Travel Log Haji SN – Jurang Kaya Miskin

image_pdf

00 kaya miskin

Allah sudah tentukan, saya akan berada di tepi tempat saie dan tawaf setiap hari sehingga hari wukuf. Itu salah satu skop tugasan saya. Dalam pada memerhatikan pelanggan-pelanggan saya melakukan ritual ini, saya menjadi pemerhati di pinggir sahaja. Saya perasan satu perkara yang dahulu pernah saya lihat dari sisi negatif tetapi ada positifnya. Orang Indonesia, Sudan, Somalia, Lesotho dan beberapa lagi negara miskin sangat menyatu berbanding jemaah lain.

Perkara negatif yang mereka lakukan tetap negatif seperti menggunakan formasi “bulldozer” untuk laluan mereka di dalam kesibukan ruang tawaf dan saie. Di sebalik itu saya belajar bagaimana mereka mampu menyatu dalam 1 command dan mereka tidak berpecah dari kumpulan. Mungkin ada benar, bila dalam kesusahan, semua merasa perlu memerlukan antara satu sama lain. Jika terpisah pasti sukar mencari jalan pulang. Hari ini kita tak dapat menolak bahawa Islam sudah menguasai kelompok negara termundur dan paling banyak dibuli.

Semangat bersatu semasa susah ini patut jadi semangat untuk manusia menyatu. Islam sudah lemah dan susah, cuma sebahagian kita masih merasa sangat senang walaupun dikelilingi kesusahan. Tidakkah kita mahu jatuh susah dahulu untuk kita bersatu? Di sebalik itu, saya lihat gelandangan di kaki lima menara pencakar langit zamzam yang saya gauli lebih jaga menjaga antara satu sama lain. Si Kaya masih dengan “I I You You”.

Semasa saya tiba di Bilik Gerakan Sementara Tabung Haji Travel sebentar tadi, ada pegawai beritahu sekumpulan media cari saya tapi mereka dah balik. Saya tak ada pula ketika itu, tapi saya nak juga masuk TV pagi raya (hahahahha…) ucap selamat raya kepada seluruh rakyat Malaysia terutama orang-orang kampung, Kak Rosmah, Cik Bedah, Senah Janda, Pak Man Tiger, Din Landak, Peah Lontong, Tok Siak dan lain-lain (Ehemm…saya harap mereka baca posting ini atau ada sesiapa nak TAG mereka).

Sekiranya ada nasib, saya boleh di wassap di nombor 0172267533 (habis lah lepas ni ramai wassap aku).

Ok lah…itu sahaja.

SAIFUL NANG
Kesian Ayah saya miss turn pergi haji tahun ni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pengesahan Pengguna *