Category Archives: Politik

image_pdf

LEPAS DISIASAT POLIS, SPRM ANJUR SOLAT HAJAT PERDANA

LEPAS DISIASAT POLIS, SPRM ANJUR SOLAT HAJAT PERDANA

Timeline hampir kesemua media dipenuhi dengan berita ini sejak petang semalam. Sedih dan sayu membaca apa yang ditulis serta gambar yang disiarkan oleh para pemberita. Diberitakan ramai yang khusyuk berdoa sehingga menitiskan airmata.

Sama-samalah kita doakan agar para pegawai dan anggota SPRM dapat menjalankan tugas mereka dengan gigih, telus dan saksama. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul

Kami telah teliti semua artikel mengenai berita ini dari semua saluran media untuk mendapatkan kesahihannya. Kami petik dari semua sumber agar dapat kita hayati beritanya.

“Allahumma Salaamatan Fiddien”

WARGA PRIHATIN

* * * * * * * *

PUTRAJAYA – Ogos 04, 2015 : Kakitangan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyertai Majlis Solat Hajat Perdana hari ini bagi memohon agar institusi itu diberi kekuatan untuk terus kukuh dalam menyelamatkan negara daripada gejala rasuah. Ia telah diadakan di bangunan pentadbiran SPRM di sini selepas solat Zohor, dipimpin Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Zakaria Jaffar.

Tazkirah ringkas dan doa memohon supaya SPRM dapat meneruskan perjuangan membela maruah agama, bangsa dan tanah air disusuli selepas itu.

Antara kandungan doa berkenaan ialah: “Kami memohon kepada-Mu, ya Allah, berilah kekuatan kepada kami untuk melaksanakan tugas dengan sebaik-baik mungkin. Berilah bimbingan dan petunjuk bagi mencapai kejayaan dalam melaksanakan tugas kami memerangi perbuatan rasuah yang mungkar dan penuh dengan dosa.”

Zakaria turut memohon supaya Allah memberi kekuatan kepada pegawainya mempertahankan masyarakat dan negara daripada dicemari dengan rasuah dan penyelewengan.

“Rasuah ini berpunca daripada perbuatan yang haram. Rasullah kata, orang yang memberi dan menerima rasuah masuk neraka. Nak cegah orang masuk neraka ini satu pekerjaan yang berat, yang besar. Jadi, kita kena minta tolong daripada Allah Yang Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui yang akan menunjuk jalan membantu kita melaksanakan tugas terbaik dan paling mulia,” katanya.

Zakaria, 58, yang akan bersara secara rasmi pada 12 Oktober ini berkata, sepanjang 35 tahun khidmatnya dalam agensi itu, beliau menganggap perjuangannya ialah “mencegah individu daripada terjerumus ke neraka”.

“Daripada masuk kerja, sampai habis pencen, 35 tahun berjuang mencegah orang daripada masuk neraka dan saya menjadikan sepanjang hidup itu sebagai satu ibadah. Apabila saya keluar daripada (SPRM) ini, saya pindahkan apa yang saya yakini kepada semua warga SPRM, supaya sepanjang masa apa yang dibuat ini menjadi ibadah di sisi Allah,” katanya.

CAWANGAN SPRM SELURUH NEGARA

Selain di Putrajaya, beberapa cawangan SPRM negeri turut bersama menganjurkan solat hajat.

Antaranya di Negeri Sembilan di mana solat hajat didirikan selepas solat dhuha sekitar jam 9 pagi dan dihadiri 36 kakitangan termasuk Pengarah SPRM Negeri Sembilan, Datuk Shaharom Nizam.

Sementara Pengarah SPRM Kelantan, Datuk Abd Aziz Aban mengambil peluang menyampaikan amanat dan pesanan kepada pegawai dan kakitangan yang menjadi jemaah solat hajat.

Selain itu, SPRM Johor, Melaka dan Terengganu turut diadakan pada Isnin dan Selasa.

SIRI PENAHANAN PEGAWAI SPRM

Solat hajat ini dilakukan selepas beberapa pegawai tertinggi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ditahan bagi membantu siasatan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Setakat ini, beberapa pegawai SPRM telah ditahan dan diambil keterangan berhubung kes kebocoran maklumat siasatan terhadap skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Antara yang telah ditahan untuk diambil keterangannya ialah Pengarah Operasi Khas Datuk Bahri Mohamad Zin dan Pengarah Forensik Datuk IG Chandran dan pegawai SPRM, Tuan Roslan Tuan Mat.

Semalam, polis Cawangan Khas menyoal siasat Pengarah Operasi Khas SPRM Datuk Bahri Mohamad Zin bagi membantu siasatan dalam kes kebocoran maklumat siasatan 1MDB.

Manakala bekas Ahli Lembaga Penasihat SPRM Tan Sri Rashpal Singh ditahan Sabtu lalu kerana dipercayai berkaitan dengan laporan pertemuannya dengan Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown di London.

Polis Cawangan Khas turut menyerbu pejabat Timbalan Pendakwa Raya SPRM Ahmad Sazilee Abdul Khairi mencari dokumen berkaitan syarikat pelaburan negara yang sarat dibebani hutang berbilion ringgit itu. Serbuan di pejabat Sazilee di Bahagian Operasi Khas SPRM Putrajaya itu turut merampas sebuah komputer riba, malah kediamannya juga diperiksa.

Sazilee, pegawai yang dipinjamkan daripada Jabatan Peguam Negara, antara 3 yang ditahan minggu lalu selain Rashpal dan Sekretariat Kewangan dan Pasukan Petugas Khas Pentadbiran Bahagian Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA) Jabatan Peguam Negara, Jessica Gurmeet Kaur.

KREDIT BERITA & FOTO : BERNAMA, SINAR HARIAN, MALAYSIA KINI, ASTRO AWANI, TMI,

Warga Prihatin's photo.

CORETAN IKHLAS DARI STOCKHOLM

Kami tidak perasan coretan travelog Saiful Nang yang kini sedang dalam rangka kerja di Eropah ini sehingga ianya jadi viral dan keluar di Astro Awani. Apabila kami baca catatan ringkas ini memang banyak benarnya sebagai pelajaran buat rakyat dan pemimpin kita.

Jika anda sudah baca, boleh terus lompat ke sambungan ulasan kami di hujung artikel ini. Jika belum silalah baca dahulu agar mampu memahami sambungan ulasan kami nanti….

* * *
Orang kat Sweden ni pun bising juga pasal tax. Income tax dia sampai 45%. Dapat gaji separuh gomen ambik. Dah lah macam tu… GST sampai 24% !! Kalau di Malaysia, yang 6% pun dah rusuhan. Income tax 20% pun ramai cilok. TAPI SWEDISH TETAP TAK GADUH SANGAT bayar tax.

KENAPA?

Kerana education terbaik dunia dia dari kecil sampai universiti semua FREE. Public transport mereka bagus dan murah, barang makan murah, highway free, jalanraya cantik, insuran kesihatan tak perlu kerana healthcare dia lagi baik dari private hospital kita. Tidaklah sampai datang hari ini utk temujanji dengan pakar, 15 bulan nanti baru jumpa.

Pencuri di sini tak ramai kerana yang jobless pun dapat gaji berdasarkan 70-80% gaji terakhir mereka. Tak ada sebab orang nak pecah rumah orang lain.

Lagi yang mereka tak marah sangat, menteri-menteri dan PM dia orang biasa sahaja. Tak kaya mana pun macam PM Uganda yang banyak jet.

Petang ni ke Paris…. Siapa nak ngopi sila PM.

Lupa satu lagi. Ni gambar saya dengan kawan saya tengah highway ada accident. Tengok lane kosong ni kenapa tak ada orang menyelit potong queue? Kerana accident ni jauh di depan. Kami berhenti dalam 15 minit dalam 1 barisan supaya bila accident tu buka 1 lorong sahajapun, traffic dah surai.

