kerjasama rapat antara polis dan badan bukan kerajaan (NGO) menerusi penggunakan teknologi telefon forensik membolehkan para penyiasat mengesan dan menangkap anggota sindiket pemerdagangan orang yang dikatakan bertanggungjawab terhadap penculikan dan pengebumian itu.

Januari lalu, yayasan tersebut membantu polis Thailand secara teknikal dengan cara menganalisis telefon-telefon yang dirampas daripada suspek.

“Apa yang menarik mengenai kes ini ialah ia bermula dengan polis tempatan dan bukannya polis persekutuan.

“Dan semua kes ini ditangani dengan segera untuk bantuan teknikal dan kerjasama yang membawa kepada progres yang lebih cepat,” kata pengarah Freeland, Steven Galster dalam satu kenyataan pada Khamis.

Beliau berkata, penemuan kubur besar ini menunjukkan prestasi Thailand dari segi memperjuangkan sindiket transaksi walaupun ia sebelum ini menafikan masyarakat Rohingya dipemerdagangkan ke dalam negara.

Freeland membantu polis dalam menganalisis jumlah nombor daripada telefon bimbit milik suspek.

Dengan menggunakan data telefon, polis boleh menjana “i-2 telephone link chart” yang memboleh penyiasat untuk mengecilkan siasatan mereka.

Data itu akhirnya merakamkan warga Myanmar, Soe Naing Anwar secara dekat (zoom in) dan kaitan dengan pihaknya di Thailand.

Pada Selasa, polis mengumumkan penahanan Anwar dan dua lagi ahli politik di Thailand, bahagian selatan.

Kumpulan penyiasat sebelum ini difahamkan bahawa modus operandi suspek termasuk menghantar bot bersaiz besar ke Myanmar setiap bulan.

Ini dapat membantu membawa antara 300 dan 400 Rohingya di Rakhine pergi ke beberapa negara lain dengan jaminan kerja di Thailand.

Sebaik sahaja bot itu penuh, ia akan menuju ke pelabuhan Ranong di Thailand, di mana trak yang dikendalikan oleh suspek akan menampung Rohingya dan membawa mereka ke Songkhla.

Bagaimanapun Anwar telah ditangkap polis dan ia telah membawa kepada penemuan kem tersebut yang hanya terletak kira-kira 300 meter dari sempadan Thailand dengan Malaysia serta terdapat kira-kira 30 lubang kubur kaum Rohingya yang dipercayai telah dibunuh. – mStar

Kit Anti Histeria mula dipasarkan

  • Kit Anti Histeria mula dipasarkan
  • Mahyuddin (kiri) menerangkan mengenai Kit Anti Histeria kepada Asma (kanan).

PUTRAJAYA – Universiti Malaysia Pahang (UMP) melancarkan Kit Anti Histeria untuk mengubat masalah histeria yang kerap dihadapi pelajar di sekolah berasrama atau universiti.

Pengarah Pusat Islam dan Pembangunan Insan UMP, Dr Mahyuddin Ismail berkata, kit itu dihasilkan selepas melakukan kajian terhadap penyakit berkenaan selama lima tahun.

“Penyakit histeria bukan sahaja berlaku di negara ini tetapi turut berlaku di United Kingdom, Amerika Syarikat, Taiwan dan beberapa negara lain.

“Kit ini dibuat mengikut kaedah Pusat Rawatan Al-Manarah, Rawang merawat pesakit histeria dan rasukan. Kaedah ini sudah digunakan pusat berkenaan lebih 20 tahun,” katanya pada sidang media selepas pelancaran Kit Anti Histeria oleh Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi Kementerian Pendidikan, Datuk Dr Asma Ismail di sini, semalam.

Menurutnya, pihaknya sudah mencuba kit tersebut di 11 sekolah di seluruh negara dan kesemua pesakit histeria berjaya disembuhkan dengan selamat.

Katanya, terdapat empat bahan di dalam kit itu terdiri daripada kayu penyepit, cecair lada hitam, cecair asid formik dan air yang sudah dibacakan ayat al-Quran.

Menurutnya, kit tersebut dijual dengan harga RM8,750 sekotak.

