Hudud akan memecah-belahkan masyarakat – Marina

image_pdf

marina-mahathir-m
KUALA LUMPUR
– Aktivis sosial, Datuk Paduka Marina Mahathir menentang usaha melaksanakan hukum Hudud di Kelantan kerana tidak sesuai dengan masyarakat berbilang agama.

Menurutnya, beliau berharap hukum tersebut tidak dilaksanakan kerana “Walaupun hukum Hudud hanya untuk warga muslim, tetapi kita hidup di dalam suasana masyarakat yang bercampur-campur, jadi kelak semua orang akan terlibat.”

Beliau yang juga merupakan anak bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad turut menyatakan, mengikut apa yang diketahuinya, Perlembagaan Malaysia tidak membenarkan hukum Hudud ini dilaksanakan.

Bahkan, Marina mendakwa, sekarang bukannya masa untuk Malaysia melaksanakan undang-undang seperti itu.

“Mengikut perlembagaan, setahu saya memang tidak boleh, saya harap ini bukan masanya untuk undang-undang Hudud macam ni,” ujarnya lagi.

Marina mendakwa, beliau tidak sampai hati untuk melihat penganut agama Islam dikenakan hukum Hudud jika ia dilaksanakan kelak selain menyatakan dengan perlaksanaan hukum Hudud itu akan memecah-belahkan masyarakat.

Dalam pada masa yang sama, Marina turut tidak menolak bahawa perlaksaan hukum Hudud ini mempunyai kaitan dengan politik yang dimainkan oleh PAS.

“PAS sudah membuat janji pada masa dahulu. Sekiranya tidak dilaksanakan, nanti orang kata PAS tidak ikut janji.

“Tetapi, PAS kena berjanji benda yang betul-betul, yang membawa kebaikan kepada masyarakat pada amnya dan bukannya pada satu-satu kumpulan sahaja,” katanya semasa ditemui media di Institut Pengurusan Wanita.

Kenyataan Kelantan sebelum ini Menteri Besarnya, Datuk Ahmad Yakob menyatakan, akan mengadakan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Khas pada 29 Disember.

Ia bagi mengemukakan pindaan terhadap Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 Kelantan (EKJS II) berkaitan hukum Hudud.

Jelasnya lagi, pindaan tersebut perlu dibuat untuk melayakkan Kelantan membawa usul rang undang-undang persendirian EKJS II ke sidang Dewan Rakyat di Parlimen dan seterusnya melaksanakan hukum Hudud di negeri itu.

6 thoughts on “Hudud akan memecah-belahkan masyarakat – Marina”

  1. stupid! da x habis blajo agama pandai berckp psl hukum hudud..sme mcm org yg bodoh pastu canang2 kebodohannye….kesiannn..

  2. ALLAH buat undang2 yang terbaik kepada MANUSIA jadi siapalah kita yang menidakkan hukum-hakamNYA. Adakah kita lebih pandai daripada ALLAH. Berfikirlah dahulu sebelum mengeluarkan pendapat . Undang2 MANUSIA adalah tidak adil kepada MANUSIA sendiri jadi kenapa harus MANUSIA mengikut undang2 yang tidak adil ini yang MANUSIA cipta sendiri. Cuba berikan satu contoh UNDANG2 ISLAM yang tidak adil kepada PELAKU dan MANGSA?????

  3. Sebenarnya Datin/Dato/Tan Sri Marina (maaf saya tak tahu PANGKAT/DARJAH KEBESARAN ) sendiri tidak tahu malah TIDAK MEMAHAMI KEBAIKAN cuma bercakap mengenai KEBURUKAN yang jauh menyimpang daripada KEBENARAN. MENGUCAPLAH sebelum MALAIKAT MEJEMPUT .

  4. Org yg macam ni kan, aurat tak tutup, Tudung tak pakai. ada hati nak tentang hukum ALLAH. jangan expect org macam dia takleh terima hudud. tak pelik. tak sedar diri dengan nikmat tuhan ni dia ni. semoga ALLAH bagi petunjuk. ALLAHumma amiiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pengesahan Pengguna *