Kita pula, buka 1 lorong bahagian kosong ni mesti penuh sampai ke tempat accident. Lepas tu masa nak masuk 1 lorong, semua tak nak bagi jalan. Kanan kata kiri potong queue, kiri kata kanan potong queue. Last-last benda yang boleh settle 10 minit pun, 2 jam tak selesai lagi. Buatlah highway 50 lorong pun… Yang penting ialah sikap yang perlu disekolahkan.

Bukan kata mereka bagus semua. Tapi bukankah jika nak dijadikan contoh, kita kenang yang baik sahaja dan yang buruk kita diam-diam dan balik nanti kita jadikan sempadan. Apapun, syukurlah Uganda masih aman. Nama saya Saiful Nang… saya sayang Uganda.

SAIFUL NANG
Stockholm

KESIMPULAN

Bohonglah jika kami katakan kami suka dengan cukai setinggi 45% nilai pendapatan dan 20% GST. Tetapi melihat kepada efisiensi pengurusan kewangan kerajaan mereka, terasa ada wajarnya juga.

Dalam beberapa trip sebelum ini, Saiful Nang telah kongsikan juga tingginya disiplin dan tanggungjawab sosial anggota polis dan badan penguatkuasa mereka. Kepentingan rakyat sangat diutamakan. Gaji polis mereka tinggi tetapi rasuah tiada. Hukuman rasuah juga terlalu berat. Keselamatan kejiranan terjamin.

Saman trafik tidak dicaj secara tetap, tetapi mengikut kadar pendapatan pesalah. Ada yang setinggi 30% dari slip gaji. Lebih kaya dan berpangkat, hukumannya semakin berat. Kerana itu masing-masing takut untuk lakukan kesalahan. Ini menghasilkan pemandu yang berdisiplin seperti di Singapore.

Tidak seperti di sini bilamana kompaun trafik sama saja nilainya. Bahkan yang miskin sering teraniaya sedangkan si kaya dan berpangkat pula sering terlepas dari membayar denda kerana mereka ada kuasa. Ada yang mengumpul sehingga ratusan saman yang dilakukan oleh diri sendiri, anak isteri dan saudara mara untuk dihapus kira. Penguatkuasa pun sering serbasalah.

Yang lebih sadis ialah amalan rasuah yang parah. Baik pegawai tinggi mahupun yang rendah. Kerana itu hasil kutipan cukai jadi tiris dan tidak berkah. Jika perbelanjaan negara tidak berhemah, bagaimana prasarana boleh ditambah?

Itulah antara punca rakyat kita tolak GST walaupun hanya 6%. Semua golongan terkena bebanannya, termasuk asnaf yang miskin dan yatim piatu. Sedangkan mereka ini adalah golongan susah yang harus dibantu.

Tidak seperti amalan di sana yang mana prasarana jalan, pengangkutan awam, kesihatan, pelajaran dan keselamatan amat baik dan percuma. Orang sihat yang tiada kerja pun dibayar mengikut nilai gaji terakhirnya. Apatahlagi yang miskin macam kita.

Sekarang ini GST dikenakan juga biarpun rakyat tidak rela.

Harapan kami agar dana kutipan tidak disia-sia. Rancanglah perbelanjaan agar semua perkhidmatan rakyat dapat diperbaiki. Jauhilah rasuah dan ketirisan wang negara ini.

Kami mewakili rakyat marhaen yang tidak mampu ke hospital swasta merayu agar ditambah jumlah doktor dan prasarana perubatan, khususnya doktor sakit puan dan perbidanan.

Ketahuilah bahawa ‘darurat maruah’ telah menyebabkan kaum ibu merana sejak sekian lama. Mereka terpaksa menebalkan muka melahirkan bayi dengan bantuan doktor lelaki. Bukankah Islam itu agama rasmi kita?

Semuga rintihan kami didengari…

WARGA PRIHATIN

Warga Prihatin's photo.

RM2.6 BILION DIDAKWA DALAM AKAUN NAJIB DARI DANA PENDERMA, BUKAN 1MDB – SPRM

RM2.6 BILION DIDAKWA DALAM AKAUN NAJIB DARI DANA PENDERMA, BUKAN 1MDB – SPRM
Astro Awani | Ogos 03, 2015

Sangat mengejutkan. Tidak sampai sejam sudah lebih 9,000 likes, 7,000 komen, lebih 6,000 share untuk artikel berita ini.

Ramai yang musykil dengan istilah ‘derma’ tu… Dalam Islam derma dikaitkan dengan SEDEKAH. Ini membawa maksud bukti MEMBENAR atau MEN’SIDDIQ’KAN suatu keperluan 8 asnaf atau untuk membenarkan usaha ibadah atau jihad fisabilillah (QS:9/60)

Mungkin perlu dijelaskan lebih lanjut dengan istilah dan tujuan ‘derma’ itu. Jika tidak, maka inilah jadinya… YAB Perdana Menteri hangit kena sindir dan dicerca dengan kenyataan yang tergantung ini.

WARGA PRIHATIN

* * * * * * * * * *

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini memaklumkan dana RM2.6 bilion yang didakwa dimasukkan ke dalam akaun peribadi milik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah dana sumbangan penderma dan bukannya disalurkan oleh syarikat pelaburan yang ditubuhkan Kementerian Kewangan, 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan, SPRM turut memaklumkan penemuan berkenaan diperolehi susulan siasatan badan itu ke atas syarikat SRC International.

Laporan hasil siasatan berkenaan dana itu juga sudah dirujuk dan dimaklumkan kepada Peguam Negara.

SPRM turut memaklumkan akan terus menyiasat SRC International termasuk yang melibatkan dana berjumlah RM4 bilion.

Menurut kenyataan itu lagi, melalui penubuhan Pasukan Petugas Khas wujud pelbagai siasatan yang diadakan secara serentak ke atas beberapa organisasi berkaitan.

SPRM sendiri memberi tumpuan siasatan ke atas SRC International dan dana RM2.6 bilion ke dalam akaun Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Manakala Polis Diraja Malaysia (PDRM) pula menjalankan siasatan berkaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), sementara Bank Negara Malaysia (BNM) pula menjalankan siasatan berkaitan dengan kaedah dan tatacara kewangan.

Warga Prihatin's photo.

LUAHAN YANG MELAMPAU

LUAHAN YANG TERLAMPAU

Sekian lama memerhatikan rentak reaksi rakyat yang menghambur caci cerca dengan berbagai gaya bahasa yang sukar untuk diterima di page YAB Perdana Menteri.

Kadang-kadang terasa pelik juga mengapa admin page PM membiarkan sahaja semua kutukan itu tanpa berusaha menyaring dan memadamkannya.

Apa yang terjadi sejak 28 Julai amat mengejutkan sekali. Tidak menyangka reaksi pembaca di Facebook YAB Perdana Menteri selepas pengumuman rombakan kabinet jadi sedahsyat itu.

Sukar dibayangkan kutukan sebegitu boleh berlaku terhadap laman sosial seorang individu yang bergelar YANG AMAT BERHORMAT. Situasi itu turut dilapurkan secara meluas di media.

Ada kalanya jumlah komen itu mencecah sekitar 40,000. Ternyata jumlah itu masih sukar dikurangkan walaupun kami yakin admin page berusaha memadamkannya. Hingga saat artikel ini ditulis pun jumlah yang tertera masih sekitar 24,000.

Tidak dapat dibayangkan apakah persepsi Perdana Menteri UK yang sedang melawat Malaysia terhadap negara kita. Beliau pastinya turut melayari page Perdana Menteri kerana turut di ‘TAG’ oleh PM dalam satu mesej khas yang mengaitkan lawatannya.

Yang nyata ada unsur kebejatan akhlak yang amat berat dalam scenario ini.

Pertamanya fenomena di mana rakyat tidak lagi mampu berakhlak dalam menyuarakan ketidakpuasan hati. Dari media sosial, poster, ceramah bahkan sanggup berdemonstrasi untuk meluahkan isi hati dan rasa benci.

Keduanya fenomena di mana Para Pemimpin kita sudah hilang pertimbangan dan sensitiviti. Rintihan dan suara hati rakyat yang semakin membenci seperti tidak diendahkan sama sekali.