Katanya, harga itu termasuk kursus yang akan diberikan kepada pembeli kit tersebut.

“Kursus ini meliputi cara menggunakan kit ini dan apa yang perlu dilakukan untuk mengubati histeria,” katanya.

Mahyuddin berkata, mana-mana pihak yang ingin mendapatkan kit itu boleh menghubungi syarikat Ranum Merah Sdn Bhd sebagai pengedar yang sah.

WARTAWAN: MOHAMAD NAUFAL MOHAMAD IDRIS
Artikel Berkaitan

1MDB MENIPU DOKUMEN – PENYIASAT

Para Penyiasat Merumuskan bahawa 1MDB “Menipu” Dan “Memalsukan Dokumen” Kepada Bank Negara, Duetsche Bank Dan Pihak-Pihak Lain EKSKLUSIF

This post is also available in: English

CEO 1MDB, Arul Kanda telah dinamakan dalam siasatan ke atas dokumen-dokumen yang dihantarnya sebagai dokumen-dokumen palsu, bagi pihak 1MDB. Namun, dia tiba dalam bulan Januari hanya untuk menemui semua komputer dan rekod-rekod telah dibersihkan – maka siapakah yang memberikannya bahan-bahan yang telah dipaslukan?

Para penyiasat skandal usahasama 2009 1MDB dengan syarikat PetroSaudi International (PSI) telah merumuskan bahawa usahasama itu telah membohongi bank-bank terbabit termasuk Bank Negara Malaysia dengan mengesahkan bahawa syarikat Good Star Limited adalah anak syarikatnya 100%.
Pada hakikatnya Good Star Limited adalah pihak ketiga, dikawal oleh seorang ahli perniagaan muda, rakan rapat dengan Perdana Menteri Najib Razak, Jho Low, yang pernah kami dedahkan sebagai individu yang berperanan penting membuat keputusan dan menguruskan pelaburan dalam 1MDB.

Kesalahan sedemikian boleh menyebabkan pesalah dihukum atas tuduhan “menipu”, kata para penyiasat menerusi laporan mereka yang ada pada kami.

Kesalahan [1MDB], menurut dokumen itu, termasuk:
“Menipu Bank 2 dengan menyatakan bahawa akaun di bank RBS Coutts adalah milik syarikat induk PetroSaudi [PetroSaudi International]”

Pada keadaan yang berasingan para penyiasat merumuskan bahawa semasa pemindahan USD$700 juta yang kononnya untuk ‘membayar balik pinjaman’ kepada PetroSaudi 1MBD “boleh” dianggap sebagai melakukan kesalahan:

“Menipu Bank 1 dengan mengesahkan bahawa Good Star adalah 100% milik 1MDB PetroSaudi”.

Kertas-kertas laporan yang ada pada Sarawak Report menunjukkan bahawa para penyiasat telah mengenalpasti sekurang-kurangnya pada tiga keadaan di mana kesalahan ini dilakukan, yang boleh dijatuhkan hukuman sewajarnya.

Khasnya, seperti dirumuskan oleh para penyiasat bahawa wang yang dipindahkan dalam usahasama itu telah:

“tidak digunakan pada tujuannya di bawah peraturan FEA jika 1MDB PetroSaudi gagal menunjukkan yang wang itu telah dipindahkan dari Good Star kepada usahasama itu.”

Sebenarnya, maklumat berdokumentasi seterusnya yang dihantar kepada Sarawak Report menunjukkan bahawa USD$500 juta telah dihantar dari Good Star kepada sebuah akaun bank Swiss, BSI Singapura, yang dimiliki oleh Jho Low.

Pada hari Jho Low dilaporkan telah membeli dua buah rumah penthouse di Singapura dengan nilai bersama berjumlah RM154 juta, yang merupakan salah satu dari beberapa perbelanjaan bersyak di seluruh dunia.

Para penyiasat juga berjaya mendapati bukti bahawa USD$260 juta dari pinjaman berjumlah USD$500, yang seharusnya dimasukkan ke dalam usahasama itu, telah dilencongkan untuk membeli bank UBG pegangan keluarga Taib Mahmud.