Terlalu tabah dan kebal sekali perasaan mereka ini. Sebagai rakyat kami tidak TERGAMAK mencaci seteruk ini dan terasa malu membiarkan anak cucu melihat dan memerhati.

Jika kami jadi pemimpin juga pasti kami akan segera angkat kaki. Tidak sanggup untuk terus memimpin rakyat yang keterlaluan membenci seperti ini. Apalah guna kuasa dan harta jika rakyat dan orang yang dipimpin bukan sahaja tidak hormat pada kita, malah terus-terusan mencaci dan menghina.

KITA SALUTE. SESUNGGUHNYA PEMIMPIN KITA MEMANG TERLALU “TABAH DAN CEKAL” SEKALI.

Warga Prihatin

https://www.youtube.com/watch…

Warga Prihatin's photo.

AHMAD MASLAN SANGKAL MUHYIDDIN, TIADA WANG MASUK AKAUN NAJIB

AHMAD MASLAN SANGKAL MUHYIDDIN, TIADA WANG MASUK AKAUN NAJIB

Tan Sri Muhyiddin Yassin mendedahkan dalam sebuah video bahawa wang jutaan ringgit disalurkan ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Video berkenaan dirakamkan ketika beberapa pengunjung, termasuk Menteri Besar Kedah Datuk Mukhriz Mahathir menziarahi Muhyiddin di kediamannya di Bukit Damansara, Kuala Lumpur, malam semalam.

Walau bagaimana pun semalam Datuk Ahmad Maslan menafikan dakwaan Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak mengakui dana berjumlah RM2.67 billion dimasukkan ke dalam akaun bank peribadinya.

Beliau yang baru dilantik sebagai Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) berkata, dakwaan bekas Timbalan Perdana Menteri itu tidak benar.

“Tidak betul. Tidak ada pengaliran (wang ke akaun Perdana Menteri) dan sebagainya. Sebenarnya Presiden parti telah berikan taklimat kepada kami Ahli Majlis Tertinggi tentang perkara itu.

“Beliau tidak pernah menggunakan wang 1MDB masuk ke dalam akaunnya,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Jamuan Makan Malam Perdana dan Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Pengilang dan Industri Perkhidmatan Bumiputera di Menara Matrade pada malam Rabu.

Beliau diminta mengulas mengenai dakwaan Muhyiddin dalam sebuah video yang mendakwa Najib mengakui RM2.67 billion dimasukkan ke dalam akaunnya.

Dalam masa sama, Ahmad Maslan menyindir Muhyiddin kerana mengatakan Barisan Nasional (BN) akan kalah jika pilihan raya diadakan dalam waktu terdekat.

“Kalau orang tanya saya jika esok pilihan raya boleh atau tidak Barisan Nasional menang, saya menjawab esok tidak lagi pilihan raya..itu jawapan saya.

“Esok persiapan untuk pilihan raya. Kalau ada pimpinan mengatakan, jika esok pilihan raya Barisan Nasional akan kalah, saya berpandangan berbeza. Esok tidak ada pilihan raya. Pilihan Raya mungkin 2018.

“Oleh itu persiapan perlu dibuat dengan pemantapan parti dan jika kita bersatu pembangkang berpecah belah..yang bersatu akan menang, yang berpecah belah akan kalah. Oleh kerana itu jangan kita berpecah belah,” katanya.

Muhyiddin baru-baru ini ketika berucap merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Cheras berkata, BN akan tewas sekiranya Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) diadakan dalam masa terdekat ini.

“Saya nak bercakap benar, memang kalau ikut perkiraan saya, kalau esok pilihan raya, kita tidak mungkin boleh menang, kerana sudah ada kajian yang dibuat oleh banyak pihak,” kata Muhyiddin.

********************************
SUMBER: KINI-TV, FMT

 

VIDEO PENAHANAN IBU TIRI SUSPEK DERA – BERITA TERKINI TV1

VIDEO PENAHANAN IBU TIRI SUSPEK DERA – BERITA TERKINI TV1

Ini rupa ibu tiri yang mendera Nur Zuliana hingga cacat. Lihat betapa angkuh gaya jalannya… sama dengan gaya bahasa di FB nya… tidak peliklah beliau tergamak mendera sampai begitu rupa.

Kita tunggu sandiwara dan alasan apa yang bakal diberikan kepada pihak polis semasa soal siasat sepanjang reman 4 hari ini.

(Wajarnya Polis “reman penjara” sahaja mereka ini maksima 60 hari untuk kes berat seperti ini).

Tindakan suami wanita ini yang membawa lari isterinya selepas kes terbongkar adalah amat mencurigakan. Mungkinkah si bapa sendiri yang melakukan penderaan yang amat trajis terhadap anak ini?

Apapun kita tunggu perkembangan selanjutnya. Semuga anak ini mendapat pengadilan yang sewajarnya.

WARGA PRIHATIN

Gambar Nurul Izzah Di Kuil Hindu, Viral Di Media Sosial

Permatang Pauh (3 MAY 2015) – Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar mengemparkan para pengundi di Permatang Pauh apabila menyertai upacara keagamaan di salah sebuah kuil Hindu di Prai.

Paling mengejutkan apabila anak kepada Anwar Ibrahim itu turut kelihatan seperti memberi hormat kepada dewa masyarakat hindu di kuil tersebut.

Gambar Nurul bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Delima, RSN Rayer itu kemudiannya dimuat naik di media sosial Facebook sehingga menimbulkan pelbagai persepsi masyarakat.

Penguna media sosial kemudiannya mengecam tindakan itu sambil menyifatkan ia sebagai usaha terdesak pimpinan PKR bagi memancing undi masyarakat India di Permatang Pauh.

Ada juga yang menyifatkan tindakan Nurul itu toleransi dalam agama kerana mengambil pendekatan liberal Islam.

Namun SuaraTV tidak dapat memastikan sama ada Nurul Izzah turut menyertai upacara penyembahan atau hanya sekadar memberi hormat kepada sami kuil tersebut.

Nurul Izzah sembah kuil hindu 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SuaraTV walau bagaimanapun gagal menghubungi ahli parlimen Lembah Pantai itu bagi mendapatkan pengesahan dan maklum balas berhubung kejadian tersebut.

Jabatan Agama Dan Kemajuan Islam (Jakim) Sebelum ini melarang umat Islam di negara ini terlibat dalam apa jua amalan yang bersifat ritual atau upacara agama bukan Islam kerana boleh menjejaskan akidah.

Menurut Jakim, fatwa tersebut berdasarkan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009.

Terdahulu Nurul melahirkan kebimbangan PKR untuk mempertahankan kemenangan di kerusi Parlimen Permatang Pauh berhubung isu pelaksanaan hukum hudud yang diperjuangkan parti Pas.

Nurul mengakui parti itu berhadapan dengan laluan sukar khususnya ketika berhadapan dengan ahli dan penyokong PAS.

“Ini bukan suasana yang mudah buat Pakatan Rakyat…kita terima.

“Terutamanya sejak jawatankuasa mengenai hudud diwujudkan sejak lebih setahun lalu, banyak perancangan bagi memecah-belahkan (Pakatan Rakyat) dibuat sejak awal,” katanya memtik laporan mStar Online.

Beliau diminta mengulas mengenai kemungkinan PKR berhadapan protes menerusi undi rosak di kalangan pengundi PAS yang kecewa dengan pendirian PKR berhubung hudud.

Malah isu hudud menjadi polemik di kalangan PAS dan PKR apabila  kepimpinan Pemuda PAS Pulau Pinang dan PAS Kawasan Permatang Pauh mengambil keputusan untuk memboikot kempen PKR dalam PRK Permatang Pauh.

Bagaimanapun kedua-dua entiti berkenaan akhirnya mengambil keputusan untuk membuat ‘pusingan U’ dan menyokong pencalonan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Pakatan Rakyat.

Mengulas lanjut Izzah yang juga Naib Presiden PKR berkata, jentera PKR digesa supaya memastikan jumlah keluar mengundi pada 7 Mei ini adalah tinggi demi kemenangan Pakatan Rakyat.

“Isu utama ialah memastikan semua pengundi keluar mengundi. Jumlah keluar mengundi adalah elemen terpenting, kemungkinan hari bekerja akan jatuh sedikit.

“Maka kita laksanakan tugasan untuk mendapatkan undi sebanyak mungkin daripada semua kumpulan,” katanya.

 

SUMBER – SuaraTV

Penduduk bantah bina kolam tadahan air

javani 1SINAR HARIAN – 7 Mac 2015

SERDANG – “Kami bantah sekeras-kerasnya projek pembinaan kolam tadahan air di sini,” demikian tegas kira-kira 50 penduduk ketika mengadakan protes membantah pembinaan kolam takungan di bawah pencawang elektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Serdang Jaya di sini, semalam.

Dakwa penduduk, banyak lagi kaedah dan cadangan lain boleh dilaksanakan oleh pihak berkenaan bagi menyelesaikan masalah banjir di Serdang Jaya.

Sebelum ini, cadangan tersebut pernah diutarakan namun penduduk kecewa suara mereka tidak didengari malah pihak berkenaan membuat keputusan membina kolam tidak sampai 500 meter dari jarak rumah diduduki mereka pula.

Wakil penduduk, Aswan Kudus berkata, apa yang mengecewakan pihaknya apabila tiada perbincangan dibuat dan pihak berkenaan hanya mengadakan pertemuan dengan beberapa penduduk yang tidak tahu apa-apa mengenai pelaksanaan projek tersebut.

Katanya, bagi memberi laluan projek dilaksanakan, struktur tambahan dipasang di belakang rumah kira-kira 200 penduduk pula terpaksa di roboh.

“Ini bukan soal kerugian ditanggung penduduk sahaja tapi membabitkan keselamatan kerana kolam dibina di bawah menara pencawang elektrik.

“Dulu sini kawasan lombong, kemudian ditambak sebelum dinaikkan perumahan, bayangkan apa akan jadi bila ada kolam air bawah pencawang. Apakah jaminan pihak tersebut kepada keselamatan penduduk?” katanya.

Javani Md Dom, 60, pula mempersoalkan rasional pembinaan kolam takungan air di kawasan yang memang sering banjir sebelum ini.

Kawasan perumahan itu katanya, akan lebih kerap banjir kerana air berkemungkinan akan melimpah ke rumah penduduk jika tak dapat ditampung kolam, kelak.

“Tiada fungsi bina kolam itu, kawasan ini rendah, jika ada kolam makin banjirlah kawasan ini. Siapa perunding yang merancang projek ini? Kenapa tak bincang dulu dengan penduduk?” katanya.

Penduduk, Mariam Shaari, 59, berkata, dia bimbang menara pencawang tumbang menyembah bumi setelah wujudnya kolam tadahan di situ.

Dia turut berasa hairan kerana projek itu dibenarkan sedangkan ketika penduduk mohon untuk menanam pokok di situ, TNB tidak memberi kelulusan kerana bimbang akan wujud air dalam tanah.

“Mengapa pilih tempat ini untuk bina kolam. Kenapa masa ada loji berdekatan dulu ditimbus dan dibangunkan sedangkan itu adalah punca banjir,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Barisan Nasional (BN) Puchong, Datuk Mohamad Satim Diman yang menerima aduan penduduk berkata, kolam itu tidak perlu dibina sebaliknya pihak berkenaan seharusnya membesarkan sistem perparitan sedia ada.

Katanya, ada cara lain bagi menyelesaikan masalah banjir itu namun pihaknya kesal kerana cadangan alternatif dihantar penduduk tidak diterima pakai sebaliknya kaedah menyusahkan penduduk pula diambil.

“Bila buat projek ini, ada struktur belakang rumah penduduk akan di roboh dan mengapa mengambil keputusan yang menyusahkan penduduk.

“Fikirkan cara lain, saya boleh tunjukkan bagaimana nak selesaikan masalah banjir di sini,” katanya.

Beliau berkata, punca banjir di Serdang Jaya adalah kerana pihak berkenaan meluluskan pembangunan di tapak loji kumbahan yang ditimbus selain tidak menyelenggara sungai serta sistem perparitan dengan sempurna.

“Kalau projek diteruskan juga, penduduk akan terus membuat bantahan,” katanya

Gambar KJ Ambil Anak Balik Sekolah Jadi Perhatian Di Media Sosial

Tak keterlaluan dikatakan Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin (KJ) mempunyai populariti ala-ala artis di negara ini.
Jadi selayaknya artis, apa sahaja yang dibuat semua jadi perhatian.

2
Sampaikan gambar KJ yang datang mengambil anaknya balik dari sekolah seterusnya membantu kanak-kanak melintas jalan pun diambil oleh ‘peminatnya’ yang kemudian memuatnaik gambar tersebut di media sosial.
Rata-rata memberi komen tindakan KJ ini sebagai ‘sweet’ dan bertanggungjawab.
Dari satu segi menghantar dan mengambil anak balik dari sekolah adalah perkara biasa sebenarnya namun apabila seorang menteri mempunyai masa untuk melakukannya sudah tentu ia menjadi satu perkara menarik untuk dikongsikan.
Sebelum ini KJ turut dipuji apabila menghantar anaknya ke sekolah kebangsaan biasa dan bukannya sekolah antarabangsa sebagaimana biasa dilakukan golongan ternama lain.

SEJARAH HITAM ZAMAN MAHATHIR PERDANA MENTERI, SIAPA BOLEH LUPA?

dr-mahathir-dan-najib-razak-630x380Media Shah Alam     Saturday, April 11, 2015

Jika ditanya orang gila, apakah dia gila? Jawapan yang akan diberi sudah tentu tidak lain tidak bukan kamulah yang gila.

Jika ditanya kepada orang yang berak diatas jalan sudah pasti tidak ada pengakuan dibuat, begitulah juga mantan perdana menteri Malaysia yang kini bukan main lagi menghentam perdana menteri Datuk Seri Najib kerana sesuatu yang dihajati tidak tercapai.

Mengkritik Najib sesedap mungkin dengan dibantu oleh beberapa kereta kebal buruk,Mahathir terlupa semasa beliau masih sebagai perdana menteri banyak sejarah hitam berlaku antaranya  peristiwa Memali dan juga kematian seorang juruaudit yang ada kaitan dengan isu skandal Bumiputera Malaysia Finance(BMF)  Jalil Ibrahim yang dibunuh pada bulan Julai 1983 di dusun pisang di Hong Kong. Dikala itu tidak pula mantan sebelum beliau membangkitkan soalan siapa arah bunuh bahkan lenyap begitu sahaja kisah tersebut.

Manakala bekas pengerusi BMF Lorrain Esma Osman dari Pulau Pinang yang meninggal dunia dalam buangan di Landon pula dikatakan sehingga masuk kubur membawa rahsia Mahathir.

Berlakunya peristiwa berdarah Memali juga menjadikan anak beranak Ibrahim Libya dan keturunanya juga keturunan pengikutnya sehingga hari ini membenci Barisan Nasional terutamanya Umno. Yang menjadi kambing hitam adalah Musa Hitam kononnya Tun tiada dalam negara. Fakta ini didedahkan oleh Musa Hitam sendiri dan tak berjawab oleh Tun Mahathir diwaktu itu beliau berada dalam negara. Inilah tindakan licik Tun Mahathir, segala masalah dibiarkan orang lain memikulnya dan beliau kekal sebagai orang yang bersih.

Musa Hitam mendedahkan,semasa berlaku peristiwa berdarah di Memali bahawa Mahathir berada di Kuala Lumpur, bukannya China sebagaimana yang diberitakan sebelum ini.