“Kami sedang menyiasat sama ada wang (USD$260 juta itu) telah digunakan untuk membeli saham-saham UBG menerusi Javace Sdn Bhd. Jika ianya benar [maka 1MDB] telah melanggar peraturan-peraturan FEA dan boleh dikatakan menipu Bank Negara Malaysia”, menurut laporan itu, kerana ini bukanlah tujuan asal pinjaman dan pemberi pinjaman wang itu.

Cawangan bank RBS Coutts di Zurich sedang diperiksa – mengapa mereka tidak melaporkan transaksi Good Star yang meragukan dan memeriksa pemilik akaunnya?

Dalam masa para penyiasat melepaskan bank-bank yang terbabit dalam pemindahan wang ini, termasuk bank Duetsche 1MDB, pada asasnya bahawa mereka telah ditipu oleh para pengurus 1MDB, mereka telah gagal melaporkan pemindahan yang meragukan.
Bank-bank itu telah memindahkan jumlah wang yang begitu besar di bawah keadaan yang luar biasa, yang harus dilaporkan kepada pihak-pihak yang berkepentingan dan berwibawa.

Penilaian ke atas pemindahan terakhir 1MDB berjumlah $330 juta dalam empat bahagian kepada akaun Good Star Limited dalam tahun 2011, para penyiasat mendapati bahawa dua buah bank telah melakukan kesalahan kerana gagal melaporkan bebera
pa pemindahan wang termasuk $110 juta dan $125 juta sebagai pemindahan wang yang meragukan.

Pihak penyelaras kewangan di Malaysia telah memutuskan, bahawa ketika siasatan sedang dijalankan, untuk bertemu dengan pihak penyelaras kewangan di Switzerland untuk mengesahkan bahawa wang itu sebenarnya telah masuk ke dalam akaun Good Star di bank RBS Coutts di Zurich.

Mereka juga ingin mendapatkan pengesahan bahawa pemegang akaun itu adalah Jho Low.

Jika ya, pihak bank RBS Coutts Britain turut sama terdedah kerana telah gagal melaporkan beberapa siri transaksi setelah menerima $700 juta; $160 juta dan $330 juta antara tahun-tahun 2009-2011 ke dalam akaun yang tiada kaitan dengan kegiatan 1MDB.

Cawangan bank BSI Switzerland menghadapi banyak persoalan

Dokumen-dokumen itu melemparkan tuduhan berkenaan kemungkinan pemalsuan beberapa dokumen dilakukan oleh 1MDB.

Minggu lepas Sarawak Report mendedahkan bahawa pihak berkuasa di Singapura telah melaporkan bahawa penyata bank yang diragukan itu yang dinatar oleh 1MDB, untuk menyokong bukti mengenai kandungan akaun dana itu di BSI, adalah palsu, menurut bank itu.

Pihak bank itu telah menafikan penyata itu, yang dihantar oleh CEO 1MDB Arul Kanda, adalah dokumen yang sahih atau bahawa ianya mewakili gambaran sebenar akaun Brazen Sky, seperti mana USD$1.103 juta dikatakan oleh Perdana Menteri/Menteri Kewangan sebagai wang yang hilang.

Kini pihak penyiasat Malaysia menuduh 1MDB sebagai:

“telah memalsukan surat (kepada bank Negara Malaysia) dan menghantarnya ke Bank 2. Ini bertujuan untuk mempengaruhi Bank 2 supaya percaya bahawa BNM telah diberitahu bahawa sejumlah wang itu harus dibayar kepada akaun induk usahasama itu”

Wang yang dimaksudkan itu adalah USD$330 juta, yang telah dibayar kepada Good Star di bawah samaran untuk memberi pinjaman kepada PetroSaudi dan penyata di atas jelas menunjukkan bahawa 1MDB telah menunjukkan sepucuk salinan surat palsu yang sepatutnya dihantar ke BNM kepada bank pemberi pinjaman.

Sebenar, tiada surat sedemikian telah dihantar ke BNM berkenaan perkara ini, maka ianya telah mengelirukan pihak bank berhubung transaksi itu.

Hanya “tuduhan liar” kata PM semalam. Namun kenapa 1MDB tetap enggan memberi komen berkenaan bukti yang dipersembahkan setakat ini?