Jika Mahathir dan kuncu-kuncunya mahu Najib jawab masalah berkaitan 1MDB, Mahathir juga perlu jawab beberapa permasalahan yang timbul mengenai kematian Jalil Ibrahim, Juruaudit yang menyiasat skandal BMF. Arwah ditembak mati dan dalam poket beliau mengandungi duit siling Malaysia manakala dokumen lain tidak dijumpai.

Tun Musa telah bangkitkan sebelum ini bahawa Tun Mahatir membiarkan beliau dengan beban memikul segala kesalahan tersebut. Tun Mahatir juga perlu akui bahawa hubungan amat rapat beliau dengan Abdullah Ang yang mengetuai MOIC. Banduan ini mendapat layanan istimewa dan bebas keluar masuk walaupun sedang menjalani hukuman penjara akibat pecah amanah. Kenapa beliau diamkan tingkahlaku ini biarpun didedahkan oleh Zainuddin Maidin.  .

Ramai lagi yang tidak nyanyuk ingat kepada UMBC yang ada kaitan dengan skandal BMF yang mana Mahathir tahu sejarah ini, Lorrain Esme Osman pula membuat pengakuan bersalah di London pada tahun 1993 di bawah rayuan untuk kecuaian kewangan kerana memberi pinjaman tanpa cagaran  sebanyak RM 2.5 bilion pada 1980-an kepada George Tan, seorang penduduk Sarawak yang mengetuai Kumpulan Syarikat Carrian dan pada masa itu seluruh dunia tahu siapa perdana menteri Malaysia.

RM 2.5billion pada waktu itu  jumlahnya  amat  besar bagaimana boleh diambil dengan begitu mudah tanpa pengetahuan pemimpin yang dinobat sebagai seorang yang bijak dan pintar malah tidak pernah mengaku nyanyuk.

Semasa skandal 2.5 billion sedang hangat dibual oleh rakyat Malaysia, rata-rata mengatakan mustahil boleh berlaku tanpa pengelibatan pemimpin tinggi negara, cuma tiada bukti untuk dituju kepada sesiapa disebabkan pada waktu itu beliau mengawal media dengan ketat.

Rakyat takut berkata-kata dan membuat tuduhan secara terbuka. Operasi Lalang dan berpuluh lagi operasi untuk menutup mulut pengkritik beliau. Hari ini dengan dunia tanpa sempadan dan beliau tanpa rasa bersalah amat mudah menuduh kononnya berlaku  penyelewengan dalam urusan  1MDB. Beliau membuat tuduhan kepada Najib dengan tanpa menunggu laporan Ketua Audit Negara.
Tak cukup dengan itu dikaitkan juga anak tiri Najib bagi mengambarkan peribadi Najib amat buruk dan tidak boleh dipercayai.

Dikala Negara dihormati dan diberi pengiktirafan oleh banyak negara dunia beliau seolah memperkecilkan orang yang beliau sendiri pilih untuk memikul tanggung jawab sebagai Perdana Menteri. Jika Najib begitu teruk maka orang yang memilih mungkin telah nyanyuk atau buta.

Biarpun 1MDB mencatat keuntungan pada 2010 sebanyak 424 juta, 2011 sebanyak 544 juta, 2012 sebanyak 44 juta, 2013 sebanyak 778 juta dan hanya rugi sekali sejak ditubuhkan iaitu pada 2014 sebanyak 665 juta.

Namun keburukan 1MDB juga yang dicari, antara sebabnya kerana Najib perdana menteri yang tidak lagi mahu mengikuti kehendak mereka. Akhir akhir ini banyak perjanjian konsesi zaman Tun Mahathir seperti IPP, Kontrak lebuhraya telah disemak semula dan diambil alih oleh 1MDB. Ianya menyekat laba keuntungan yang merugikan rakyat dan menguntungkan kroni beliau. Bayangkan jika Mahathir masih perdana menteri sudah pasti kembang hidung para kuncu-kuncunya mempertahankan beliau.

Ramai para pembenci Najib mintak diperjelaskan apa yang berlaku dalam 1MDB, Najib bukan tidak mahu memberi penjelasan dan jawapan,sebaliknya masih menunggu siasatan daripada audit forensik. Biarlah pihak Audit menjalankan tugas mereka tanpa gangguan dan membentangkan laporan mereka kepada Parlimen terlebih dahulu. Najib bukan Mahathir yang akan mengawal segalanya bagi menyelamatkan tengkuk sendiri.

sumbber asal-http://kakipalu.blogspot.com/2015/04/sejarah-hitam-zaman-mahathir-perdana.html

Time to call out Najib on spin

| April 12, 2015

“Umno which has never been out of power was prone to cronyism and political thuggery.”

najib_600KUALA LUMPUR: Malaysia’s friends, said the UK-based Economist in a weekend editorial, should be blunter about the country where they have been mealy-mouthed.

It highlighted various concerns viz. Malaysia’s corruption, its decaying freedoms and its racial politics; and they should call for both the Sedition Act and unlimited detention to go. “Until matters improve, not only should golf be off the agenda; so too should the Prime Minister’s hoped-for trip to Washington this year,” said the Economist. “Umno which has never been out of power was prone to cronyism and political thuggery.”

It noted that Prime Minister Najib Abdul Razak paints the country as a model of moderate Islam, a multicultural democracy and a beacon of tolerance. “He has spoken of scrapping oppressive British-era laws and nurturing a creative economy,” said the Editorial. “Meanwhile, his spin-doctors explain that their liberal master was the man to vanquish the reactionary forces in his political party.”

The Economist lamented that US President Barack Obama, for one, buys this story. “He is the first American president since 1966 to have visited Malaysia,” said the Economist. “And late last year in Hawaii he enjoyed a round on the golf links with Najib.”

The two men are said to click, it added, “The White House gushes about a ‘growing and warming relationship’ between America and Malaysia.”

It’s time to call Najib out, pointed out the Economist, on the widening gulf between spin and substance. “A better and more enlightened way for Najib to boost Umno’s prospects would be for him to repair its image with ethnic Chinese and Indians.”

“The coalition that Najib leads uses foul means as well to keep the Opposition down.”

The Economist noted that in 2013, the most recent General Election, Umno and the Barisan Nasional (BN) lost the popular vote for the first time. “Yet it held on to power thanks to gerrymandered voting districts.”

Even after that dubious victory, it continued to persecute the charismatic opposition leader, Anwar Ibrahim, who in February was sentenced to five years on “trumped-up charges of sodomy”, it added. “American criticism was perfunctory.”

By encouraging the Islamists, the Economist warns, the government was fanning racial and religious divisions in a country with large ethnic-Chinese and ethnic-Indian minorities and others. “In 1969, bloody race riots nearly tore Malaysia apart.”

“Playing racial politics could be disastrous in this multiracial country. “

On the economic front was a growing scandal over dubious connections and misused funds at 1Malaysia Development Fund (1MDB), owned by the Ministry of Finance and touted as a strategic investment arm. “It’s burdened with RM42 billion in debts.”

Review of the Malaysia Agreement 1963 seen as calling for secession.

Malaysia’s human rights record, said the Economist, provides even greater concern.

Najib, three years ago, scrapped the draconian Internal Security Act (ISA), which provides for detention without trial. This week, said the Economist, he in effect re-introduced it through the Prevention of Terrorism Act (Pota) which removes judicial oversight and provides for indefinite detention. Ostensibly, the law is aimed at jihadists, but lawyers, the Opposition and NGOs fear that it will be used against them.

Pota, it states, fits a pattern.

In the past year, a growing number of people have been charged under the Sedition Act, a colonial ordinance designed to prevent the overthrow of colonialism amidst for independence. Najib, the Economist observed, promised to repeal the Act but has instead now strengthened it. The amended Act criminalizes “insults to Islam” and any call for secession of Sabah and Sarawak from their Federation with Malaysia.

“Any call for a review of the Malaysia Agreement 1963 would be seen as calling for secession.”

Ironically, those arrested under the Sedition Act include opponents of hudud, corporal and capital punishments, including stoning to death for adultery, laid down in Islamic law. Hudud does not apply in Malaysia.

Umno supports the idea of introducing hudud in Kelantan in a bid to engineer splits in the Pakatan Rakyat, an informal opposition alliance which along with the rest of the opposition took 53 per cent of the popular vote in 2013, and was struggling with the fact that Anwar since been incarcerated.

Calon bersih dan bebas skandal untuk PRK Permatang Pauh, kata Muhyiddin

 

Calon bersih dan bebas skandal untuk PRK Permatang Pauh, kata Muhyiddin
MUHYIDDIN: Beberapa nama telahpun disenaraikan untuk dipertimbangkan oleh pucuk pimpinan UMNO tidak lama lagi.

BUKIT MERTAJAM: Calon yang akan dipilih bagi mewakili Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh (PRK) perlulah calon yang bersih, bebas daripada sebarang skandal dan paling penting dapat diterima masyarakat.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kriteria itu perlu bagi memastikan BN merampas semula kerusi Parlimen tersebut pada PRK kali ini.

Katanya, beberapa nama telahpun disenaraikan untuk dipertimbangkan oleh pucuk pimpinan UMNO tidak lama lagi.

“Ini akan diputuskan tidak berapa lama lagi. Kita diberitahu, beberapa nama yang baik telah dikemukan oleh bahagian. Sebagaimana biasa, kita ambil kira semua faktor penerimaan daripada pengundi.

“Calon yang mempunyai rekod baik, tidak terbabit apa-apa skandal, ada latar belakang kelulusan pendidikan agak tinggi dan rapat dengan rakyat tempatan adalah antara kriteria yang kita ambil kira dan bahagian akan kemukakan secara  rasmi.

“Akhirnya pimpinan akan buat keputusan. Ini akan dilaksanakan sebelum hari penamaan calon,” ujar Muhyiddin.

Beliau yakin calon yang dipilih itu nanti dapat diterima oleh semua masyarakat dan mampu memberi kemenangan kepada parti.

Muhyiddin berkata demikian dalam sidang media selepas mengadakan mesyuarat bersama jawatankuasa BN negeri dan UMNO Bahagian Permatang Pauh di Wisma Transformasi UMNO Permatang Pauh hari ini.

Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden UMNO berkata BN juga telah menyusun beberapa strategi untuk menghadapi PRK kali ini.

Katanya, biarpun terpaksa berhadapan dengan cabaran yang hebat di kubu pembangkang itu, namun beliau yakin mampu menghadapinya  dengan kerjasama parti komponen BN yang lain.

“Kita tahu kita adalah calon underdog kerana Permatang Pauh sejak dulu dikatakan kubu pada parti PKR namun begitu dalam politik tidak ada sesuatu yang mustahil.

“Cita-cita BN adalah untuk memang dalam PRK ini bagi membolehkan BN meneruskan usaha membantu membangunkan Permatang Pauh yang sekian lama agak terabai,” ujar Muhyiddin.

Dalam pada itu Muhyiddin berkata, dua Naib Presiden UMNO ditugaskan untuk membantu beliau dalam persediaan PRK Permatang Pauh dan juga di Rompin, Pahang.

Katanya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang juga Menteri Dalam Negeri akan membantu dalam PRK Permatang Pauh manakala Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tu  Hussein dipertanggungjawabkan bagi membantu jentera BN di PRK Rompin, Pahang.

Tag: PRK, muhyiddin yassin, permatang pauh, rompin, pilihan raya, UMNO, BN

Six schools in Permatang Pauh to receive RM1.2 million for new halls

TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN
Dewan Terbuka Baharu Bagi Enam Sekolah Di Parlimen Permatang Pauh

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menyerahkan plak cadangan projek dewan terbuka kepada Yang Dipertua Persatuan Ibu-bapa dan Guru Sekolah Kebangsaan Seri Penanti, Mohd Noor Hanafiah selepas merasmikan dewan terbuka Sekolah Menengah Kebangsaan Sama Gagah di sini hari ini. 

PERMATANG PAUH, 12 April (Bernama) — Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menyerahkan cadangan projek dewan terbuka yang akan dilaksanakan menerusi peruntukan kerajaan pusat kepada enam sekolah di kawasan Parlimen Permatang Pauh.
Enam sekolah terlibat ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Seberang Jaya 2, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pauh Jaya, SK Bukit Indera Muda, SK Permatang Tok Kandu, SK Seri Penanti dan SK Mengkuang.Setiap sekolah akan mendapat RM200,000 untuk pembinaan dewan terbuka baharu yang dijangka siap dalam masa tiga bulan.

Pada majlis perasmian dewan terbuka SMK Samagagah di sini, Muhyiddin, yang dalam lawatan kerja sehari ke Pulau Pinang, turut menyerahkan bantuan kepada 15 orang tidak berkemampuan.

Sementara itu, Ketua Umno Bahagian Permatang Pauh Datuk Mohd Zaidi Mohd Said berkata 11 sekolah di kawasan Parlimen Permatang Pauh dikenal pasti untuk mendapat dewan terbuka baharu.

Katanya lima buah sekolah telah mendapat dewan terbuka baharu dan SMK Samagagah merupakan satu daripadanya yang masing-masing membabitkan kos RM200,000.

— BERNAMA

ULASAN WARGA PRIHATIN:

Sudah bermula SIRI PENGUMUMAN ‘belanja’ pilihanraya. Alangkah baiknya jika BN tidak gunakan pendekatan lama, menabur wang dan mengumumkan projek di setiap Pilihanraya.

Ketahuilah Datuk Seri, sebenarnya rakyat sudah lali dan sangat sensitif dengan gula gula ini. Ia amat mudah dihidu dan sangat memualkan.

Cuba gunakan pendekatan ilmiah dan tarbiah. Baru menyengat dan bermanfaat sokongan dalam PRK nanti.

Ini bukan lagi zaman merasuah pengundi. Ini masanya MENJELASKAN kepada pengundi agar Pilihanraya tidak menjadi wadah rasuah merasuah secara legal begini.

Lebih menyedihkan pihak lawan juga akan gunakan pendekatan yang sama. Cuma mereka bijak kerana tidak diumumkan. Mereka guna cara lain untuk counter attack tektik gula-gula ini. Mereka akan tabur ikut laluan lain. Lebih spesifik dan lebih berkesan.

HARAP DAPAT DIMENGERTI DAN DITELITI.

Six schools in Permatang Pauh to receive RM1.2 million for new halls – Bernama

Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin today handed over hall project plans to the six schools involved. The halls will cost RM200,000 each. – The Malaysian Insider file pic, April 12, 2015.Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin today handed over hall project plans to the six schools involved. The halls will cost RM200,000 each. – The Malaysian Insider file pic,April 12, 2015 –

Six schools in the Permatang Pauh parliamentary constituency will get a hall after receiving an allocation of RM200,000 each from the federal government. The construction of the open halls is expected to be completed in three months.Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin today handed over the project plan of the open hall to the six schools involved: Sekolah Kebangsaan (SK) Seberang Jaya 2, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pauh Jaya, SK Bukit Indera Muda, SK Permatang Tok Kandu, SK Seri Penanti and SK Mengkuang. He was officiating at the opening of the SMK Samagagah’s open hall and aid presentation to 15 needy persons here during his one-day working visit to Penang.Meanwhile Permatang Pauh Umno division chief Datuk Mohd Zaidi Mohd Said said 11 schools in the area had been identified to get new open halls.

He said SMK Samagagah was among five schools that already had new open halls being built at a cost of RM200,000 each. – Bernama, April 12, 2015.

Saya hanya tanya siapa keluar perintah kepada Sirul – Dr Mahathir

Saya hanya tanya siapa keluar perintah kepada Sirul - Dr Mahathir

DR MAHATHIR: Saya hanya tanya siapa keluar perintah kepada Sirul. -Gambar fail

http://www.astroawani.com/berita-malaysia/saya-hanya-tanya-siapa-keluar-perintah-kepada-sirul-dr-mahathir-57340?cp

KUALA LUMPUR: Bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau hanya bertanya siapa yang mengeluarkan perintah kepada dua anggota polis yang didapati bersalah membunuh Altantuya Shaariibuu.