Dokumen-dokumen yang dihantar oleh para penyiasat itu jelas mengatakan bahawa mereka mengesyorkan agar Menteri Kewangan harus bertemu pihak Switzerland untuk mengesahkan jika Good Star pernah menerima pelbagai dana dan mengesahkan jika Jho Low adalah waris kepada syarikat itu.

Mereka juga berhasrat untuk mendapatkan lebih lanjut berkenaan:

“penipuan dan pemalsuan dokumen-dokumen oleh 1MDB terhadap BNM” dan terhadap dua buah bank yang lain, salah satu darinya adalah Duetsche Bank.

Para penyiasat mengharapkan agar bank-bank yang relevan disoalsiasat atas kegagalan mereka mengemukakan laporan berkenaan transaksi-transaksi yang meragukan.

Namun, dengan adanya siasatan-siasatan dan syor-syor oleh pihak-pihak berwibawa di Malaysia dan di Singapura, Menteri Kewangan yang juga Perdana Menteri semalam tetap menolak pendedahan-pendedahan berdokumentasi mengenai “tuduhan liar” ke atas 1MDB.

Adakah dia akan mengeluarkan dokumen-dokumen ini dan membenarkan tuduhan dikenakan terhadap pelaku kesalahan yang telah dikenalpasti oleh pihak penyiasat dari Malaysia sendiri?

[Catatan: Para wartawan bertanggungjawab melindungi pemberi maklumat mereka, begitu juga sesiapa yang mencipta laporan nrasmi ini dan siapa yang membocorkan bahan dan maklumat kepada SR. 1MDB dan pihak-pihak yang berkenaan yang telah menerima laporan ini, berhak untuk mengeluarkan kenyataan mereka atau membuat penafian – atau mencabar kami menerusi mahkamah. Para pembaca berhak dan bebas untuk membuat kesimpulan sendiri berdasarkan apa yang mereka baca.]

Pelaksanaan hudud isyarat Malaysia tidak lagi sederhana, kata G25

Menurut Datuk Noor Farida Ariffin yang mewakili kumpulan G25, Malaysia menghantar isyarat kepada dunia yang ia tidak lagi mengamalkan kesederhanaan sekiranya kerajaan Kelantan dibenarkan menguatkuasakan hudud. – Gambar fail The Malaysian Insider, 25 Mac, 2015.Menurut Datuk Noor Farida Ariffin yang mewakili kumpulan G25, Malaysia menghantar isyarat kepada dunia yang ia tidak lagi mengamalkan kesederhanaan sekiranya kerajaan Kelantan dibenarkan menguatkuasakan hudud. – Gambar fail The Malaysian Insider,

 

25 Mac, 2015

Malaysia akan menghantar isyarat kepada dunia yang ia tidak lagi mengamalkan kesederhanaan sekiranya kerajaan PAS Kelantan dibenarkan menguatkuasakan hudud di negeri itu, kata G25, kumpulan pesara kakitangan awam Melayu berpangkat tinggi yang sebelum ini meminta satu perbincangan rasional tentang Islam diadakan.

Kumpulan itu berkata, Malaysia akan dilihat sebuah negara ditadbir undang-undang agama yang tertakluk kepada tafsiran ulama, dan ia menggesa Putrajaya melindungi Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi negara ini.

“Sejak Kemerdekaan, negara ini memilih jalan kesederhanaan. Perdana menteri terus mengemudi kerajaan sepanjang jalan ini dan melancarkan Gerakan Kesederhanaan Global untuk menunjukkan kepada dunia yang negara kita komited kepada prinsip kesederhanaan.

“Pelaksanaan undang-undang hudud PAS akan menunjukkan kepada dunia yang Malaysia kini tidak lagi mengambil jalan sederhana. Kita akan dilihat sebagai sebuah negara yang ditadbir oleh undang-undang agama yang tertakluk kepada berbagai ragam tafsiran ulama, yang juga manusia biasa yang mampu membuat silap,” G25 berkata dalam satu kenyataan.

Menurut kenyataan dikeluarkan jurucakap G25, Datuk Noor Farida Ariffin, sebuah negara pelbagai kaum dengan ekonomi terbuka seperti Malaysia tidak mampu mengubah ciri-ciri sekular perlembagaannya bagi membolehkan enakmen hudud PAS dilaksanakan.