Katanya adalah tidak adil jika Sirul Azhar Umar dan Azilah Hadri dikenakan hukuman bunuh kerana mereka hanya mengikut arahan.

“Ini bukan masalah (kes pembunuhan) lapan tahun dahulu. Yang saya soal ialah berkenaan masalah hari ini – masalah nyawa dua orang anggota polis yang dihukum bunuh.

“Amatlah tidak adil jika mereka dibunuh sedangkan mereka sebagai pegawai rendah polis hanya mengikut perintah.

“Saya hanya tanya berkenaan siapa yang mengeluar perintah kepada Sirul (Azhar Umar) dan rakannya (Azilah Hadri),” katanya menerusi blog chedet.cc hari ini.

Dr Mahathir menjelaskan, beliau hanya mahu agar persoalan berhubung arahan untuk membunuh Altantuya Shaariibuu terjawab.

Beliau berkata, perkara tersebut perlu dijelaskan kerana timbul banyak syak wasangka di kalangan masyarakat.

Dr Mahathir berkata, beliau tidak menuduh Najib melakukan jenayah kerana itu dapat disiasat oleh polis.

“Dalam blog saya, saya tidak menuduh Dato Seri Najib melakukan apa-apa jenayah.

“Itu boleh ditentukan jika polis dapat membuat siasatan. Yang saya pohon ialah jawapan kepada soalan-soalan yang disuarakan oleh ramai rakyat,” katanya.

Untuk perkembangan terkini di jari anda, muat turun aplikasi Astro Awani di App Store atau Google Playstore.

Tag: Dr Mahathir Mohamad, Najib Tun Razak, Sirul Azhar, Altantuya Shaariibuu

Belum ada komen dikemukakan lagi. Jadilah orang yang pertama mengemukakan komen!

Kemukakan komen baru

Artikel terbaru Tun: Tidak wajar minta tolong Dr Mahathir

10941521_936532106379841_6247882561117050659_n.jpgb
Artikel terbaru Tun: Tidak wajar minta tolong Dr Mahathir.

1. Saya tidak tawar untuk menolong sesiapa untuk mengatasi apa-apa masalah.

2. Dalam blog saya, saya tidak menuduh Dato Seri Najib melakukan apa-apa jenayah. Itu boleh ditentukan jika polis dapat membuat siasatan. Yang saya pohon ialah jawapan kepada soalan-soalan yang disuarakan oleh ramai rakyat.

3. Saya akui dimasa saya juga ada kehilangan wang negara. Tetapi rakyat dan dunia tahu bagaimana wang ini hilang. Kerugian yang dialami oleh Perwaja diketahui. Demikian juga dengan salah urus Bank Bumiputra oleh pengurusannya. Maminco rugi kerana London Metal Exchange memutuskan bahawa bijih timah yang dijual mengikut perjanjian jual beli yang sah tidak perlu ditunaikan dengan membekal logam berkenaan kepada pembeli. Ini diputuskan untuk menyelamat penjual yang tidak ada timah. Malaysia sebagai pembeli mengalami kerugian.

4. Saya ingin penerangan berkenaan bagaimana Konsortium Perkapalan dan Forex merugikan Kerajaan dan bagaimana saya terlibat dalam perkara ini.

5. Yang nyata ialah negara tahu dimana pergi wang yang dilabur semasa saya. Dalam perniagaan adakala untung, adakala rugi. Yang tidak boleh diterima ialah duit itu hilang tanpa diketahui kemana.

6. Hari ini nilai Ringgit jatuh sebanyak 70 sen. Tiap satu Ringgit jatuhnya matawang kita, negara, Kerajaan dan rakyat kerugian berbillion. Kejatuhan sebanyak 70 sen pun merugikan berbillion Ringgit juga.

7. Tetapi apabila Ringgit diselamatkan dari penyangak matawang, berbillion Ringgit duit Kerajaan diselamatkan. Dan ramai peniaga yang muflis dan hampir muflis terselamat pada tahun 1998. Lupakan sahajalah peristiwa ini kerana ia berlaku dizaman saya.

8. Tetapi dalam kes 1MDB, tidak ada jawapan yang munasabah berkenaan 42 billion Ringgit yang dihutang. Kenapa bayar lebih 10% komisyen kepada Goldman Sachs hanya kerana menjual bond atau membuat pinjaman bagi Kerajaan. Kenapa faedah 5.9% dikenakan, satu faedah yang amat tinggi.

9. Disoal juga peranaan Jho Low. Siapa dianya yang diberi kepercayaan mengendali wang 1MDB berbillion-billion ringgit milik syarikat Kerajaan. Tidak ada persamaan antara Jho Low dengan Daim yang saya lantik sebagai Menteri.

10. Dimana datangnya ratusan million Ringgit untuk membeli bangunan-bangunan dan melabur dalam filem “The Wolf of Wall Street” oleh Riza Aziz, anak tiri Dato Seri Najib.

11. Saya bukan tuduh Dato Seri Najib. Saya bertanya beberapa soalan kerana hutang berbillion ini akan ditanggung akhirnya oleh rakyat. Jawapan tidak juga diberi oleh mereka yang mengecam saya selain daripada berkata saya punyai kepentingan atau saya juga buat kerja yang sama.

12. Apabila saya letak jawatan satu usaha dibuat untuk mendapat bukti saya lesapkan duit Kerajaan. Kalau hendak buat siasatan lagi, saya tidak ada halangan.

Dahulu sokong, kenapa tidak sekarang?

13. Pembaca portal “Free Malaysia Today”, Izack Chin bertanya kenapa saya dahulu sokong Dato Seri Najib supaya mengganti Tun Abdullah. Pada masa itu Najib ternampak bersih. Sekarang ada syak wasangka dikalangan orang ramai yang tidak terjawab..

14. Sudah lapan tahun berlalu kenapa bangkit perkara ini? Ini bukan masalah lapan tahun dahulu. Yang saya soal ialah berkenaan masalah hari ini – masalah nyawa dua orang anggota polis yang dihukum bunuh. Amatlah tidak adil jika mereka dibunuh sedangkan mereka sebagai pegawai rendah polis hanya mengikut perintah.

15. Saya hanya tanya berkenaan siapa yang mengeluar perintah kepada Sirul dan rakannya.

Temasek and 1MDB

16. Salleh Said Kruak compares Low Taek Jho and my critic of him with the criticism against me regarding Ananda Krishan’s involvement in Petronas and the appointment of my friend Daim Zainuddin as Finance Minister. I really do not see any similarity.

17. Ananda Krishnan bought the race course in Jalan Ampang. He could develop this prime land by himself. But he decided to sell one half share of the 100 acres land to Petronas and developed it together. Later he sold his tower to Petronas. What is wrong with that? Petronas made tons of money from the project.

18. There is no similarity at all between Temasek of Singapore and 1MDB. Temasek did not lose money but money borrowed by 1MDB has disappeared.

19. 1MDB is not excess fund belonging to the Government. 1MDB borrowed all its billions. Borrowed money cannot be regarded as wealth. So far the only asset owned by 1MDB are the pieces of land bought from the Government at a price very much below market price. They have been highly revalued. But until they are sold, they cannot be used to pay the 42 billion the 1MDB borrowed. They cannot even pay the interest.

20. As for the comment that it is unfair for me to ask Najib to step down as he was elected through democratic process, I would like to remind Datuk Jamal (Md Yunos) that Tun Abdullah was also elected but Najib was partly instrumental in asking him to step down.

21. With regard to my political agenda, what is wrong with that? A Prime Minister must be seen to be clean and able to explain and answer questions and to be good for the country. Najib cannot even answer and has not answered any question, beyond exercising elegant silence or saying the allegations are not true.

22. There is also an attempt to divert attention from my question by saying that I am siding with the opposition, even that I have become leader of the opposition.