G25 juga menyokong pandangan Dr Chandra Muzaffar yang Perlembagaan Persekutuan bukannya tidak Islamik, dan berkata, sebarang percubaan memindanya bagi membolehkan pelaksanaan hudud, akan melanggar Perjanjian Malaysia.

Ia juga menimbulkan keraguan  sama ada undang-undang hudud di Kelantan, seperti diperincikan dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 (Pindaan 2015), dapat menegakkan keadilan, memandangkan wujudnya kepelbagaian dalam tafsiran perundangan undang-undang.

G25 menambah, kerajaan Kelantan mahu melaksanakan hudud tanpa memenuhi syarat seperti digariskan ulama terkenal, Yusuf al-Qaradawi yang mengetuai Kesatuan Ulama Islam Sedunia.

Memetik Qaradawi, G25 berkata keperluan ekonomi rakyat seperti peluang pekerjaan dan pembasmian kemiskinan perlu dipenuhi sebelum hudud boleh dikuatkuasakan.

“Berdasarkan penjelasan di atas oleh Sheikh Qaradawi, bolehkah mana-mana negeri di Malaysia memenuhi syarat tersebut untuk membolehkan pelaksanaan hudud?” soal G25.

Kumpulan itu juga memetik akademik Islam, Prof Dr Professor Mohammad Hashim Kamali yang menganalisis enakmen asal PAS pada 1993 dan mendapatinya “tidak mencerminkan keseimbangan yang terdapat dalam al-Quran atau keadaan sosial dan realiti masyarakat Malaysia kontemporari”.

Dalam tulisannya, Hashim, yang mengetuai Institut Kajian Islam Lanjutan (IAIS), juga berkata, “Rang Undang-Undang Hudud yang dipamerkan tiada memperlihatkan usaha untuk menjalankan Ijtihad (pemikiran kreatif) ke atas isu-isu baharu seperti memenuhi cita-cita keadilan dan menggalakkan pembangunan dasar sosial yang bijak.”

G25 berkata semakan ke atas enakmen hudud baru-baru ini hanya menekankan hukuman dan bukan aspek taubat dan pemulihan seperti ditekankan al-Quran.

Isu hudud timbul semula selepas Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan meluluskan pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) pada 19 Mac lalu. Ia disusuli notis pemberitahuan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang meminta agar rang undang-undang persendirian berkenaan hudud dibawa ke Parlimen pada sidang kali ini yang akan tamat pada 9 April depan.

Pindaan tersebut diluluskan sebulat suara DUN Kelantan, termasuk sokongan wakil rakyat Umno.

Langkah Hadi itu dikecam hebat khususnya daripada pemimpin DAP, malah PKR juga tidak menyatakan sokongan terhadap keputusan Hadi itu. – 25 Mac, 2015.

Kerajaan habis RM28 juta hias jet PM

Malaysia Kini – 1:53PM – 23 Mar 2015

(GAMBAR HIASAN)
Kerajaan membelanjakan RM28 juta lagi untuk mengubahsuai jet peribadi yang didakwa dibelikan khas untuk kegunaan perdana menteri, kata setiausaha agung PKR Rafizi Ramli.

Kos menghias dan menaiktaraf kabin di dalam pesawat itu dimasukkan dalam harga jual-beli, yang didakwa berjumlah RM465 juta, tambah ahli parlimen Pandan.

Jet tersebut, model ACJ 320, sudah cantik dan selesa, tambah Rafizi, dan mempertikaikan keperluan menghabiskan lagi RM28 juta untuk hiasan kabin yang kelihatan “lobi sebuah hotel.”

“Kami ingin mengetahui tujuan sebenarnya sejumlah RM28juta itu digunakan,” katanya.

Rafizi turut mendedahkan bahawa jet itu sebelum ini dimikiki oleh Air Luther AG, dengan Comlux Aviation menguruskan jet itu untuk tujuan pajakan.

Rumah Asnaf & Anak Yatim | Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Akhlak | Kajian Pembangunan Tamadun Islam Moden