23. If saying something that is similar to the opposition makes me aligned with the opposition, then Najib must be more with the opposition than me because he agreed with the opposition to abolish the ISA, the prevention of crime law and ignore the NEP. He also wanted to abolish the Sedition Act as demanded by the opposition. If UMNO did not object the Sedition Act would have been abolished. So is Najib a member of the opposition?

24. I am still an UMNO member. My disagreement is with the leader, not with the party. I criticised the leader, not the party. It is simply because I want to see the party win. It will not win if Najib is the leader.

25. I had great hopes when Najib took over from Abdullah.

26. But he did even worse than Abdullah, losing more badly in Selangor where he was the Head of UMNO. Thre are so many scandals surrounding him now. His popularity is now even lower than when he led the BN in 2013. In a number of constituencies the margins won by Barisan Nasional (BN) are very narrow.

27. Sabah and Sarawak, are now no longer safe, no longer BN’s fixed deposits.

28. Is it too absurd to predict defeat for the BN in 2018.

29. As for my sons, if I had wanted them to succeed in politics I could have done so when I was Prime Minister. If they succeed it will be by their own effort. If the people don’t like them they will not get this support.

Sumber: http://chedet.cc/?p=1632

Dr M, bapa Anwar berkawan rapat – Azizah

5:13PM – 5 Apr 2015

Wan Azizah: Dr M, bapa Anwar berkawan rapat

Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menyifatkan kunjungan mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamed dan isterinya ke kediaman bapa mertuanya sebagai kunjungan atas dasar persahabatan.

Dr Wan Azizah yang juga ADUN Kajang itu berkata bapa mertuanya – Ibrahim Abdul Rahman – pernah menjawat jawatan dalam Umno membolehkan beliau berkawan rapat dengan Dr Mahathir.

“Tun Siti Hasmah dan Tun Dr Mahathir dulu dengan ayah mertua saya, bekerjasama. Ayah mertua dulu setiausaha parlimen di Kementerian Kesihatan, jadi kenal.

“(Mereka hadir) atas dasar persahabatan dan pertalian (persaudaraan) Islam, saya rasa,” katanya kepada pemberita selepas majlis pengebumian bapa mertuanya di tanah perkuburan Sungai Ramal petang ini.

Wan Azizah mengakui beliau turut terkejut dengan kehadiran bekas perdana menteri dan isterinya itu untuk memberi penghormatan terakhir kepada Ibrahim.

Kira-kira jam 10.49 pagi tadi, Dr Mahathir dan Siti Hasmah muncul di kediaman bapa ketua pembangkang untuk menziarahi Ibrahim.

Bagaimana Dr Mahathir tidak sempat bertemu dengan bekas timbalannya itu kerana bekas presiden Umno itu pulang awal.

400 iringi jenazah

Ibrahim disahkan meninggal dunia kira-kira jam 1.45 pagi tadi di Hospital Kajang dan dibawa ke rumah di Country Heights sebelum  disemadikan di tanah perkuburan itu selepas Zohor tadi.

Sementara itu, seramai 400 orang mengiringi Ibrahim ke tanah perkuburan dan hujan renyai turun sewaktu majlis pengebumian itu berlangsung.

Turut kelihatan Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said, Menteri Besar Selangor Azmin Ali dan Exco Pemuda Pulau Pinang Dr Afif Bahardin.

Sesudah Anwar menabur bunga dipusara bapanya, beliau kemudiannya diiringi pengawal penjara ke pacuan empat roda untuk dibawa pulang ke penjara Sungai Buloh.

Bagaimanapun, sewaktu Anwar diiringi keluar, berlaku tolak menolak kecil antara hadirin dan anggota keselamatan.

Manakala ada penyokongnya pula melaungkan “reformasi”, “takbir” serta “lawan tetap lawan”.

Anwar kemudiannya menyambut laungan itu dengan mengangkat tangan dan melambai ke arah hadirin sebelum dibawa pergi ke penjara.

 
 
Malaysiakini

Tiba masa kebenaran didedah, kata Ku Li kepada Najib

Veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah menyokong kenyataan Tun Dr Mahathir tentang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang mengatakan BN akan kalah di bawahnya pada PRU14 akan datang. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 April, 2015. Veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah menyokong kenyataan Tun Dr Mahathir tentang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang mengatakan BN akan kalah di bawahnya pada PRU14 akan datang. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 April, 2015. Veteran Umno

Tengku Razaleigh Hamzah, sependapat dengan Tun Dr Mahathir Mohamad yang hari ini membuat kritikan paling keras terhadap perdana menteri, menegaskan masanya sudah tiba untuk kebenaran didedahkan berkenaan skandal dan isu yang menyelubungi pentadbiran Datuk Seri Najib Razak.

Lebih mesra dengan panggilan Ku Li, beliau berkata bekas perdana menteri paling lama berkhidmat itu pasti mempunyai asas yang kukuh mengeluarkan kenyataan tersebut.

“Beliau mencari jawapan, kebenaran, di sebalik segala yang berlaku.

“Kini masa yang tepat untuk jawapan sebenar didedahkan, dan kebenarannya daripada semua (isu) ini,” katanya merujuk senarai pelbagai tuduhan dilemparkan terhadap Najib dan pentadbirannya seperti dicatatkan Dr Mahathir dalam blog popularnya hari ini.

Antara tuduhan itu termasuk kes pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu, skandal kewangan syarikat milik kerajaan 1Malaysia Development Bhd (1MDB), kekayaan anak tiri Najib, Riza Aziz dan hubungannya  dengan ahli perniagaan Low Taek Jho serta pembelian jet peribadi.

Ku Li berkata, sebagai pemimpin veteran, Dr Mahathir sudah pasti memahami akar umbi dengan cukup baik, dan mengakui yang sekiranya isu yang timbul tidak ditangani dengan baik, akan sukar bagi sesiapa pun untuk memenangi pilihan raya umum (PRU).

“Beliau tahu bagaimana situasi parti politik yang berhadapan PRU. Isu yang tidak selesai, sudah pasti sukar untuk sesiapa sahaja mendapatkan sokongan,” kata ahli Parlimen Gua Musang itu.

“Saya pasti ada sebab beliau keluarkan kenyataan itu,” katanya yang ditemui di lobi Parlimen hari ini berkata.

Dr Mahathir di laman blog chedet.cc hari ini berkata, sekiranya Umno masih lagi di bawah pimpinan Najib berhadapan PRU14 akan datang, Barisan Nasional (BN) akan tewas.

“Sesungguhnya rakyat, baik Melayu, Cina, India atau suku kaum Sabah dan Sarawak sudah tidak percaya lagi kepada Najib. Ahli Umno dan pemimpinnya perlu sedar Umno dan dengan itu BN akan kalah jika Najib memimpin Umno hingga PRU14.

“Apabila Umno kalah, orang Melayu akan kutuk kepimpinan yang menjadikan parti keramat ini begitu lemah sehingga ditolak oleh bangsa Melayu sendiri. Sekali Umno kalah, ia tidak akan dapat dipulih semula,” kata Dr Mahathir.

Dr Mahathir berkata, ramai ahli dan kepimpinan parti Melayu itu kini dilihatnya setia secara membuta tuli.

“Saya juga setia, tetapi kesetiaan saya ialah kepada parti dan orang Melayu yang diwakili olehnya. Bukanlah mudah bagi saya menulis blog ini. Tetapi demi bangsa dan negara saya terpaksa dedah semua ini,” katanya.

Susulan kenyataannya itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim terdahulu hari ini mencadangkan Umno mengadakan perbincangan tertutup bersama Dr Mahathir.

“Apa yang Tun kata mungkin ada betul mungkin tidak. Tetapi sudah pasti beliau berhati-hati masa menulis dan tentulah beliau mempunyai kekuatan fakta.

“Nasihat saya, ini soal parti yang tidak boleh dibincang secara terbuka, maka eloklah kita bincang secara tertutup.

“Maka saya syorkan supaya Ku Nan ambil daya usaha untuk selesaikan polemik berpanjangan ini, dan bincang dengan cara adik beradik,” katanya merujuk kepada Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor. – 2 April, 2015.